Krevety nepatria medzi slovenské tradičné jedlá, no aj napriek tomu sú obľúbeným pokrmom a špecialitou v mnohých kuchyniach. Ako sa jedia krevety a ako si ich chutne pripravíš aj doma zistíš v článku.
Krevety
Vedela si, že existuje až 300 druhov kreviet? Sú morské, ale aj sladkovodné. Spoznať čerstvé krevety nie je komplikované. Spoznáš ich podľa toho, že škrupinku majú lesklú a bez škvŕn a tiež majú príjemnú vôňu. Krevety obsahujú veľké množstvo proteínov, minerálnych látok, vitamínu B12 a tiež omega 3 mastné kyseliny. To nie je jediný dôvod prečo ich zaradiť do svojho jedálnička. Patria medzi vhodné jedlá aj pri chudnutí, pretože obsahujú málo kalórií, tukov aj sacharidov. Okrem toho zlepšujú kvalitu vlasov a posilňujú kosti.
Ako sa jedia krevety
Máš chuť na krevety alebo by si chcela vyskúšať ich chuť po prvý krát, no bojíš sa toho ako by si ich zvládla očistiť, aby si si neurobila hanbu niekde v reštaurácii? Pomôžeme ti s tým. Krúživými pohybmi najskôr oddeľ hlavu od tela. Telo krevety sa dá otvoriť zo strany brucha a tak vybrať tú časť krevety, ktorá sa konzumuje. V podstate odstrániš pancier a chvostík. Poslednú časť, ktorú treba odstrániť je črievko. Odstrániš ho tak, že rozrežeš chrbát a črievko vytiahneš. Ak by si sa chcela vyhnúť takémuto čisteniu či šúpaniu krevety, vyber si krevety, ktoré sú lúpané. Tie čistiť netreba.
Ak chceš pripraviť krevety sebe alebo niekomu inému, bolo by fajn, aby si ich vedela aj naservírovať. Krevety môžeš servírovať ako prílohu, alebo ako hlavné jedlo. Výborne chutia pokvapkané citrónom. Hodí sa k ním avokádová alebo tiež syrová omáčka. Obľúbenými koreninami ku krevetám sú sušený cesnak, čili alebo soľ.
Ako pripraviť krevety? Spoznaj náš recept
Krevety sa dajú pripraviť na rôzne spôsoby. Napríklad ako krevetový kokteil, šalát s krevetami alebo sa hodia aj ku cestovinám. Niekedy ich nájdeš aj na pizzi. Hodia sa ako aj do studenej, tak aj do teplej kuchyne. Krevety môžeš pripraviť na panvici aj na grile. Krevety opekaj z každej strany približne 4 minúty. Hotové krevety spoznáš podľa ružovej farby.
Ingrediencie
- 200 g mrazené krevety
- 2 strúčiky cesnaku
- olivový olej
- tenký plátok masla
- soľ
- bylinky
- citrónová šťava
Postup prípravy
- Krevety necháme odmraziť.
- Cesnak očistíme, nakrájame na plátky a popražíme na oleji (môžeme pridať aj čili papričky).
- Krevety, soľ a bylinky pridáme na olej a dusíme cca 10 min.
- Krevety odstavíme z ohňa pokvapkáme citrónom.
- Do horúcich kreviet pridáme maslo, aby sa rozpustilo a zjemnilo chuť.
Oslovil ťa tento recept? Tu nájdeš naše ďalšie recepty: RECEPTY FITLAVIA.
Ak si aj ty rada prelistuješ knihu plnú dobrých nápadov na recepty potom siahni po knihe Necukrím, chudnem, ktorá je plná sladkých receptov bez cukru. Kniha Zdravo jem aj šetriť viem, je kniha plná cenovo dostupných a zdravých receptov. NOVINKA z našej dielne je kniha Kulinársky trojlístok, kde nájdeš 104 zdravých, lacných a rýchlych receptov. Máš z čoho vyberať