Úvod » Blog » Zdravie » Brazílske orechy a všetko, čo o nich musíš vedieť

Brazílske orechy a všetko, čo o nich musíš vedieť

PharmDr. Paťka Janáčková
Image by freepik

Brazílske orechy, známe aj ako para orechy, sú výživným pokladom z tropických dažďových pralesov Južnej Ameriky, predovšetkým z Brazílie, Bolívie a Peru. Ide semená stromu Bertholletia excelsa (Juvie ztepilá), majú výnimočnú chuť a bohaté nutričné hodnoty. Práve vďaka vysokému obsahu vitamínov, minerálov a bielkovín ich považujeme za superpotravinu.

V dnešnom článku sa pozrieme na všetko, čo o nich potrebuješ vedieť – od ich pôvodu až po využitie v kuchyni.

Pôvod a pestovanie v skratke

14 zaujímavostí o para orechovníkoch:

  • ideálne podmienky pre svoj rast majú povodí riek Amazonka, Orinoko a Río Negro,
  • sú tak silno spojené s brazílskymi pralesmi, že nesú meno tejto krajiny,
  • dorastajú do výšky 50 metrov,
  • priemer kmeňa má až 2 metre,
  • sú mimoriadne dlhoveké, môžu sa dožiť viac než 500 rokov,
  • ich mohutné koruny vytvárajú v lese dôležitý mikroklímu,
  • poskytujú útočisko mnohým druhom živočíchov,
  • hrajú kľúčovú úlohu v ekosystéme dažďových pralesov,
  • dozrievajú počas obdobia dažďov a padajú na zem, kde ich zbierajú zberači, často miestni obyvatelia,
  • tobolka môže vážiť až 2 kg,
  • plody obsahujú až 24 tvrdých semien, ktoré sa musia rozbiť, aby sme sa dostali k samotným orechom,
  • jeden strom dokáže vyprodukovať viac ako 300 plodov,
  • trvá viac ako 15 mesiacov, kým orechy dozrejú,
  • po zbere sú orechy sušené a odstraňujú sa ich škrupiny, čo je veľmi zložitý proces.
brazílske orechy, Brazílske orechy a všetko, čo o nich musíš vedieť

https://img.freepik.com/free-photo/close-up-view-nuts-arrangement-wooden-table_23-2148694007.jpg?t=st=1722489121~exp=1722492721~hmac=4c22c67fad1a1a3a7598264e68020949b6620f122b498d364a8f819bb5b7d233&w=1380

Aké živiny brazílske orechy obsahujú?

Brazílske orechy poskytujú širokú škálu dôležitých živín, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu.

1. Selén

Selén je minerál, ktorý hrá kľúčovú úlohu v mnohých telesných funkciách. Ide najmä o podporu imunitného systému a funkcie štítnej žľazy.

Ide o tzv. stopový prvok, to znamená, že ho stačí nášmu telu dodávať v malých množstvách (50 – 60 mikrogramov denne).

Vedela si? Jeden orech môže obsahovať viac než 90 mikrogramov selénu, čo je viac než 160 % dennej odporúčanej dávky pre dospelého človeka.

2. Bielkoviny

Brazílske orechy sú dobrým zdrojom bielkovín, ktoré sú dôležité pre budovanie a opravu tkanív v tele. Približne 14 % hmotnosti brazílskych orechov tvoria bielkoviny.

3. Zdravé tuky

Okrem bielkovín sú brazílske orechy bohaté aj na tuky, ktoré sú prospešné pre srdce. A práve tie sú zodpovedné za znižovanie hladiny zlého cholesterolu (LDL) a hladinu dobrého cholesterolu (HDL), naopak, zvyšujú.

4. Vitamíny a minerály

Brazílske orechy sú bohaté na vitamíny a minerály, ktoré podporujú celkové zdravie:

  • Vitamín E: silný antioxidant, ktorý chráni bunky pred poškodením,
  • horčík: svalová a nervová funkcia, regulácia krvného tlaku a zdravie kostí,
  • fosfor: zdravé kosti a zuby, energetický metabolizmus.
  • zinok: imunitný systém, hojenie rán, vlasy a nechty.
brazílske orechy, Brazílske orechy a všetko, čo o nich musíš vedieť

https://img.freepik.com/free-photo/assortment-nuts-shape-heart-cashew-hazelnuts-walnuts-pistachio-pecans-pine-nuts-peanut-raisins-top-view_114579-4976.jpg?t=st=1722488881~exp=1722492481~hmac=f74ffd93ef4cbba0b9ae5417e81cf40b76dd3f8ad722c622bff3d2a2606e7406&w=1380

Brazílske orechy a kalorická hodnota: Ako z nich nepribrať?

Para orechy sú energeticky veľmi bohaté. Väčšina kalórií pochádza z tukov, čo znamená, že sú vysoko koncentrovaným zdrojom energie. Preto je dôležité konzumovať ich s mierou, aby si predišla nadmernému príjmu kalórií a následnému priberaniu:

  • 100 gramov brazílskych orechov obsahuje okolo 656 kalórií,
  • denne ti bude stačiť prijať 1 – 2 para orechy.

Jesť brazílske orechy (a vlastne orechy všeobecne) na kilá určite nie je dobrá voľba, ak sa snažíš schudnúť. Vhodné sú skôr, naopak, ak máš problém s priberaním – vtedy je fajn využívať oriešky či sušené, vysokokalorické ovocie do kaší a jogurtov.

Oriešky majú byť len akýmsi doplnkom pri prijme zdravých, kvalitných tukov. Ak čítaš Fitlavia blog už dlhšie, určite vieš, že nie je tuk ako tuk. Tuky potrebujeme pre naše zdravie a majú obrovské množstvo funkcií v organizme. Je však veľký rozdiel, či ich prijmeš vo forme Milka čokolády, avokáda alebo orieškov.

Konzumovať brazílske orechy s mierou je dôležité aj kvôli vysokému obsahu selénu. Odporúčaná denná dávka selénu pre dospelých je približne 55 mikrogramov. Okrem orechov ho nájdeš napríklad vo vnútornostiach, morských plodoch a rybách, syroch a mliečnych výrobkoch, avokáde, vajíčkach.

Nadmerný príjem selénu môže viesť k toxickým účinkom.

brazílske orechy, Brazílske orechy a všetko, čo o nich musíš vedieť

https://img.freepik.com/free-photo/top-view-different-nuts-peanuts-hazelnuts-walnuts-white-table_140725-130181.jpg?t=st=1722488927~exp=1722492527~hmac=30a3b0003f1265089d89e919936e334098544a420549b284e41ae44d238d5b11&w=1380

Takto brazílske orechy podporia tvoje zdravie!

1. Posilňujú imunitu

Selén a vitamíny obsiahnuté v para orechoch zvyšujú produkciu bielych krviniek, ktoré bojujú proti infekciám. Ich antioxidačné vlastnosti tiež chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi, čo prispieva k lepšej imunitnej odpovedi.

2. Podporujú štítnu žľazu

Selén je nevyhnutný pre správnu funkciu štítnej žľazy, pretože je súčasťou enzýmov, ktoré regulujú produkciu hormónov. Jeho nedostatok často vedie k problémom, ako je hypotyreóza.

3. Majú antioxidačné vlastnosti

Brazílske orechy obsahujú vitamín E a selén, ktoré sú silnými antioxidantmi. Tie chránia telo pred oxidačným stresom a poškodením buniek spôsobeným voľnými radikálmi. Vďaka tomu predchádzajú chronickým ochoreniam.

4. Vplývajú na zdravie srdca

Zdravé tuky obsiahnuté v brazílskych orechoch, ako sú mononenasýtené a polynenasýtené tuky, podporujú zdravie srdca. Tieto tuky pomáhajú znižovať hladinu zlého cholesterolu (LDL) a zvyšovať hladinu dobrého cholesterolu (HDL).

Okrem toho horčík a draslík v brazílskych orechoch prispievajú k regulácii krvného tlaku a zlepšeniu kardiovaskulárneho zdravia.

brazílske orechy, Brazílske orechy a všetko, čo o nich musíš vedieť

https://img.freepik.com/free-photo/assortment-nuts-concrete-surface-hazelnuts-walnuts-pecans-peanut-almonds-top-view_114579-5533.jpg?t=st=1722489181~exp=1722492781~hmac=bf43940b2da7cd124080b9fd98111b3d8ffde0ba64dedcbb1a28b19fa85ac136&w=1380

5. Slúžia ako prevencia a doplnková terapia pri rakovine

Štúdie naznačujú, že vysoký obsah selénu v brazílskych orechoch znižuje riziko vzniku určitých typov rakoviny, vrátane rakoviny prostaty, pľúc a hrubého čreva. Selén totiž podporuje opravu DNA a ničí poškodené bunky.

Neznamená to však, že sa môžeš vykašľať na onkologickú liečbu nastavenú lekármi a začať sa dopovať para orechami!

6. Podporujú zdravie mozgu

Brazílske orechy majú pozitívny vplyv aj na zdravie mozgu. Antioxidanty chránia mozgové bunky pred poškodením, selén podporuje zdravú funkciu mozgu a znižuje riziko neurodegeneratívnych ochorení, ako je Alzheimerova choroba.

7. Pôsobia protizápalovo

Brazílske orechy znižujú zápaly v tele, čo je dôležité pri prevencii a liečbe chronických zápalových ochorení, ako sú artritída či rôzne srdcové choroby.

8. Zlepšujú náladu

Selén dokáže mierne zlepšiť náladu a vieme ho využiť ako doplnkovú liečbu depresie a úzkosti. Štúdie naznačujú, že dostatočný príjem selénu môže mať pozitívny vplyv na psychické zdravie a celkovú pohodu.

Znova však upozorňujeme, že ide len preventívnu a doplnkovú pomoc pri liečbe týchto ochorení a nenahrádza farmakologickú liečbu diagnostikovanú lekárom!

Brazílske orechy využiješ aj v kuchyni

Brazílske orechy môžeš konzumovať samostatne ako zdravú desiatu alebo sa dajú použiť v rôznych receptoch na sladké aj slané jedlá:

  1. výborné sú na konzumáciu v surovej forme ako ideálny snack na cestách alebo doplnenie tukov medzi hlavnými jedlami,
  2. praženie brazílskych orechov na panvici alebo v rúre do zlatohneda zvýrazní ich chuť a dodá im chrumkavú textúru. Pred pražením ich môžeš jemne posoliť alebo pridať obľúbené korenie alebo škoricu,
  3. vieš ich pridať do rôznych jedál:
  • Šaláty: nasekaj oriešky na drobné a pridaj ich k šalátom, čím zvýšiš ich výživovú hodnotu.
  • Smoothies: orieškami zvýšiš obsah bielkovín a zdravých tukov aj v smoothiečkách.
  • Pečivo a dezerty: brazílske orechy môžeš nasekať a pridať do cesta alebo použiť ako posýpku.
  • Jogurty a kaše: nasekané orechy sú skvelé aj do raňajkových jogurtov, ovsených alebo chia kaší.
brazílske orechy, Brazílske orechy a všetko, čo o nich musíš vedieť

https://img.freepik.com/free-photo/top-view-delicious-cinnamon-rolls_23-2148904753.jpg?t=st=1722488703~exp=1722492303~hmac=5ec1fa9cc83d9a1ae0317f29d31f1caf1d0cbceb44d1d22c3e1b9df369854b83&w=1380

Máme pre teba aj skvelé tipy, ako brazílske orechy využiť vo svoj kulinársky prospech.

Tu sú naše recepty:

1. Brazílske orechové maslo

Maslo z brazílskych orechov je chutnou domácou alternatívou ku kupovaným orechovým maslám. A jeho príprava je naozaj jednoduchá:

Ingrediencie:

  • 2 šálky brazílskych orechov
  • štipka soli
  • med alebo javorový sirup podľa chuti

Postup:

  1. Predhrej rúru na 180 °C,
  2. rozložte orechy na plech a peč ich približne 10-12 minút, kým nezačnú voňať,
  3. nechaj ich vychladnúť a následne ich prenes do mixéra,
  4. mixuj, kým nevznikne hladké maslo (môže to trvať 5-10 minút),
  5. pridaj soľ , med/sirup/sladidlo podľa chuti,
  6. uložte maslo do vzduchotesnej nádoby a uchovávaj ho v chladničke.

2. Brazílske orechové guľky

Tieto energetické guľky sú skvelým zdravým snackom do školy či do práce:

Ingrediencie:

  • 1 šálka sušených datlí
  • 1 šálka brazílskych orechov
  • 2 lyžice kakaa
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • štipka soli
  • vločky / kokos na obaľovanie

Postup:

  1. Namoč datle do teplej vody na 10 minút a potom ich sceď cez sitko,
  2. rozmixuj brazílske orechy v mixéri na jemnú drť,
  3. pridajte datle, kakao, vanilkový extrakt a soľ a mixujte, kým nevznikne hladká zmes,
  4. zo zmesi vytvaruj malé guľky a obaľ ich vo vločkách alebo kokose,
  5. ulož guľky do chladničky, aby stuhli,
  6. uži si ich s kávičkou alebo kakaom 🙂 .

TIP: Brazílske orechy obsahujú vysoké množstvo tuku, čo znamená, že môžu rýchlo zhorknúť. Preto je najlepšie uchovávať ich v vzduchotesnej nádobe na chladnom a tmavom mieste, v chladničke alebo mraziaku.

Tak čo? Konzumuješ dostatok zdravých tukov, alebo sa necháš inšpirovať našimi receptami? Daj nám vedieť na našom Instagrame, kde sa spoločne podporujeme a motivujeme k lepším výsledkom. 

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať