Krémové polievky vedia byť zradné: zväčša obsahujú množstvo skrytého tuku, ktorý štíhlej postave zrovna nepraje. Dnes im reputáciu napraví naša krémová fit brokolicová polievka, ktorá zasýti, zahreje a obsahuje menej tuku než jej klasická alternatíva.
Brokolicová polievka je klasika
Brokolica a smotana na varenie, prípadne zemiak na zahustenie, štipka soli. Čo viac? My sme brokolicu oživili karfiolom, ubrali sme zo smotany.
Krémová brokolicová polievka dobre padne aj po tréningu
Často sa stretávame s otázkou, čo jesť neskoro po tréningu a zároveň relatívne krátko pred spánkom. Ako vhodná voľba sa javí tekutý a teplejší pokrm bez prevahy tukov. Trávenie po pohybovej aktivite ešte nie je plne pripravené na trávenie pevného jedla a bezprostredná dávka tuku môže spomaliť regeneráciu. Ak máte doma tyčový mixér, máte vyhraté. Výborne padne krémová polievka so strúhaným syrom.
Aby si zvýšila jej potenciál a zlepšila regeneráciu, vyber si ako syr mozzarellu light – obsahuje najviac bielkovín a zároveň najmenej tukov 🙂
Autor receptu: Mgr. Martin Čupka
Nutričné hodnoty na 1 porciu
Energia: 280 kcal
Sacharidy: 14 gramov
Bielkoviny: 15 gramov
Tuky: 17 gramov
Ingrediencie
- 1 ks brokolice či karfiolu,
- 2 ks mrkvy,
- 1 ks petržlenu,
- 1 ks cibule,
- 1 PL kokosového oleja či masla,
- 100 ml smotany na varenie či kokosového mlieka
- 200 g strúhaného syra (parmezán, mozzarella alebo cheddar),
- korenie Gomasio/Tamari/Shoyu (fermentovaná sójová omáčka) na dochutenie
Postup prípravy
- Zeleninu nakrájame na menšie kúsky, zmiešame s korením a krátko opečieme na oleji. Zalejeme vriacou vodou a necháme variť, kým zelenina nezmäkne.
- Pridáme smotanu alebo mlieko a ponorným mixérom spracujeme dohladka.
- Na konci posypeme strúhaným syrom a dozdobíme petržlenovou vňatou alebo mätovým lístkom.