Čakankový sirup je nízkokalorické sladidlo, ktoré si zamiluješ. Má veľký obsah vlákniny a nízky glykemický index. Ako si vyrobiť tento zázrak aj doma? Dozvieš sa v našom článku.
Čo je čakanka a na čo sa používa?
Kvety, listy aj koreň čakanky má rôzne využitie. Pražením koreňa čakanky sa vyrába káva (ďalším spôsobom je nastrúhanie a lúhovanie koreňa). Pre podporu trávenia si môžeš pripraviť odvar tiež z koreňa čakanky (odvar sa pije tri krát denne po jednej šálke). Ďalším spôsobom ako podporíš trávenie je nálev z listov a kvetov (listy a kvety lúhuješ 10 min vo vriacej vode). Čakanka podporuje rozmnožovanie prospešných baktérií a tak zlepšuje imunitu. Je vhodný aj pre diabetikov. V listoch čakanky je veľké množstvo vitamínu K, ktorý zlepšuje zdravie kostí. Extrakt z čakanky je spájaný so znížením rastu nádorov v rôznych štádiách rakoviny.
Čakankový sirup
Ako je možné, že čakankový sirup je sladký a pritom obsahuje také malé množstvo kalórií a cukru? Jeho sladká chuť nepochádza z cukru ale z inzulínu, čo je forma rozpustnej vlákniny. Je ideálny na sladenie nie len počas diéty. Med, cukor alebo iné sladidlá môžeš nahradiť čakankovým sirupom. Po fyzickej námahe ti tento sirup dodá okamžitú energiu. Ak si rodič určite oceníš to, že čakankový sirup je šetrnejší aj k zubom. Čakankový sirup môžeš použiť v teplej aj studenej kuchyni.
Kde a ako využiť čakankový sirup:
- ako sladidlo do drinkov,
- ako sladidlo do čaju,
- na palacinky / lievance,
- ako náhrada cukru do dezertov a koláčov,
- ako náhrada cukru pri výrobe domácej zmrzliny.
Ingrediencie
- 1 diel podrvených čakankových kvetov
- 3 diely cukru
Postup prípravy
- Kvety čakanky podrvíme (roztlačíme) a vložíme do sklenenej uzatvárateľnej nádoby.
- Zasypeme ich cukrom a necháme na okne na teplom mieste (kde svieti slnko).
- Počkáme kým sa cukor takýmto pomalým spôsobom rozpustí.
- Sirup precedíme a odložíme do pohára na chladné miesto.
Oslovil ťa tento recept? Tu nájdeš naše ďalšie recepty: RECEPTY FITLAVIA.
Ak si aj ty rada prelistuješ knihu plnú dobrých nápadov na recepty potom siahni po knihe Necukrím, chudnem, ktorá je plná sladkých receptov bez cukru. Kniha Zdravo jem aj šetriť viem, je kniha plná cenovo dostupných a zdravých receptov. NOVINKA z našej dielne je kniha Kulinársky trojlístok, kde nájdeš 104 zdravých, lacných a rýchlych receptov. Máš z čoho vyberať