Je tu ďalší deň a s ním ďalšie dumanie, čo dnes uvariť na obed. Či už pre seba, pre partnera alebo aj deti, niekedy je ozaj ťažké vymyslieť, čo s dnešným obedom.
Od toho sme tu ale my, aby sme ti pomohli s rozšírením znalostí receptov. Máme pre teba 3 chutné recepty na rýchly obed, pri ktorom nestráviš viac ako 30 minút v kuchyni a sú okrem toho veľmi zdravé. Zabiješ tri muchy jednou ranou a zvyšok dňa si môžeš úžívať s rodinou alebo si poriadne zacvičiť.
Prípadne môžem zväčšiť varené porcie a odrazu máš navarené aj na pár dni dopredu, takže si ušetríš ďalšie množstvo času, počas ktorého sa budeš môcť venovať iným, možno príjemnejším, aktivitám.
Čo na obed? Tip č. 1 – kuracie rezance na karí s ananásom
Prines si trošku exotiky aj do svojej kuchyne. Karí je zmes korenín používaná najmä v indickej kuchyni. Má protizápalové a antibakteriálne účinky, obsahuje veľké množstvo antioxidantov, môže prispieť kardiovaskulárnemu zdraviu, môže znížiť riziko rakoviny, údajne zlepšuje hladinu cukru v krvi a podporuje trávanie, s čím ti môže pomôcť aj vláknina. Ako? Klikni sem a potom aj sem a dozvieš sa!
Kuracie mäso je ľahko stráviteľné. Obsahuje veľa bielkovín, všetky potrebné aminokyseliny, ktoré sú dôležité pre silné svaly, chrupavky a spojivové tkanivá. Proteíny sú okrem toho veľmi dôležité aj počas chudnutia, aby sa ti podarilo udržať čo najviac svalovej hmoty, ktorú si si vybudovala počas priberacej fázy.
Chceš vedieť, aká je tá najlepšia strava na chudnutie? Alebo sa naopak chceš naučiť, kedy je lepšie pribrať a ako na zdravé kontrolované priberanie? Neboj sa, aj o tom máme super články, ktoré tvoj problém vyriešia raz a navždy!
Autor receptu: Ing. Veronika Gandi
Ingrediencie:
- 1 ČL sójovej omáčky s nižším obsahom sodíka,
- 150 g kuracích pŕs,
- 1 PL olivového oleja,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 1 ČL karí korenia,
- 70 g čerstvého ananásu,
- 1 PL medu,
- štipka čierneho korenia,
- 125 g celozrnných špaldových cestovín,
- soľ.
Postup:
- Kuracie prsia si umyjeme a nakrájame na rezance. Prelisujeme 2 strúčiky cesnaku, ktoré pridáme k mäsu. Ďalej pridáme ostatné koreniny a med, posolíme, necháme aspoň 10 minút odstáť. Zatiaľ si v hrnci necháme zovrieť vodu, ktorú osolíme a pridáme cestoviny. Varíme 3 – 6 minút, potom precedíme.
- Na rozohriatu panvicu s olejom dáme orestovať kuracie rezance, pred koncom pridáme na malé kúsky nakrájaný ananás. Pridáme k cestovinám a môžeme jesť.
Čas prípravy: 20 min
1 porcia kuracích pŕs na karí obsahuje:
- Bielkoviny: 30,2 g
- Tuky: 7,6 g
- Sacharidy: 63 g
- Energia: 454 kcal
- Vláknina: 4,9 g
Čo na obed? Tip č. 2 – fit bryndzové halušky tak, ako ich nepoznáš
Slovenská klasika ťa určite zachráni pred otázkou, čo na obed. Tento recept je fit verzia klasických bryndzových halušiek.
Cottage cheese má vysoký obsah bielkovín, ktoré sú potrebné pri budovaní svalstva. Telo si v ňom nájde aj vápnik, vitamíny skupiny B, vitamín A, železo, horčík, ktorý ti môže pomôcť v boji proti stresu a únave, draslík, zinok a meď. Ďalšou výhodou je, že má nízku energetickú hodnotu a ak zvolíš light variantu, môžeš kalorickú hodnotu jedla ešte ďalej znížiť.
Acidofilné mlieko môže byť skvelé probiotikum, ktorému sa poteší hlavne tvoja tráviaca sústava. Probiotiká sú mikroorganizmy žijúce v orgánoch tráviacej sústavy. Neľakaj sa, sú to prospešné baktérie, ktoré zabezpečujú fungovanie celého organizmu a preto chceš, aby sa im darilo – podporiť ich môžeš napríklad stravou.
Autor receptu: Mgr. Petra Ondrašáková
Ingrediencie:
- 1 stredný zemiak
- 2 PL špaldovej múky hladkej
- 45 g bryndze plnotučnej
- 30 g cottage cheese biely
- 2 dl acidofilné mlieko plnotučné
Postup:
- Zemiaky očistite a nastrúhajte, prípadne rozmixujte v mixéri. Do zemiakov vmiešajťe múku a cesto osoľte.
- Do vriacej vody cez veľké sitko pretláčajte halušky. Počas varenia halušky miešajte aby sa nezlepili. Akonáhle plávajú na hladine, vodu sceďte.
- Bryndzu pridajte k haluškám, zmiešajte ešte s cottage syrom.
- Ak recept uvádza aj olej, pripravené halušky ním pokvapkajte a konzumujte spolu s nápojom (ak je v recepte uvedený).
Čas prípravy: 25 min
1 porcia fit bryndzových halušiek obsahuje:
- Bielkoviny: 18 g
- Tuky: 14 g
- Sacharidy: 35 g
- Energia: 338 kcal
- Vláknina: 3 g
Čo na obed? Tip č.3 – zapečená brokolica so syrom
Brokolica so syrom? No mňam! Túto fit pochúťku si môžeš dať kľudne aj na večeru.
Brokolica je kráľovná zeleniny. Je účinný bojovník proti rakovine, posilňuje imunitu, znižuje krvný tlak a pomáha chrániť srdce.
Obsahuje veľa vitamínu A, K, B a taktiež D. Dokonca sa údava, že má viac vitamínu C ako pomaranč! Ak si to nevedela, tak ani citrón prekvapivo nie je až takým dobrým zdrojom vitamínu C, ale o tom sa dočítaš viac tu: 20 tipov na potraviny bohaté na vitamín C: poznáš všetky?
Ďalej doplní zásoby tvojho tela dôležitým selénom a kyselinou listovou. A čo si možno nevedela? Brokolica môže byť skvelý zdroj bielkovín pre vegetariánov a vegánov! Prekvapuje ťa, že zelenina obsahuje bielkoviny? Je to celkom bežné, napríklad sú známe aj strukoviny a preto sa zástancovia rastlinnej stravy nemusia báť, že prídu o všetky svaly. Často sa stáva, že práve vegetariáni a vegáni majú pestrejšiu a výživnejšiu stravu ako tí, čo jedia aj živočíšne výrobky vrátane mäsa.
Autor receptu: MGR. PETRA ONDRAŠÁKOVÁ
Ingrediencie
Postup prípravy
1 porcia zapekanej brokolice so syrom obsahuje:
- Bielkoviny: 11 g
- Tuky: 46 g
- Sacharidy: 11 g
- Energia: 509 kcal
- Vláknina: 3 g