Úvod » Blog » Zdravie » Fazuľa a fazuľové lusky na tanieri: priprav si ich na spôsob lowcarb

Fazuľa a fazuľové lusky na tanieri: priprav si ich na spôsob lowcarb

maria grossova
Fazuľa

Fazuľa je strukovina, ktorá pochádza z Mexika, Strednej a Južnej Ameriky. Jej pestovanie sa rozšírilo do celého sveta a aj na Slovensko. U nás sa pestuje fazuľa kríčková alebo ovíjavá, ktoré majú zelené alebo žlté struky. Spoznaj všetky dôvody, pre ktoré sa oplatí mať ju na tanieri.

Fazuľa a vitamíny v nej podporia zdravie celého tela

Vo fazuli nájdeš veľké množstvo vitamínov skupiny B, vitamín C a tiež železo, fosfor a vápnik. Vďaka vysokému obsahu vlákniny blahodárne pôsobí na črevá. Tmavá fazuľa má blahodárny vplyv na obličky a močový mechúr. Zelená fazuľa zas blahodárne pôsobí na pečeň.

fazuľa, Fazuľa a fazuľové lusky na tanieri: priprav si ich na spôsob lowcarb

Existuje mnoho druhov fazúľ. Je to potravina, ktorá predstavuje významný zdroj bielkovín a vlákniny, ktorá obsahuje len malé množstvo tuku a kalórií.

Nutričné hodnoty 100 g zelených fazuľových strukov

  • Energetická hodnota: 39 kcal
  • Bielkoviny: 2 g
  • Sacharidy: 6 g
  • Tuky: 0,2 g
  • Vláknina: 3 g

Fazuľa a jej účinky na zdravie

Ak si diabetik,  fazuľa by nemala chýbať v tvojom jedálničku. Má nízky glykemický index a pomáha regulovať hladinu cukru v krvi. Živiny vo fazuli sa po konzumácii pomaly uvoľňujú do tela, čo znamená že ostaneš dlho sýta a zároveň ti celý ten čas bude dodávať energiu.

Minerály, ako horčík, vápnik a draslík vo fazuli udržiavajú tvoje srdce zdravé – minimalizujú riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení a znižujú vysoký krvný tlak. Je tiež plná antioxidantov, ktoré chránia telo pred voľnými radikálmi (tie môžu spôsobiť poškodenie buniek a mať za následok vznik rakoviny). Nielen mrkva, ale aj fazuľa zlepšuje zdravie očí, a to vďaka zinku, vitamínu A a bioflavonoidov. 

Lowcarb recept: fazuľové lusky so slaninou a syrom

fazuľa, Fazuľa a fazuľové lusky na tanieri: priprav si ich na spôsob lowcarb

Rýchly obed alebo večera do pár minút, po ktorej sa budeš olizovať až za ušami. To sú tieto zapečené fazuľové lusky.

Autor receptu: jsemlowcarb

Ďalšie skvelé, rýchle a fit recepty nájdeš na našej stránke FITLAVIA.SK.

Zapečené fazuľové lusky : výživové hodnoty na 1 porciu:

Energia: 479 kcal

Sacharidy: 7 gramov

Bielkoviny: 28 gramov

Tuky: 37 gramov

Vláknina: 4 gramy

fazuľa, Fazuľa a fazuľové lusky na tanieri: priprav si ich na spôsob lowcarb

Zapečené fazuľové lusky

Vytlačiť
Počet porcií: 3 Čas prípravy:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 x hodnotené )

Ingrediencie

  • 200 g kvalitnej slaniny
  • 350 g fazuľových luskov
  • 100 g 45% eidamu alebo goudy
  • 1 vajce
  • 180 g kyslej smotany
  • soľ, čierne korenie

Postup prípravy

  1. Zapneme si trúbu na 180°C.
  2. Zapekaciu misu vyložíme slaninou a zvyšok pokrájame na kocky.
  3. Fazuľové lusky vložíme do osolenej vriacej vody a necháme povariť.
  4. Vodu z fazuľových luskov zlejeme, necháme odkvapkať, uložíme ich na slaninu a pridáme zvyšok nakrájanej slaniny.
  5. Do misky dáme smotanu s rozšľahaným vajíčkom a na hrubo nakrájaný syr.
  6. Pridáme soľ, korenie a poriadne premiešame.
  7. Zmes vylejeme na fazuľky a dáme zapiecť na 30 - 35 min, na 180°C.

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať