Fazuľa je strukovina, ktorá pochádza z Mexika, Strednej a Južnej Ameriky. Jej pestovanie sa rozšírilo do celého sveta a aj na Slovensko. U nás sa pestuje fazuľa kríčková alebo ovíjavá, ktoré majú zelené alebo žlté struky. Spoznaj všetky dôvody, pre ktoré sa oplatí mať ju na tanieri.
Fazuľa a vitamíny v nej podporia zdravie celého tela
Vo fazuli nájdeš veľké množstvo vitamínov skupiny B, vitamín C a tiež železo, fosfor a vápnik. Vďaka vysokému obsahu vlákniny blahodárne pôsobí na črevá. Tmavá fazuľa má blahodárny vplyv na obličky a močový mechúr. Zelená fazuľa zas blahodárne pôsobí na pečeň.
Existuje mnoho druhov fazúľ. Je to potravina, ktorá predstavuje významný zdroj bielkovín a vlákniny, ktorá obsahuje len malé množstvo tuku a kalórií.
Nutričné hodnoty 100 g zelených fazuľových strukov
- Energetická hodnota: 39 kcal
- Bielkoviny: 2 g
- Sacharidy: 6 g
- Tuky: 0,2 g
- Vláknina: 3 g
Fazuľa a jej účinky na zdravie
Ak si diabetik, fazuľa by nemala chýbať v tvojom jedálničku. Má nízky glykemický index a pomáha regulovať hladinu cukru v krvi. Živiny vo fazuli sa po konzumácii pomaly uvoľňujú do tela, čo znamená že ostaneš dlho sýta a zároveň ti celý ten čas bude dodávať energiu.
Minerály, ako horčík, vápnik a draslík vo fazuli udržiavajú tvoje srdce zdravé – minimalizujú riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení a znižujú vysoký krvný tlak. Je tiež plná antioxidantov, ktoré chránia telo pred voľnými radikálmi (tie môžu spôsobiť poškodenie buniek a mať za následok vznik rakoviny). Nielen mrkva, ale aj fazuľa zlepšuje zdravie očí, a to vďaka zinku, vitamínu A a bioflavonoidov.
Lowcarb recept: fazuľové lusky so slaninou a syrom
Rýchly obed alebo večera do pár minút, po ktorej sa budeš olizovať až za ušami. To sú tieto zapečené fazuľové lusky.
Autor receptu: jsemlowcarb
Ďalšie skvelé, rýchle a fit recepty nájdeš na našej stránke FITLAVIA.SK.
Zapečené fazuľové lusky : výživové hodnoty na 1 porciu:
Energia: 479 kcal
Sacharidy: 7 gramov
Bielkoviny: 28 gramov
Tuky: 37 gramov
Vláknina: 4 gramy
Ingrediencie
Postup prípravy