Úvod » Blog » Fit recepty » Jednoduchý bezlepkový jablkový koláč z fit ingrediencií

Jednoduchý bezlepkový jablkový koláč z fit ingrediencií

maria grossova
jablkový koláč

Je tu september, a jeseň nám či chceme alebo nie, klope na dvere. Pre jeseň je typickým ovocím jablko a jablkový koláč je jednoducho klasika.  Tento jednoduchý a pritom úžasný jablkový koláč nie je náročný na čas a ani na prípravu.

Zdravý jablkový koláč

Jablko patrí na popredné miesta v rebríčku najzdravších potravín. Vďaka jeho účinkom dokáže pozitívne ovplyvniť ľudský organizmus. Vyskúšaj zjesť jedno jablko denne. Budeš prekvapená, aký vplyv dokáže mať na zdravie len jeden kus ovocia.

Nie nadarmo sa v anglicky hovoriacich krajinách hovorí príslovie: „An apple a day keeps doctors away.“

Jablká majú v kuchyni široké využitie a jedným z nich je tento chutný jablkový koláč.

jablkový koláč, Jednoduchý bezlepkový jablkový koláč z fit ingrediencií

 Jablká obsahujú minimum kalórií, ale zato veľa vlákniny

Jablká majú málo kalórií a vďaka vysokému podielu vlákniny, ktorá sa v nich nachádza, zlepšujú trávenie a urýchľujú stolicu. V jablkách sa nachádzajú aj antioxidanty, ktoré okrem toho, že podporia imunitný systém, pomáhajú predchádzať očným zákalom, čo znamená, že jablká chránia oči.

Vedela si, že už jediným zahryznutím do jablka robíš niečo pre svoje zdravie?

Hryzenie a žuvanie čerstvého jablka posilňuje ďasná a podporuje produkciu slín v ústach. Tým potláča usádzanie škodlivých baktérií na zuboch. Jablká dodávaju energiu tvojmu telu. Ak ideš cvičiť a potrebuješ si dať niečo malé, čo ti dodá energiu, správnou voľbou je jablko. Nezaťaží žalúdok, zasýti a pomáha okysličovať krv, ktorá sa dostáva do pľúc. Skvelé je napríklad jablkové smoothie.

Prečo používať ryžovú múku?

Ryžová múka je jednou z najpoužívanejších bezlepkových múk. Vyrába sa z bielej aj z hnedej ryže. Múka z bielej ryže má jemnejšiu chuť. Múka z hnedej ryže je nutrične bohatšia a je typická svojou orieškovou chuťou.

Použitie ryžovej múky je všestranné. Môžu sa z nej piecť sladké pokrmy ako napríklad koláče, muffiny, sušienky, palacinky a podobne. Samozrejme je vhodná aj do slaných pokrmov napríklad na zahustenie polievok, omáčok či krémov.

jablkový koláč, Jednoduchý bezlepkový jablkový koláč z fit ingrediencií

Ryžová múka je výživnou potravinou, ktorá je vítaná v každom zdravom jedálničku. Má vysoký podiel komplexných sacharidov a dôležitých bielkovín. Okrem toho v sebe ukrýva vitamíny skupiny B (najmä kyselinu listovú, vitamíny B1, B2 či B3).

Telu doplní vápnik, mangán, selén aj horčík. Ryžová múka má priaznivý vplyv na tráviaci systém človeka a je ľahko stráviteľná.

Autor receptu: Blanka Malchárková

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Energia: 426 kcal

Sacharidy: 74 gramov

Bielkoviny: 7 gramov

Tuky: 10 gramov

Vláknina:  2 gramov

jablkový koláč, Jednoduchý bezlepkový jablkový koláč z fit ingrediencií

Jednoduchý jablkový koláč z fit ingrediencií

Vytlačiť
Počet porcií: 4 Čas prípravy: Cooking Time:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 3.6/5
( 15 x hodnotené )

Ingrediencie

  • Cesto:
  • 200g ryžovej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 30 ml olivového oleja
  • 2 vajcia
  • 130 g medu
  • 100 ml mlieka
  • Jablková plnka:
  • 3 jablká
  • škorica

Postup prípravy

  1. V miske zmiešame všetky ingrediencie na cesto.
  2. Formu (ideálne s priemeroom 24 cm) na pečenie vymastíme, vysypeme múkou a vlejeme do nej cesto.
  3. Na hrubom strúhadle si nastrúhame jablká, pridáme k nim škoricu a zamiešame.
  4. Jablka dáme na cesto.
  5. Pečieme na 180°C cca 20 min.

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať