Úvod » Blog » Fit recepty » Karfiolová polievka: smotanová s netradičnou prísadou, ktorú si zamiluješ

Karfiolová polievka: smotanová s netradičnou prísadou, ktorú si zamiluješ

maria grossova
karfiolová polievka

Ako sa pripravuje neobyčajná karfiolová polievka? S naším receptom to bude rýchlo a jednoducho. Nezvyčajnú chuť jej dodajú opečené kocky chleba a syr s modrou plesňou.

Karfiolová polievka je skvelou voľbou pre zahriatie počas zimných dní. Okrem toho, že zahreje, je bohatým zdrojom výživných látok, ktoré telo potrebuje. Polievka organizmus takisto hydratuje – a všetky vieme, že hydratáciu potrebujeme, aj keď vonku zrovna teploty neatakujú tropické rekordy.

Karfiol k nám pricestoval až z ďalekého Stredomoria, odkiaľ najskôr putoval do Talianska. Časom sa táto chutná zelenina rozšírila do celého sveta. Charakteristická je pre neho biela ružica, ktorá sa konzumuje.

Prečo nemá karfiolová polievka chýbať v tvojom jedálničku?

Karfiol je nabitý vitamínmi a minerálmi. Je bohatý na vlákninu a niektoré organické kyseliny. Ukrýva v sebe vitamíny skupiny B, betakarotén, vitamín A, vitamín C a vitamín K.

Pôsobí ako silný antioxidant a napomáha chrániť bunky pred voľnými radikálmi. To znamená, že posilňuje imunitný systém. Ak ťa fungovanie antioxidantov zaujíma bližšie, v tomto článku nájdeš mnohé odpovede. S voľnými radikálmi zase súvisí oxidačný stres.

Karfiol je bohatým zdrojom vlákniny, o ktorej si prečítaš všetko potrebné v týchto článkoch:

Z minerálov v ňom môžeš nájsť:

  • draslík: zabezpečuje správne fungovanie svalov, srdca a nervovej sústavy
  • magnézium: jeho nedostatok ti spôsobí nepríjemné svalové kŕče, kazenie zubov či poruchy trávenia, na druhú stranu ti môže pomôcť zatočiť so stresom a únavou
  • mangán: zabezpečuje správne fungovanie metabolizmu, reguluje hladinu cukru v krvi, posilňuje imunitu a chráni pred rôznymi ochoreniami, ako napríklad cukrovka či vysoký krvný tlak
  • fosfor: opravuje tkanivá, stará sa o zdravé zuby, kosti, svaly a obličky

Karfiolová polievka sa hodí do každej diéty!

Karfiol má veľmi málo kalórii na pomerne veľký objem, preto ti môže pomôcť s väčším nasýtením na dlhší čas, v čom mu pomáha aj vysoký obsah už spomínanej vlákniny.

Najmä pri chudnutí však oceníš, že 100 gramov karfiolu obsahuje iba 30 kcal a až 3 gramy vlákniny!

Trápiš sa s chudnutím už veľmi dlho? Tak to sa drž, pretože sme prišli na jedinú účinnú a tu najlepšiu stravu na chudnutie! Neveríš? Daj tomu šancu.

A ak ťa chudnutie absolútne nezaujíma a snažíš sa vybudovať svaly a poriadnu silu, máme článok vhodný aj priamo pre teba: Ako pribrať zdravo: takto to zvládneš ľahko!

karfiolová polievka, Karfiolová polievka: smotanová s netradičnou prísadou, ktorú si zamiluješ

Zaujal ťa karfiol? Tak to sa mrkni na ostatné recepty, v ktorých ich môžeš použiť:

Kurací vývar posunie tvoje polievky na novú úroveň

Keď si bola malá a náhodou si prechladla, môžeš si určite pamätať, ako tvoja babka či mama hneď bežali variť na obed kurací vývar, aby si bola čím skôr zdravá. Už vtedy vedeli oceniť čaro kuracieho vývaru, ktorý ťa doplní množstvom vitamínov a aj bielkovín vďaka mäsu.

Možno si vtedy vždy prekrútila nad touto polievkou očami a v hlave ti behali myšlienky, prečo to zasa do teba chcú natlačiť. Ale ruku na srdce, čo teraz varíš svojim drobcom, ak náhodou ochorejú? Máš aj ty nejaký zázračný recept? Podeľ sa s nami do komentára a poraď ostatným ženám a prípadne mamičkám, ako jednoducho a rýchlo zatočiť s prechladnutím.

Aké sú benefity poriadneho vývaru, ktoré sú v súčasnosti overené?

  • Je rýchly a zvládne ho úplne každý – uvariť vývar skutočne nie je žiadna veda, zaberie to málo času a taktiež nemusíš celý dobu striehnuť pri hrnci a môžeš sa venovať iným povinnostiam.
  • Telo zásobí veľkým množstvom vitamínov – do vývaru sa pridáva okrem mäsa aj zelenina, ktorá prináša štedrú dávku zdraviu prospešných látok do tela a s našou karfiolovou polievkou to bude poriadna vitamínová bomba!
  • Hydratuje – telu dopĺňa množstvo tekutín, ktoré sú veľmi dôležité pre správne fungovanie celého organizmu. Tak sa choď teraz hneď napiť, aby si na to zase nezabudla, ako sa to stáva ľuďom často.
  • Zahrieva a naparuje – ak ťa trápi zimnica či upchatý nos vývar ti pomôže. Zahreje telo a stúpajúca para z teplého vývaru spriechodní upchatý nos.
  • Liek na „opicu“ – ak si to prehnal večer s alkoholom, na druhý deň poriadny vývar organizmus zavodní a dodá obehovému systému potrebné živiny.

V prípade, že sa chceš počas týchto zimných dní zahriať aj inou polievkou, skús napríklad hokkaido polievku, brokolicovú polievku alebo mrkvovú polievku.karfiolová polievka, Karfiolová polievka: smotanová s netradičnou prísadou, ktorú si zamiluješ

Autor receptu: Jana Krátká

Karfiolová polievka: výživové hodnoty na 1 porciu:

Energia: 285 kcal

Sacharidy: 30 gramov

Bielkoviny: 14 gramov

Tuky: 12 gramov

Vláknina: 4 gramov

karfiolová polievka, Karfiolová polievka: smotanová s netradičnou prísadou, ktorú si zamiluješ

Karfiolová polievka

Vytlačiť
Počet porcií: 5 Čas prípravy:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 x hodnotené )

Ingrediencie

  • 2 PL olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1,5 PL rozmarínových lístkov
  • 1 karfiol
  • 500 ml mlieka
  • 500 - 600 ml kuracieho vývaru
  • 200 g deň starého chleba
  • 80 ml smotany
  • čierne korenie
  • soľ
  • 100 g syru s modrou plesňou

Postup prípravy

  1. Polovicu oleja rozohrejeme v hrnci a pridáme nakrájanú cibuľu, ktorú smažíme 5 min.
  2. Primiešame nakrájané 2 strúčiky cesnaku a ďalšiu minútu smažíme.
  3. Potom pridáme ružičky z karfiolu, krátko opečieme a pridáme mlieko a vývar.
  4. Privedieme k varu a necháme 20 min variť.
  5. Medzitým nakrájame chlieb na kocky a spolu s rozmarínom a zvyšným olejom dáme na plech a pečieme na 200°C cca 10 min.
  6. Uvarenú polievku rozmixujeme tyčovým mixérom dohladka.
  7. Pridáme smotanu a dochutíme soľou a čiernym korením.
  8. Podávame s opečeným chlebom a so syrom.

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať