Kefír patrí medzi naše produkty, ktoré ľahko dostať vo všetkých obchodoch, no nedostáva sa mu toľko slávy, koľko by si zaslúžil. Častokrát ho zatienia rôzne superpotraviny, ktoré sú predražené, privezené a zabúdame na naše domáce poklady (ako je napríklad aj pohánka, o ktorej zdravotných benefitoch si prečítaš sem).
Kefír patrí medzi mliečne výrobky a má jeden z najväčších zastúpení probiotík z potravín na svete. Jeho história siaha na Kaukaz a vďaka nemu sa vraj obyvatelia dožívali vysokého veku.
Čo vlastne kefír je?
Ide o mliečny nápoj, ktorý je podobný jogurtu. Pripravuje sa pridávaním baktérii a kvasinkových kultúr do mlieka. Tie sa potom živia cukrami v mlieku, vďaka čomu sú schopné rozmnožovať sa a tak vzniká kvasený nápoj – v tomto prípade kefír.
Charakteristický je svojou kyslou, možno mierne štipľavou chuťou a konzistenciou pripomína riedky jogurt.
Je skvelým zdrojom vitamínov skupiny B a taktiež vitamínov A, C a K. Ozaj, počula si už o vitamínoch na chudnutie? Ak nie, naprav to kliknutím sem.
Obsahuje aj magnézium, ktoré ti pomôže zatočiť s únavou a stresom – pre viac podrobností klikni sem. Samozrejme treba spomenúť aj vápnik a draslík, čo sú ďalšie veľmi dôležité minerály, ktoré sa starajú o zdravie celého organizmu.
Prečo sa kefír oplatí zaradiť do jedálnička častejšie?
Kefír pomáha s tráviacimi ťažkosťami
Vďaka probiotikám pomáha obnovovať črevnú mikroflóru v črevách a uľavuje tak napríklad pri hnačke, no je tiež vhodnou pomocou pri vredoch či syndróme dráždivého čreva.
Je bohatým zdrojom probiotík
Ide o lepší zdroj probiotík, než dokonca jogurty. A že čo sú probiotiká?
Mikrobiom si môžeš predstaviť ako také označenie spoločenstva, ktoré tvoria probiotiká, čo sú prospešné baktérie, huby, kvasinky a pod. Neľakaj sa, pre správne fungovanie tela sú tieto drobné potvorky veľmi dôležité. Takýchto spoločenstiev je viacero – črevný mikrobiom, vaginálny mikrobiom…
Zdravý a správne fungujúci mikrobiom má tie „dobré“ a „zlé“ baktérie v takom pomere, aby prospešné „zvieratká“ prevažovali nad tými škodlivými a tým zabezpečili zdravie celému telu.
Zdravý črevný mikrobiom napr. pomáha zlepšovať vstrebateľnosť živín, zmierňuje nakovanie a plynatosť, pomáha imunite a pod.
Kefír bsahuje okolo 30 kmeňov prospešných baktérií a kvasiniek.
Kefír pomáha zlepšovať zdravie kostí
Osteoporóza, ktorá postihuje najmä staršie ženy, je rizikovým faktorom pri tvorbe zlomenín. Čím človek viac starne, tým sa hustota kostí znižuje a tie sa stávajú náchylnejšími na zlomeniny. Kefír pomáha doplniť vápnik, ktorý je najefektívnejšou pomocou pre dobré zdravie kostí a spomaľuje rozvoj osteoporózy.
Okrem toho je dobrým zdrojom vitamínu K2, ktorý pomáha znižovať riziko vzniku zlomenín.
Pomáha alergikom
Niektoré alergie sú prepojené so zápalovými procesmi v tele. V štúdií bolo zistené, že pravidelná konzumácia kefíru potláča zápalové reakcie spojené s alergiou aj astmou.
Je vhodný pri chudnutí
Tento nápoj je veľmi odporúčaný aj pri chudnutí. Nemá veľa kalórií a môžete ho použiť ako rýchlu a zdravú desiatu.
Kefír je veľmi prospešný pre imunitu
Vďaka obsahu niekoľkých látok (ako biotín či probiotiká), je vhodnou potravinou, ak chceš posilniť imunitu (viac o posilnení imunity si môžeš prečítať v tomto článku). Okrem toho obsahuje polysacharid kefíran, ktorý ma antimikróbne účinky.
Kontroluje hlaidnu cukru v krvi
To sa hodí skutočne každému, ale dvojnásobne to platí pre ľudí s cukrovkou či s obezitou.
Tak čo, presvedčili ťa tieto priaznivé účinky kefíru na jeho pravidelné pitie? 🙂