Mrkvový koláč alebo aj mrkvovo jablkové tyčinky sú vhodné ako pre dospelých, tak aj pre deti. Pochutná si na nich nejeden mlsný jazýček.
Mrkvový koláč
Mrkva patrí medzi najobyčajnejšie a najznámejšie zeleniny u nás. Síce je obyčajná, no svojim zložením zároveň veľmi vzácna. Má mnoho účinkov na ľudské zdravie. Nejde len o zrak, ako sa to väčšinou prezentuje. Je v nej omnoho viac. Obsahuje množstvo vitamínov a minerálov pre správne fungovanie organizmu.
Na rozdiel od iných druhov zeleniny odborníci preferujú jej varenú / grilovanú formu. Varená mrkva je ľahšie spracovateľná v tele človeka.
Betakarotén v mrkve sa v organizme mení na vitamín A. Sto gramov mrkvy znamená trojnásobok dennej odporúčanej dávky vitamínu A. Mrkva je bohatá aj na ďalšie vitamíny: vitamín B, Vitamín C, vitamín D a vitamín E, vitamín B9, vitamín B5. Mrkva je významný zdroj minerálov a stopových prvkov. Obsahuje horčík, vápnik aj železo. Je plná antioxidantov a vlákniny. Na druhej strane obsahuje minimum tukov a cukrov. Jednoducho mrkva je vynikajúca plodina plná sily, ktorá pochádza z jej vitamínov a ostatných látok.
Účinky mrkvy na organizmus
- vláknina zabezpečuje rýchle a dlhotrvajúce zasýtenie
- betakarotén chráni pred škodlivým UV žiarením
- karotenoidy chránia sliznice proti baktériám a vírusom
- antioxidanty spomaľujú starnutie buniek
- vitamín A preventívne pôsobí proti vráskam, suchej pokožke a pigmentovým škvrnám.
- posilňuje imunitný systém
- znižuje riziko vzniku rakoviny pľúc
- bojuje proti zápalovým procesom v tele
- pomáha prečisťovať telo
- čistí zuby a ďasná (počas hryzenia)
Aj ty chceš dostať viac mrkvy do svojho jedálnička? tak okrem mrkvového koláča vyskúšaj mrkvové smoothie od www.smoothieecepty.sk.
Mrkvové smoothie s banánom
Je len z troch ingrediencií ale plné vitamínov. Určite si na ňom pochutnáš.
Ingrediencie do mrkvového koláča:
- 2 mrkvy,
- 1 banán,
- 1 PL chia semienok.
Postup koláča:
- Všetky ingrediencie zmixujeme do hladka.
Ďalšie nápady na recepty s mrkvou nájdeš na našej stránke www.fitlavia.sk. Napríklad Voňavý mrkvovo – tekvicový puding alebo Neodolateľnú mrkvovú polievku.
Autor receptu: recepty_s_andie
Mrkvový koláč : výživové hodnoty koláča:
Energia: 665 kcal
Sacharidy: 126 gramov
Bielkoviny: 19 gramov
Tuky: 12 gramov
Vláknina: 17 gramy
Ingrediencie
- 250 g mrkvy
- 1 jablko
- 1 vajce
- 5 PL ryžovej múky
- 2 PL ovesných vločiek
- 2 PL špaldovej múky
- 2 ČL škorice
- 1 PL Xylitolu
- štipka soli
Postup prípravy
- Mrkvu povaríme do polomäkka a necháme vychladnúť.
- Jablko a vychladnutú mrkvu postrúhame.
- Pridáme ostatné suroviny a cesto dáme v tenkej vrstve na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Pečieme na 150°C cca 30 min.