V článku nájdeš netradičné torty, ktoré sú fit a bez cukru. Ideálne na leto. Na pohľad sú neodolateľné, preto sa hodia aj na slávnostné príležitosti, na ktorých väčšina z nás zhreší jedlom. To sa ti už nemusí stať, ak pripravíš jednu z týchto chuťovo fantastických tort.
Tvarohová letná torta
Ani ty nemáš v lete chuť na hutné a presladené koláče? Túto sviežu tvarohovú tortu si zamiluješ. Do cesta nejde žiadna múka, iba ovsené vločky a sušené datle, ktoré korpus prirodzene osladia. Celý koláč obsahuje minimum cukru, keďže plnka je prirodzene sladká od proteínu.
Autor receptu: Kristína Kalínková
Ingrediencie do tvarohovej torty:
Korpus:
- 200 g ovsených vločiek
- 100 g datlí bez kôstok
Plnka:
- 250 g jemného tvarohu
- 250 g hrudkovitého tvarohu
- 30 g čokoládového proteínu (30 g)
- 1 vanilkový struk
- 1 bielok
Poleva:
- 1 balenie priehľadnej želatíny
- ovocie podľa chuti
Postup:
- Datle a vločky rozmixujeme a natlačíme na dno formy na pečenie. Dáme piecť na 175 °C, kým spravíme plnku.
- Zmiešame tvarohy s proteínom a pridáme vnútro vanilkového struku a vaječný bielok.
- Korpus vyberieme z rúry, pridáme plnku a pečieme ešte 15 minút.
- Koláč vyberieme a necháme vychladiť.
- Na vrch dáme ovocie a zalejeme želatínou, ktorú pripravíme podľa návodu.
Čas prípravy: 40 min / 8 porcií
1 porcia obsahuje:
- Energia: 193 kcal/817 kJ
- Bielkoviny: 18 gramov
- Sacharidy: 29 gramov
- Tuky: 3 gramy
- Vláknina: 3 gramy
Tekvicový cheesecake
Medzi netradičné torty patrí aj náš cheescake. Tento obľúbený druh torty je zložený prevažne z tvarohu, preto sa hodí aj do zdravej fitness kuchyne. Podľa toho, ako ho ochutíš, môžeš ho pripraviť na sto spôsobov a chutí.
Autor receptu: Mgr. Zuzana Líšková
Ingrediencie tekvicového cheesecake-u:
- 600 g tekvice hokkaido
- 750 g jemného tvarohu
- 250 g bieleho jogurt
- 10 PL medu alebo agávového sirupu
- 1 ČL perníkového korenia
- 5 vajec
- 50 g kokosového oleja
- 200 g raňajkovej granoly alebo keksov sladených jablkovou šťavou
Postup:
- Tekvicu hokkaido varíme približne 20 minút do zmäknutia a vymixujeme na pyré.
- Granolu alebo keksy vymixujeme najemno, pridáme roztopený kokosový olej a premiešame.
- Okrúhlu formu s priemerom 26 cm vystelieme papierom na pečenie a kraje vytrieme kokosovým olejom.
- Mixované keksy natlačíme na dno formy a dáme piecť na 10 minút do vyhriatej rúry na 180 °C. Vyberieme a chvíľku necháme vychladnúť.
- Vo veľkej mise zmiešame tvaroh, jogurt, vychladnuté tekvicové pyré, perníkové korenie, med a vajíčka.
- Masu nalejeme na predpečené cesto.
- Pečieme 60 – 70 minút na 150 °C. Keď sú okraje koláča žlté, koláč je hotový.
- Vypneme rúru, ale koláč necháme vnútri približne 60 minút vychladnúť. Potom ho preložíme do chladničky na cca 3 – 4 hodiny.
- Na záver koláč posypeme opečenými tekvicovými semiačkami alebo orechmi (prípadne podrvenými keksami). Môžeme jemne pokvapkať medom.
Čas prípravy: 90 min / 8 porcií
1 porcia obsahuje:
- Energia: 344 kcal/1448 kJ
- Bielkoviny: 22 gramov
- Sacharidy: 37 gramov
- Tuky: 17 gramov
- Vláknina: 3 gramy
Šťavnatá torta s pudingovou plnkou
Vyskúšaj namiesto klasickej torty túto fit šťavnatú, v ktorej je ako plnka použitý vanilkový puding s tvarohom. Vďaka tomu sa znížil obsah tukov a zvýšilo množstvo bielkovín. Ak doma nemáš arašidovú alebo ryžovú múku, môžeš si korpus pripraviť aj s použitím klasickej pšeničnej múky.
Autor receptu: Romana Henželová
Ingrediencie
Postup prípravy
1 porcia obsahuje:
- Energia: 342 kcal/1436 kJ
- Bielkoviny: 18 gramov
- Sacharidy: 57 gramov
- Tuky: 9 gramov
- Vláknina: 3 gramy
Tieto netradičné torty a mnoho ďalších iných a chutných receptov nájdeš v knihe Necukrím, chudnem, v ktorej 12 odborníkov spojilo svoje vedomosti, skúsenosti a obľúbené recepty, aby ti ukázali, ako si dopriať sladké bez toho, aby ťa tvoje chute ovládali.
Chutia ti torty a chcela by si ešte viac receptov? Na našom webe FITLAVIA nájdeš mnoho inšpirácie ako napríklad Maková torta alebo Nepečený cheescake.