Nájde sa človek, ktorý nemá rád pizzu? Táto pochúťka talianskeho pôvodu patrí medzi obľúbené jedlá mnohých z nás a servíruje sa takmer všade – vieš si predstaviť, že by si vošla do nejakej reštaurácie a v jedálnom lístku by nemali sekciu s pizzami?
Vyskúšaj túto nízko-sacharidovú variantu a uvidíš, že syrová pizza sa stane tvojím favoritom.
Pizza bola jedlom chudobných
Pizza sa považuje za jedlo chudobných, pretože najbežnejšia bola u talianskych roľníkoch. V tom čase sa nazývala aj focaccia. O pár rokov neskôr sa rozhodli Gréci prispieť do histórie pizze, no samozrejme vtedy ešte nevedeli, že toto jedlo obletí celý svet.
Gréci začali suroviny pridávať ešte na surové cesto a až tak to dali upiecť. Tento postup od nich odpozorovali Rimania a teda sa vraciame naspäť do Talianska, kde sa v tom čase začala pizza konečne podobať na pizzu.
Prelom nastal privezením obyčajných rajčín z Ameriky do Talianska. Boli lacné a tak sa najmä chudobní chopili so skúšaním receptov s touto čudesnou zeleninou, ktorá všetkým veľmi chutila.
Prvá pizza s oblohou bola Margherita. Vznikla na počesť talianskej kráľovnej, po ktorej vlastne získala svoje meno. Spolu s manželom, kráľom Umbertom I., si pizzu z prvej pizzerie z roku 1889 úplne zamilovali. Hlavnými prísadami boli paradajky, mozzarela a bazalka, čo sú suroviny farebne zhodné s talianskou vlajkou.
Taliansky imigranti dostali takúto formu pizze do Ameriky a jej forma sa prispôsobila ďalšiemu národu, vďaka čomu vznikla oficiálna americká pizza s názvom Chicago-Style.
Teraz už nájdeme v ponuke pizzerii rôzne chutné kombinácie a máme milión možností, ako si vychutnať toto jedlo. Dokonca aj v nutrične hodnotnejšej verzii.
Pizza a prílohy
Vedela si, že 17% zo všetkých reštaurácií vo svete sú pizzerie? To len potvrdzuje, že pizza má veľkú popularitu. V každej pizzerii nájdeme niekoľko druhov. Pizza šunková, pizza syrová, pizza so šampiňónmi, s kukuricou a mnoho ďalších. Ale čo si dať na pizzu, aby to nebola kalorická bomba a záťaž pre naše trávenie?
Syrová pizza? Prečo nie!
Ak si aj ty milovník pizze a chceš si ju dopriať, no chceš sa vyhnúť múke nemusíš sa jej vzdať. Stačí, ak si ju pripravíš podľa nášho receptu. A aké prílohy si dopriať aby to naozaj bola fit pizza? Ako základ použite celé paradajky alebo si ich rozmixuj a pridaj oregáno či bazalku.
Vhodnými prílohami sú pre mäsožravcov: kuracia šunka s vysokým obsahom mäsa alebo kuracie mäso.
Zo zeleniny je vhodná kukurica, šampiňóny, paradajky, olivy alebo aj cuketa. Je dokázané, že najvhodnejší syr na pizzu je mozzarela a dotvoriť ju môžeš napríklad čerstvou bazalkou.
Syr má aj mnoho pozitívnych účinkov!
Vo všeobecnosti je syr skvelým zdrojom vápnika, tukov a taktiež bielkovín. Je v ňom tiež veľa vitamínov, ako napríklad vitamín A, B12 a K12 a taktiež zinok, fosfor alebo omega-3 mastné kyseliny.
Je však vhodné dať si pozor na jeho množstvo, pretože syr ľahko spôsobí kalorický nadbytok, keďže má skvelú chuť a aj vyššie kalorické hodnoty, keďže tuky majú na 1 g 9 kcal. V rozumnom množstve je však vskutku úžasný!
Autor receptu: Low carb s Andie
Výživové hodnoty: syrová pizza bez príloh:
Energia: 959 kcal
Sacharidy: 6 gramov
Bielkoviny: 75 gramov
Tuky: 71 gramov
Ingrediencie
- 200 g strúhanej mozzarely
- 100g strúhanej Goudy
- 2 vajcia
- soľ
Postup prípravy
- Všetky ingrediencie zmiešame a vytvoríme zo zmesi placku, ktorú uložíme na papier na pečenie.
- Na cesto dáme nami zvolené prílohy.
- Pečieme na 170°C 20 minút.