Počula si už pojem superpotravina? Superpotravina je názov pre skupinu potravín, ktoré obsahujú množstvo dôležitých a prospešných látok pre ľudské telo. Podporujú silu a energiu, sú skvelým zdrojom živín, zlepšujú funkciu imunitného systému. Sú plné proteínov, vitamínov, minerálov, antioxidantov, enzýmov a esenciálnych mastných kyselín. Quinoa jednoznačne medzi superpotraviny patrí – a my ti ju radi predstavíme v 3 jednoduchých, ale zato chutných a výživných receptoch!
Quinoa neobsahuje lepok
Quinoa pochádza z Južnej Ameriky. Nazývali ju „matkou všetkých zŕn“ a verili, že je posvätná. Domorodci ju poznali už pred niekoľkými tisícročiami. U nás sa stala trendom len nedávno a jej účinky objavujeme dodnes. Je vhodná pre vegetariánov, vegánov aj pre tých, čo majú bezlepkovú diétu, pretože neobsahuje lepok.
Existujú tri typy quinoi:
- čierna
- červená
- biela
Aké účinky má quinoa a prečo by mala byť súčasťou zdravého jedálnička?
Quinoa má vysoký obsah proteínov, prostredníctvom ktorých dostávaš do tela všetkých deväť esenciálnych aminokyselín, ktoré telo nemôže produkovať, a preto ich treba prijímať v potrave. Látky obsiahnuté v nej pomáhajú zlepšovať zvládanie streue a majú pozitívny vplyv na krvný tlak.
Vďaka obsahu železa (ktoré ideálne doplň aj živočíšnymi zdrojmi) chráni pred vznikom chudokrvnosti, obsiahnutá vláknina zase podporuje trávenie. Pôsobí protizápalovo a rovnako dokáže zmierniť prejavy zápalových procesov v organizme. Posilňuje imunitu. Má nízky glykemický index a vďaka tomu je vhodnou voľbou pre cukrovkárov a ľudí so zhoršenou toleranciou glukózy.
Quinoa: 3 recepty, ktoré si zamiluješ
Quinoa sa dá použiť ako príloha, ale aj ako základ zdravého obeda či večere.
KOKOSOVÝ CHEESECAKE S QUINOOU BEZ LEPKU A CUKRU
Quinoa nasladko v koláči? Žiadny problém! Pomocou quinoa vločiek vyčaruješ úžasný korpus pre fantastický cheescake. Spolu s kokosom vytvoria spleť chutí, ktorej neodoláš!
- Autor receptu: Mgr. Veronika Cimbaľák
- Počet porcií: 8
- Čas prípravy: 70 minút
Ingrediencie:
Korpus:
- 120 g quinoa vločiek
- 2 PL holandského kakaa
- 50 g strúhaného kokosu
- 50 g kokosovej múky
- 1 vajíčko
- sladidlo podľa chuti
- 100 ml kokosové mlieko light
1. vrstva
- 2 balenia cottage cheese s obsahom tuku 2,2 %
- 1 vajíčko
- 150 ml kokosového mlieka
- 1 balenie kokosového pudingu v prášku (37 g)
- sladidlo podľa chuti
2. vrstva
- 50 g kešu masla
- 50 g odtučneného tvarohu
- 100 g strúhaného kokosu
- 30 g vanilkového izolátu
- 150 ml nesladeného mandľového mlieka
Postup:
- Všetky ingrediencie na korpus spolu zmiešame, aby nám vzniklo cesto tuhšej konzistencie.
- Potom cesto natlačíme na dno okrúhlej formy s priemerom 23 cm a dáme zapiecť do vyhriatej rúry na 180°C na 10 minút.
- Následne tyčovým mixérom vymixujeme ingrediencie na 1. vrstvu a vylejeme na korpus.
- Cheesecake necháme v rúre piecť približne 45 min pri teplote 180 °C, kým nezačne vrch koláča chytať mierne zlatistú farbu. Po dopečení necháme cheesecake vychladnúť pri izbovej teplote.
- Nakoniec prichystáme 2. vrstvu zmiešaním všetkých ingrediencií dokopy a navrstvíme na upečený cheesecake. Necháme pár hodín stuhnúť v chladničke a môžeme podávať.
1 porcia obsahuje:
- Energia: 356 kcal/1495 kJ
- Bielkoviny: 19 gramov
- Sacharidy: 20 gramov
- Tuky: 27 gramov
- Vláknina: 6 gramov
ZAPEČENÁ CUKETA PLNENÁ QUINOOU
Cuketa je výborným zdrojom draslíka, ktorý je zásadným minerálom podieľajúcim sa na dobrom zdraví srdca. Obsahuje minimum kalórií a je výbornou potravinou podporujúcou chudnutie.
- Autor receptu: PharmDr. Petra Ondrašáková
- Počet porcií: 1
- Čas prípravy: 30 minút
Ingrediencie:
- 1 menšia cuketa (200 – 300 g)
- 1/4 šálky quinoi
- 1/2 šálky zeleninového vývaru
- 1/2 nakrájanej kápie
- 1/3 pretlačeného strúčiku cesnaku
- 3 PL nasekaných hríbov
- 2 PL nasekanej červenej cibule
- 1 PL kokosového oleja
- 1 paradajka
- bazalka, soľ a čierne korenie.
Postup:
- Najskôr cuketu prekrojíme, vyberieme strednú časť a nasolíme. Rozohrejeme rúru na 200 °C a pečieme ju 20 minút. Potom quinou uvaríme podľa návodu vo vode alebo vývare. Na panvici rozohrejeme olej a pridáme cibuľu, hríby, cesnak a kápiu.
- Na miernom ohni pečieme 3 – 4 minúty. Potom keď zelenina zmäkne, odstavíme panvicu z ohňa, zmiešame s quinoou, dochutíme bazalkou, soľou a korením. Nakoniec cuketu posypeme zmesou a zapečieme v rúre 4 minúty. Hotovo!
1 porcia obsahuje:
- Energia: 366 kcal
- Bielkoviny: 12 gramov
- Sacharidy: 42 gramov
- Tuky: 15 gramov
- Vláknina: 6 gramov
ZAPEČENÉ SLADKÉ ZEMIAKY S QUINOOU
Sladké zemiaky sú výborným zdrojom antioxidantov, majú protizápalové účinky, podporujú imunitu, trávenie a dokonca pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi.
- Autor receptu: PharmDr. Petra Ondrašáková
- Počet porcií: 1
- Čas prípravy: 55 minút
Ingrediencie
Postup prípravy
1 porcia obsahuje:
- Energia: 379 kcal
- Bielkoviny: 14 gramov
- Sacharidy: 48 gramov
- Tuky: 14 gramov
- Vláknina: 4 gramov
Ktorý recept vyskúšaš ako prvý? Budeme radi, ak sa s nami podelíš s výsledkom aj na sociálnych sieťach!