Rebarbora recepty, ktoré nájdeš v tomto článku sú plné prospešných látok pre telo a tiež sú veľmi chutné. Polievky, hlavné jedlá, dezerty ale aj nápoje. Toto všetko sú jedlá, ktoré sa dajú pripraviť z tejto super potraviny.
Rebarbora recepty
Rebarbora je trváca bylina, so zaujímavou chuťou a s množstvom pozitívnych účinkov na telo. Vďaka vláknine zlepšuje trávenie a bojuje proti žalúdočným a črevným baktériám. Zlepšuje krvný obeh a tiež chráni pred vznikom rakoviny. Vitamín K v rebarbore zlepšuje funkcie mozgu. Luteín a vitamín C pozitívne vplývajú na zrak.
Buchty plnené rebarborou a jahodami
Ingrediencie:
- 500 g hrubej múky
- 1 kocka čerstvého droždia
- 250 ml mlieka
- 1 vajce
- štipka soli aj cukru
Plnka:
- 20 g vanilkový cukor
- 4 stonky rebarbory
- 200 g jahôd
Postup:
- Ingrediencie do plnky rozvaríme na džem.
- Droždie rozlámeme do teplého mlieka, pridáme cukor a necháme 10 minút aby vznikol kvások.
- Všetky ostatné ingrediencie na cesto potom zmiešame a pridáme kvások.
- Vložíme do mixéra s hákom a vypracujeme cesto.
- Cesto potom necháme kysnúť približne hodinu na teplom mieste.
- Vykysnuté cesto rozvaľkáme, nakrájame na štvorce a na každý štvorec dáme lyžičku jahodovo – rebarborového džemu.
- Vytvarujeme buchtičky a necháme kysnúť ešte ďalších 10 minút.
- Buchtičky potom varíme v hrnci s vodou cca 10 minút.
- Nakoniec podávame s maslom, tvarohom alebo džemom.
Jahodovo – rebarborový koláč
Ingrediencie:
- 40 g celozrnnej špaldovej múky
- 60 g rozmixovaných ovsených vločiek
- 40 g arašidového masla
- 70 ml vody
- xylitol podľa chuti
- 150 g nízkotučného tvarohu
- 1 kypriaci prášok
- 2 vajíčka
- 100 ml citrónovej šťavy
- 150 g rebarbory
- 150 g jahôd
Postup:
- Tvaroh, maslo, citrónovú šťavu a vodu zmiešame so žĺtkami.
- Ďalej pridáme múku, vločky, kypriaci prášok a xylitol.
- Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh a jemne ho vmiešame do cesta.
- Cesto vlejeme do menšej formy vystlanej papierom na pečenie.
- Rebarboru ošúpeme a spolu s jahodami nakrájame na malé kúsky.
- Malé kúsky rebarbory a jahôd dáme na cesto a ak je rebarbora príliš kyslá, koláč môžeme posypať napríklad kokosovým alebo vanilkovým cukrom.
- Pečieme pri teplote 180°C približne 20 minút.
Jednoduchá a rýchla rebarborová polievka
Studená polievka do horúcich letných dní. Chutí výborne s krutónmi.
Ingrediencie
Postup prípravy
Oslovil ťa tento recept? Tu nájdeš naše ďalšie recepty: RECEPTY FITLAVIA.
Ak si aj ty rada prelistuješ knihu plnú dobrých nápadov na recepty potom siahni po knihe Necukrím, chudnem, ktorá je plná sladkých receptov bez cukru. Kniha Zdravo jem aj šetriť viem, je kniha plná cenovo dostupných a zdravých receptov. Máš z čoho vyberať