Buď kráľovnou každej párty a vyskúšaj naše najlepšie recepty na letné grilovanie. Chutná marináda, grilovaná zelenina a šťavnaté mäso. Mňam!
Letná sezóna je v plnom prúde a teplé počasie si priam pýta posedenie na terase pri grile, dobrom jedle a víne. Čo takto získať inšpiráciu na chutné a jednoduché recepty na grilovanie?
Grilovanie – mužská záležitosť?
Poznáš ten vtip o tom, ako muži grilujú? Pointa je tá, že žena všetko nachystá: mäso, klobásky, zeleninu, marinádu, dezert – a muž v tomto procese sedí pri grile, dá mäso na gril, občas otočí – a potom vyberie z grilu. Žene znovu ostane hŕba neumytých riadov a všetka zásluha za dobré jedlo pripadne mužovi. Je ti to povedomé?
S našimi jednoduchými receptami ti veľký bordel v kuchyni nehrozí a pri troche chcenia ho určite zvládnu aj menej zdatné kuchárky či kuchári. Veď nikto učený z neba nespadol a pri letnej grilovačke sa odpúšťajú aj drobné chybičky. Poď sa pozrieť na našich 5 najobľúbenejších receptov na letné grilovanie, ktoré by nemali chýbať na žiadnej párty.
Marináda patrí medzi najzásadnejšie recepty na grilovanie
Dobrá marináda na mäso je základ. Vyskúšaj tento jednoduchý recept z bežne dostupných ingrediencií a vyčaruj marinádu, ktorá sa skvele hodí k rôznym druhom mäsa.
Ingrediencie:
- 80 ml sójovej omáčky
- 100 ml olivového oleja
- 40 ml čerstvej citrónovej šťavy
- 40 ml Worcestrovej omáčky
- 1 a pol lyžičky sušeného cesnaku
- 1 lyžička sušenej bazalky
- 1 a pol lyžičky sušenej petržlenovej vňate
- 2 najemno nakrájané stonky jarnej cibuľky
- 1 lyžička mletého bieleho korenia
- chilli podľa chuti
Postup:
Všetko zmiešame vo väčšej mise, do ktorej potom naložíme mäso. Necháme aspoň 8 hodín odležať v chladničke a grilujeme.
Náš tip: pre lepšiu konzistenciu môžeš použiť mixér.
Vegetariánsky burger
Nie všetci sú milovníci mäsa – a na najbližšej grilovačke ťa to už neprekvapí. Priprav si tento famózny vegetariánsky burger z fazule a batátov.
Grilovaná zelenina na taliansky spôsob
Počas horúčav dobre padne, ak je k mäsu k dispozícii okrem pečiva aj nejaká ľahšia príloha. Na to je ako stvorený táto talianska grilovaná zelenina.
Ingrediencie:
- 2 cukety
- 200 gramov cherry paradajok
- 2 mrkvy
- 2 cibule
- 2 papriky
- 8 šampiňónov
- olivový olej na pokvapkanie (ideálny je v spreji)
- soľ, korenie podľa chuti (bazalka, oregáno)
- strúhaný parmezán na posypanie
Postup:
Zeleninu očistíme a pokrájame, mrkvu aj cibuľu narežeme na kolieska. Vložíme do misy, v ktorej zmes premiešame s olejom, soľou a bylinkami. Uložíme na grilovaciu tácku (alebo na plech) a grilujeme do mäkka. Pri pečení pečieme cca 20 minút na 180 °. Podávame samostatne alebo so strúhaným parmezánom. Dobrú chuť!
Ak máš rada grilovanú zeleninu, nenechaj si ujsť ani tento recept.
Grilovaná kukurica oživí každé párty menu
Tento recept oceníš najmä koncom leta, keď je už sezóna kukurice v plnom prúde. Klasika je varená kukurica s maslom a soľou – no skúsila si ju už niekedy ugrilovať?
Ingrediencie:
- 4 klásky kukurice
- 4 plátky schwarzwaldskej šunky (alebo slaniny)
- 20 g masla
- oregáno
- soľ
Postup:
V miske si rozpustíme maslo, pridáme doň soľ a oregáno. Zmesou potrieme kukurice, ktoré potom zabalíme do schwarzwaldskej šunky. Ak zvolíte slaninu, nemusíte kukuricu potierať maslom, pretože slanina pustí dosť tuku pri grilovaní.
Grilované kuracie prsia v medovej marináde
Kombinácia sladkej a slanej chuti ide do popredia – dôkazom je napríklad slaný karamel. Vyskúšaj lahodné spojenie medu a mäsa a už nebudeš chcieť iné!
Ingrediencie:
- 600 g kuracích pŕs (možné použiť aj krídelká alebo iné mäso)
- 3 lyžice medu
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 2 lyžice kokosového oleja (je možné nahradiť olivovým)
- 1 malá lyžička sušeného cesnaku
- 1 lyžica sezamových semienok
- Štipka škorice
Postup:
Vo väčšej miske zmiešame všetky ingrediencie na marinádu a pridáme naporciované kuracie prsia. Necháme aspoň 6 hodín odležať v chladničke a grilujeme.
Ďalšiu inšpiráciu na chutné letné recepty nájdeš tu.
A ktoré sú tvoje obľúbené recepty na grilovanie? Budeme radi, ak sa s nami podelíš v komentároch.