Svieži ľahký koláč, ktorý ti zaberie len pár minút v kuchyni, jednoducho patrí k horúcemu letnému počasiu. Tento náš ríbezľový koláč ťa nabije energiu, dodá zaslúžené osvieženie a nabije ťa množstvom zdraviu prospešných látok.
Ríbezle sú už dávno rozšírené po celej Európe, ale najbežnejšie sú pre Dánsko, Nemecko či Holandsko a niektoré odrody dokonca pochádzajú až z ďalekej Ameriky. Najviac sa im darí v krajinách, kde sú horúčavy v lete a v zime poriadne mrzne. Nájdeš ich v rôznych farbách, od tmavej fialovej cez červenú až po biele ríbezle.
Ríbezľový koláč
- Máš rada, keď je sladkosť koláča narušená niečím kyselkavým?
- Preferuješ jednoduché recepty?
- Máš rada, ak môžeš do koláča použiť čerstvé ovocie priamo zo záhrady?
Ak si odpovedala áno, potom si určite zamiluješ tento ľahký letný koláč s ríbezľami. Môžeš použiť červené, biele aj čierne ríbezle – alebo iné ovocie podľa chuti.
Ríbezle sú plné vitamínu C a antioxidantov – ale čo je ešte lepšie – v lete je ich všade plno!
Ríbezle sú ako multivitamínové pilulky. Dužina i šťava sú plné vitamínu C. Jedna bobuľka ríbezlí obsahuje až 2 mg tohto vitamínu. Čo znamená, že 40 bobúľ pokrýva tvoju dennú odporúčanú dávku vitamínu C.
Vysoký obsah vitamínu C, karotenoidov, retinolu a iných životne dôležitých živín robí z ríbezlí ovocie maximálne vhodné pre posilnenie tvojej imunity. Keďže sa imunitný systém stáva silnejším, nedostaneš sa k zraniteľnosti voči prechladnutiu, horúčke a infekcii.
Ríbezle obsahujú karotenoidy, z ktorých pri látkovej premene vzniká vitamín A. Karotenoidy v ríbezliach majú veľa priaznivých účinkov. Antioxidanty (ako je vitamín C, betakarotén, kryptoxantín, zeaxantín atď.) zbavujú organizmus voľných radikálov a chránia bunky pred patologickými zmenami.
Starostlivosť o vaše srdce sa stáva oveľa jednoduchšou pri pravidelnej konzumácii čiernych ríbezlí. Ríbezľový koláč je jeden z najlepších prostriedkov na upokojenie nervov a zlepšenie nálady, a to vďaka vápniku, ktorý obsahujú ríbezle.
Zafarbenie ríbezlí majú na starosti tzv. antokyány. Sú to prírodné farbivá, ktoré sú známe tým, že podporujú hojenie rán, pomáhajú podporiť zdravé srdce a cievy a sú tiež prospešné pre zrak a správne fungovanie mozgu. Čím tmavšie ríbezle sú, tým silnejšie účinky majú.
Niekoľko výskumov dokázalo, že čierne ríbezle majú významné protikarcinogénne vlastnosti a tiež protizápalové a antibakteriálne, ktoré pomáhajú bojovať proti množstvu kožných ochorení.
Antioxidanty si zase poradia v boji proti škodlivým voľným radikálom, čím pomáhajú znižovať riziko vzniku rôznych chorôb, vrátane cukrovky alebo napríklad aj rakoviny.
Pravidelná konzumácia čiernych ríbezlí chráni tvoje vlasy. Obsahujú kyselinu gama-linolénovú, esenciálnu mastnú kyselinu, ktorá zabraňuje vypadávaniu vlasov a podporuje ich rast.
Autor receptu: Jana Krátka
Výživové hodnoty na celý koláč:
Energia: 2526 kcal
Sacharidy: 408 gramov
Bielkoviny: 61 gramov
Tuky: 66 gramov
Vláknina: 32 g
Ingrediencie
Postup prípravy
Ak sa ti recept páčil, nezabudni sa s výsledkom podeliť do komentára alebo na sociálnych sieťach – Instagram alebo Facebook – a určite nás pri fotke či príspevku označ.
A vedela si o tom, že Fitlavia má aj vlastnú aplikáciu? To je bomba, však? Klikni sem a zisti o nej všetko, čo potrebuješ.