Ryby sú zdrojom kvalitných bielkovín, minerálnych látok, stopových prvkov a vitamínov. Majú priaznivý účinok na srdcovo-cievny systém. V starobe môžu chrániť zrak a zlepšujú kvalitu spánku. Majú nízky obsah tuku a sú ľahko stráviteľné.
Recepty s rybami
Ryby sa dajú jesť na veľmi veľa spôsobov. Niekoľko receptov ti predstavíme.
KARFIOLOVÉ RIZOTO S TUNIAKOM
Toto rizoto obsahuje menej sacharidov ako klasické rizoto. Dobre zasýti, má ideálnu kombináciu vitamínov a minerálnych látok. Karfiol podporuje imunitný systém, trávenie, zlepšuje vyprázdňovanie a urýchľuje metabolizmus.
Ingrediencie na karfiolové rizito s tuniakom:
- 200 g karfiolu,
- 1 strúčik cesnaku,
- 1/2 šálky nakrájaných šampiňónov,
- 1/2 šálky najemno nakrájanej cibule,
- 100 – 150 ml zeleninového vývaru,
- 2 PL bieleho jogurtu,
- 135 g tuniaka z konzervy,
- 1 PL olivového oleja,
- mleté čierne korenie a petržlenová vňať na dochutenie.
Postup:
- Surový karfiol rozmixujeme. Na väčšej panvici si zohrejeme olivový olej, pridáme cesnak, cibuľu, šampiňóny, ochutíme čiernym korením a soľou.
- Zľahka všetko opečieme, pokiaľ šampiňóny a cibuľa nezmäknú. Potom primiešame karfiol a pridávame postupne podľa potreby zeleninový vývar (dávame pozor, aby sme karfiol moc nerozvarili, najlepší je „al dente“ – varíme približne 10 – 15 minút).
- Nakoniec primiešame jogurt, konzervu tuniaka a petržlenovú vňať.
Autor receptu: ING. PETRA PAVUKOVÁ
1 porcia obsahuje:
- BIELKOVINY: 41 g
- TUKY: 14,8 g
- SACHARIDY: 12,9 g
- ENERGIA: 358,4 kcal
- VLÁKNINA: 4,1 g
QUINOA ŠALÁT S LOSOSOM
Quinoa obsahuje veľké množstvo bielkovín a sacharidov. Je to veľmi obľúbená potravina medzi vegánmi a športovcami. Zvyšuje peristaltiku čriev, pomáha pri chudnutí, prečisťuje tráviacu sústavu, znižuje vysoký krvný tlak a normalizuje hladinu cukru v krvi.
Ingrediencie na quinoa šalát:
- 200 g lososa,
- 100 g quinoi,
- štipka soli,
- šťava z 1 citróna,
- štipka korenia.
Omáčka
- 1 malá cuketa,
- 1 strúčik cesnaku,
- avokádo,
- štipka soli,
- 100 ml vody.
Postup:
- Steak z lososa okoreníme, osolíme, pokvapkáme citrónom a opečieme na panvici. Medzitým si uvaríme quinou podľa návodu. Do hrnca so 100 ml vody dáme variť na kúsky narezanú cuketu a cesnak, následne varíme do mäkka.
- Po dovarení pridáme avokádo a vymixujeme tyčovým mixérom. Omáčku vmiešame do quinoi a na vrch naservírujeme lososa narezaného na malé kúsky. Nakoniec môžeme ešte pokvapkať šťavou z citróna.
Autor receptu: BC. VERONIKA GUĽÁŠOVÁ
1 porcia obsahuje:
- BIELKOVINY: 30,1 g
- TUKY: 30,4 g
- SACHARIDY: 43 g
- ENERGIA: 581 kcal
- VLÁKNINA: 5 g
RYBACÍ BORŠČ
Multinárodná polievka alebo hlavné jedlo? Spôsobov, ako pripraviť boršč, existuje hneď niekoľko. Verzia z rybieho filé je lahodnejšia a použiteľná aj v teplejšom počasí.
POSTUP Ingrediencie
Postup prípravy
Autor receptu: MGR. MARTIN ČUPKA
1 porcia obsahuje:
- BIELKOVINY: 21,4 g
- TUKY: 3 g
- SACHARIDY: 25,8 g
- ENERGIA: 221,1 kcal
- VLÁKNINA: 6,6 g
Ďalšie skvelé, rýchle a fit recepty nájdeš na našej stránke FITLAVIA.SK.
Tieto recepty sú z našej knihy 107 neodolateľných fit receptov.