Úvod » Blog » Fit recepty » Škoricové slimáky – to pravé škoricové na raňajky

Škoricové slimáky – to pravé škoricové na raňajky

maria grossova
škoricové slimáky

Škoricové slimáky mnoho z vás pozná aj pod názvom škoricové osie hniezda. Jednoducho ich kúpiš aj v obchode, no tým domácim sa žiadne kupované nevyrovnajú. Ďalším bonusom okrem chuti je škoricová vôňa, ktorá prevonia celý dom.

Škorica má na naše zdravie mnohé pozitívne účinky

Škorica je aromatickou kôrou škoricovníku a je využívaná ako korenie. Vďaka látke cinnamaldehyd má škorica svoju charakteristickú vôňu a chuť.

škoricové slimáky, Škoricové slimáky – to pravé škoricové na raňajky

Škorica je bohatým zdrojom antioxidantov, ktoré chránia telo pred oxidatívnym stresom. Obsahuje látky s protizápalovým účinkom, pomáha tak nášmu telu zbavovať sa infekcií a následne sa zúčastňuje obnovy poškodených tkanív.

Štúdie ukázali, že je vhodná ako prírodný liek pri znižovaní rizika vzniku srdcových ochorení. U ľudí trpiacich cukrovkou druhého typu škorica pozitívne ovplyvňuje hladinu cukru v krvi už pri dennej dávke 1 gram.

O škorici sa tiež vie, že dokáže znížiť hladinu cukru v krvi. Cinnamaldehyd okrem toho, že určuje chuť a vôňu škorice, je hlavnou účinnou látkou, ktorá má schopnosť bojovať s infekciami vyvolanými hubami a baktériami. To znamená, že škorica má antimykotické a antibakteriálne účinky.

Viac o škorici sa dočítaš tu.

Xylitol (brezový cukor) namiesto cukru, aby boli škoricové slimáky nielen sladké, ale aj zdravé

Xylitol nazývaný aj brezový cukor, sa vyrába z brezovej šťavy. Má konzistenciu ako kryštálový cukor. Pripisuje sa mu veľa pozitívnych účinkov a to najmä to, že aj napriek sladivosti má málo kalórií a nízky glykemický index. Oproti klasickému cukru obsahuje menej kalórií – iba 2,5 kcal / 1 gram. Tento typ cukru je vhodný aj pre diabetikov.

škoricové slimáky, Škoricové slimáky – to pravé škoricové na raňajky

Brezový cukor nie je úplne obyčajný sacharid. Radíme ho medzi tzv. alkoholové cukry. Veľkou výhodou brezového cukru je, že má zanedbateľný účinok na zvyšovanie glykémie. Podľa všetkého chráni aj pred vznikom zubného kazu. Navyše neobsahuje fruktózu, ktorej nadmerné množstvo môže spôsobiť aj stukovatenie pečene.

Ak sa chceš dozvedieť viac o náhradách cukru prečítaj si náš článok Aké sladidlo je najzdravšie? nenechajte sa oklamať.

Autor receptu: haannkka

Škoricové slimáky : výživové hodnoty na celý plech:

Energia: 4089 kcal

Sacharidy: 450 gramov

Bielkoviny:  92 gramov

Tuky: 211 gramov

Vláknina: 45 gramy

Poznámka: výživové hodnoty jedného slimáka získaš tak, že hodnoty na celý plech vydelíš počtom slimákov, ktoré sa ti z cesta podarí urobiť.

škoricové slimáky, Škoricové slimáky – to pravé škoricové na raňajky

Škoricové slimáky

Vytlačiť
Počet porcií: 8 Čas prípravy:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 4.0/5
( 3 x hodnotené )

Ingrediencie

  • 500 g špaldovej múky (jemne mletej)
  • 50 g medu
  • 20 g xylitolu
  • štipka soli
  • 1 kocka droždia
  • 250g mlieka
  • 4 žĺtky
  • 150 g masla
  • nastrúhaná kôra z 1 citróna
  • Náplň:
  • 70g mäkkého masla
  • 2 PL skorice
  • 50g xylitolu

Postup prípravy

  1. Do misky dáme trochu vlažného mlieka, lyžicu xylitolu, lyžicu múky, rozdrobíme droždie a rozmiešame.
  2. Necháme v teple nakysnúť (cca 15 minút).
  3. Do ďalšej misky preosejeme múku, pridáme zvyšok xylitolu, med, soľ, nastrúhanú citrónovú kôru a zmäknuté maslo.
  4. V troche mlieka prešľaháme žĺtky, vlejeme do múky a pridáme nakysnuté droždie.
  5. Dáme vymiesiť do robota na nelepivé cesto alebo môžme aj ručne.
  6. Necháme vykysnúť cca 1 hodinu, premiesime a necháme znova vykysnúť 1 hodinu.
  7. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžmik.
  8. Zmiešame si v miske zmäknuté maslo, škoricu a xylitol a potrieme cesto.
  9. Cesto zrolujeme a nakrájame na cca 3 cm hrubé rolky.
  10. Tie potom uložíme do vymastenej formy a necháme cca 20 minút kysnúť.
  11. Pečieme cca 20-25 minút na 175°C.

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať