Sladké zemiaky inak nazývané aj batáty sú koreňové hľuzy a ich pôvod je pravdepodobne z Ameriky alebo Oceánie. V kuchyni majú široké využitie. Sladké zemiaky a recepty z nich môžu byť na sladko ale aj na slano, môžu byť podávané ako hlavné jedlo alebo ako príloha či batátová polievka.
Sladké zemiaky – recepty
Krémová polievka s batátom
Zeleninová polievka môže byť pokojne aj hlavným jedlom. Stačí, ak do nej pridáš obilninu (bulgur, pšeno alebo pohánku). Pre vyšší obsah bielkovín môžeš v horúcej polievke roztopiť olomoucké tvarôžky alebo pridať lyžicu či dve pochúťkovej smotany. Ak k tomu pridáš aj krajec kváskového chleba alebo celozrnného pečiva, dodáš telu všetky potrebné živiny a nemusíš špekulovať nad zložitým hlavným chodom. A čo si budeme klamať – jednoduchosť niekedy padne vhod.
Ingrediencie na tento recept:
- 4 väčšie mrkvy
- 1 menšia cuketa
- 2 batáty
- 2 PL masla
- soľ, drvená rasca
- 250 ml smotany na varenie
- med na ochutenie
- tekvicový olej a tekvicové semienka na ozdobu
Postup:
- Najkôr očistíme mrkvu, batát a cuketu. Do hrnca dáme maslo a keď sa rozpustí, pridáme na malé kúsky nakrájanú mrkvu, cuketu a batátu. Všetko spolu osolíme, pridáme rascu a restujeme na masle. Zalejeme vodou a necháme variť cca 15 – 20 minút.
- Potom keď zelenina zmäkne, pridáme smotanu, necháme prevrieť a odstavíme.
- Polievku zmixujeme ponorným mixérom a podľa potreby dochutíme.
- Keď polievku podávame tak ju pokvapkáme tekvicovým olejom a s opečenými tekvicovými, slnečnicovými alebo inými semienkami.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
- Energia: 258 kcal
- Sacharidy: 32 gramov
- Bielkoviny: 6 gramov
- Tuky: 16 gramov
Šalát so sladkými zemiakmi
Sladké zemiaky (batáty) majú nízky glykemický index, čo zaručuje postupné uvoľňovanie energie a neskorší nástup hladu. Okrem toho obsahujú vitamíny B, A, vlákninu aj draslík. Tento jednoduchý šalát ťa poriadne zasýti a určite nesklame.
Ingrediencie na tento recept:
- 1/3 šálky quinoi,
- 2/3 šálky zeleninového vývaru,
- 1/2 uvareného sladkého zemiaka,
- 1/2 kápie,
- 1/3 avokáda,
- 1/3 pretlačeného strúčiku cesnaku,
- bazalka, oregano, soľ a čierne korenie na dochutenie.
Postup:
- Quinou namočíme na 3 minúty do vody a poriadne prepláchneme.
- Zmiešame ju s vývarom a privedie- me do varu. Následne na miernom ohni varíme ešte 15 – 20 minút, kým nezmäkne.
- Potom varený sladký zemiak, avoká- do a kápiu nakrájame na kocky a zmiešame s quinoou.
- Keď je šalát hotový dochutíme ho bylinkami, cesnakom, soľou a korením.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
- Energia: 403 kcal
- Sacharidy: 55 gramov
- Bielkoviny: 10 gramov
- Tuky: 15 gramov
Zapečené sladké zemiaky
Sladké zemiaky sú výborným zdrojom antioxidantov, majú protizápalové účinky, podporujú imunitu, trávenie a dokonca pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
- Energia: 379 kcal
- Sacharidy: 48 gramov
- Bielkoviny: 14 gramov
- Tuky: 14 gramov
Ingrediencie
Postup prípravy
Ak sa zaujímaš o fit životný štýl a rada by si zaradila do svojho jedálnička viac fit receptov, nielen receptovú inšpiráciu nájdeš na našom webe FITLAVIA. Ak potrebuješ motiváciu, pretože sa nevieš nakopnúť pre zdravší a spokojnejší život – potom potrebuješ náš NEDATOVANÝ FITLAVIÁR ktorý ti v tom určite pomôže!