Priprav si fit slanú pochúťku pre návštevu alebo len tak pre seba, aby si si mohla zdravo zamaškrtiť. Slaná roláda je fit, chutná a máš ju pripravenú za pár minút.
Slaná roláda plná fit ingrediencií
Bez varenia a pečenia si môžeš pripraviť skvelú roládu, na ktorej si pochutná každý člen rodiny. Chuť lososa a Lučiny dodá tejto slanej roláde úžasnú jemnú chuť.
Syr Lučina je našľahaný syr z tvarohu a patrí k nízkoenergetickým syrom, preto je vhodná do fit receptov. Slaná roláda je plná fit ingrediencií a teba nemusí hrýzť svedomie, keď si dopraješ aj viac kúskov, ako si plánovala.
Lososa by sme mali jesť najmä kvôli vysokému obsahu omega-3 mastných kyselín
Losos je jednoznačne jedna z najchutnejších rýb. Patrí medzi najlepšie prírodné zdroje omega 3 mastných kyselín. Väčšina z nich je esenciálna, čo znamená, že ich musíš telu dodať prostredníctvom potravy – samo si ich vyrobiť nedokáže.
Je tiež zdrojom kvalitných bielkovín, ktoré pomáhajú pri hojení rán, chránia zdravie kostí a udržujú svalovú hmotu pri chudnutí a starnutí.
Je bohatý na vitamíny skupiny B. Tieto vitamíny pomáhajú získavať energiu z prijatej potravy. Losos obsahuje ešte viac draslíka ako banán. Draslík pomáha regulovať krvný tlak a znižuje riziko mozgovej príhody.
Selén je minerál, ktorý sa nachádza najmä v pôde, no nájdeme ho aj v niektorých potravinách ako je napríklad losos. Vďaka selénu máš zdravé kosti a znižuje aj riziko vzniku rakoviny. Pravidelná konzumácia lososa znižuje ochorenia ciev a srdca. V neposlednom rade pomáha pri chudnutí alebo pri udržaní váhy, keďže kombinuje zdravé tuky a bielkoviny, ktoré spolu tvoria sýte výživné kombo.
Lososa nejedz veľmi často
Losos môže obsahovať ortuť a iné nechcené látky. Odporúča sa ho jesť nie viac ako štyrikrát za týždeň.
Na ortuť by si mali dať pozor najmä tehotné ženy, ktorým sa odporúča neprekročiť hranicu dvoch rýb za týždeň.
Ako vybrať toho najlepšieho lososa?
- Hľadaj čerstvého lososa s teplote nižšie ako -5°C
- Vyberaj lososa bez kože
- Mrazeného lososa rozmrazuj výhradne v chladničke
- Ak má štipľavý zápach, vyhoď ho
Objav všetky výhody podceňovaného chrenu
Grécka mytológia hovorí o tom, ako veštica Pýtia povedala Apolónovi, že cena chrenu je váhou zlata. Hoci je to len bájoslovie, v tomto sa s Grékmi zhodneme: chren je ozaj čarovná a veľmi skvelá rastlina.
Je skvelým zdrojom draslíka, vápnika, horčíka, fosforu a vitamínu C. Chceš vedieť o týchto jeho zložkách viac? Tak si určite prečítaj naše články:
- Chceš zlepšiť vstrebávanie vápnika? Vyhni sa týmto chybám
- Magnézium: bojovník proti stresu a únave
- 20 tipov na potraviny bohaté na vitamín C: poznáš všetky?
- Šípkový čaj bohatý na vitamín C by si mal piť každý deň
Vedeli ste, že chren sa nazýva aj bylina mladosti? Je silný antibiotický a antibakteriálny prostriedok s efektom čistenia krvi. Pomáha pri menštruačných bolestiach, pri reumatických bolestiach, pri prechladnutí a chrípke. Chren podporuje aj imunitu a pomáha zvýšiť schopnosť bojovať proti rakovine.
Niektoré z prvkov chrenu pôsobia ako žalúdočné stimulanty, preto má značný vplyv na trávenie a vstrebávanie výživy. Má veľmi nízky obsah kalórií.
Autor receptu: Kateřina Hicl
Výživové hodnoty na 2 porcie:
Energia: 415 kcal
Sacharidy: 43 gramov
Bielkoviny: 39 gramov
Tuky: 32 gramov
Ingrediencie
Postup prípravy