Úvod » Blog » Zdravie » Špargľa na masle, chutný recept ako pripraviť zdravú pochúťku

Špargľa na masle, chutný recept ako pripraviť zdravú pochúťku

maria grossova
špargľa na masle

Špargľa na masle je jeden z top receptov ako si pripraviť túto chutnú a zdravú zeleninku. Je veľa spôsobov ako špargľu pripraviť. Môže byť hlavným jedlom alebo aj prílohou či len ako chutný snack plný vitamínov. Chutí skvele s rôznymi potravinami alebo aj úplne samostatne. Ako si ju najradšej pripravuješ ty?

Špargľa na masle

Čerstvá špargľa na masle je skvelým jarným receptom, pri ktorom ušetríš veľa času a pochutnáš si zároveň. Ako vybrať čerstvú špargľu? Jednoducho. Pokiaľ je špargľa čerstvá je pružná a pri ohýbaní máš pocit, že v mieste ohybu praskne. Prečo špargľu zaradiť do svojho jedálnička? Obsahuje málo kalórií (na 100 g len 20 kcal). Má veľa prínosov pre ľudské telo. Obsahuje vitamíny A, vitamíny skupiny B, C, E a K. Nechýbajú jej minerály ako horčík, vápnik, draslík, mangán aj železo. Špargľa vďaka tomu, že obsahuje vysoký podiel kyseliny listovej posilňuje nervy. Taktiež je dobrý pomocník po „prehýrenej“ noci, pretože pomáha znižovaž toxicitu v pečeni, ku ktorej dochádza pri nadmernom požití alkoholu. Veľa žien ocení aj to, že špargľa zmierňuje menštruačné bolesti. Vitamín K v špargli zmierňuje predmenštruačný syndróm, kŕče a výkyvy nálad. Špargľu delíme podľa pestovania a farby na dve varianty. Poznáme bielu a zelenú špargľu.

Biela špargľa – bielu farbu má kvôli tomu, že je pestovaná pod zemou a tak sa k nej nedostáva slnečné žiarenie. Je mäsitejšia ako zelená.

Zelená špargľa – sa pestuje na slnku, preto má zelenú farbu. Obsahuje viac vitamínov a má 3x vyšší obsah kyseliny listovej ako biela špargľa.

Recept na špargľu na masle

špargľa na masle, Špargľa na masle, chutný recept ako pripraviť zdravú pochúťku

Špargľa na masle

Vytlačiť
Počet porcií: 1 Čas prípravy:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 4.5/5
( 2 x hodnotené )

Ingrediencie

  • 500 g špargle
  • 50 g masla
  • strúhanka
  • 1/2 ČL soli
  • 1/2 ČL čierneho korenia

Postup prípravy

  1. Zo špargle odrežeme drevnatú spodnú časť.
  2. Povaríme špargľu 5 - 7 minút.
  3. Maslo roztopíme a pridáme soľ a čierne korenie a tiež strúhanku.
  4. Špargľu polejeme zmesou masla a strúhanky.

Autor receptu: PharmDr. Petra Ondrašáková

Oslovil ťa tento recept? Tu nájdeš naše ďalšie recepty: RECEPTY FITLAVIA.

Ak si aj ty rada prelistuješ knihu plnú dobrých nápadov na recepty potom siahni po knihe Necukrím, chudnem, ktorá je plná sladkých receptov bez cukru. Kniha  Zdravo jem aj šetriť viem, je kniha plná cenovo dostupných a zdravých receptov. Máš z čoho vyberať špargľa na masle, Špargľa na masle, chutný recept ako pripraviť zdravú pochúťku

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať