Jahodový koláč sa stane tvojim obľúbeným koláčom, aj keď leto a jahodová sezóna končí. Preto si radšej jahody daj zamraziť, pretože potom, čo tento koláč vyskúšaš, nebudeš ho chcieť piecť len v lete, ale počas každého ročného obdobia.
Jahodový koláč
Prečo si jahodový koláč pripraviť? Aké sú účinky jahôd na telo? Majú vysoký obsah ovocných kyselín, ktoré dezinfikujú tráviaci systém. Majú červenú farbu vďaka rastlinnému pigmentu, ktorý má silné antioxidačné účinky. Jahody majú skvelý účinok aj na pleť. Chránia nervové bunky (jedna šálka jahôd účinne chráni mozog 6 – 12 hodín). Posilňujú kosti, chránia zubnú sklovinu a obmedzujú tvorbu kazov.
Zaujímavosti o jahodách
8 jahôd obsahuje viac vitamínu C ako jeden pomaranč. Obsahujú o polovicu menej cukrov ako jablko. Iba tretinu kalórií ako banán a dva krát viac vlákniny ako hrozno. Poteší ťa aj to, že jahody obsahujú iba 6 – 9 % cukrov a preto s týmto chutným ovocím môžeš byť „kamarátka“ aj počas chudnutia a diabetici si na nich môžu bez strachu pochutnávať.
Mrkva – súčasť jahodového koláča
V tomto jahodovom koláči nájdeš aj viac ako pol kila mrkvy. Je to jeho ďalšia pridaná hodnota. O mrkve je známe, že je dobrá na oči a to vďaka beta karoténu, ktorý sa v pečeni premieňa na vitamín A. Vláknina v mrkve zrýchľuje trávenie a tiež vyvoláva pocit sýtosti, preto je vhodná aj pre tých čo chcú zhodiť nejaké kilo. Mrkva detoxikuje pečeň, čo je jeden z ďalších dôvodov prečo ju zaradiť do svojho jedálnička. Zlepšuje imunitu a podporuje zdravie zubov a ďasien. Vďaka mrkve budeš mať zdravú a žiariacu pokožku. Vysoký podiel beta karoténu v mrkve sa správa ako antioxidant a ochraňuje bunky pred poškodením a tak spomaľuje starnutie buniek.
Tento koláč jednoznčne stojí za vyskúšanie, určite neoľutuješ!
Ešte viac receptov na chutné a výživné jedlá nájdeš na našej stránke FITLAVIA.SK.
Recept na svieži jahodový koláč: výživové hodnoty na 1 porciu:
- Energia: 470 kcal
- Sacharidy: 20 gramov
- Bielkoviny: 19 gramov
- Tuky: 35 gramov
- Vláknina: 12 gramy
Autor receptu: jsemlowcarb
Ingrediencie
Postup prípravy