Mozzarella je biely syr, ktorý sa vyrába z byvolieho mlieka (tie, ktoré sú bežne dostupné v našich obchodoch sa väčšinou vyrábajú z kravského mlieka). Mozzarella recepty sú plné vitamínov, minerálov a iných látok – prospešných pre ľudské telo. Vďaka nim je možné zlepšiť zdravie orgánov, zraku aj kože.
MOZZARELLA RECEPTY
Mozzarella recepty obsahujú obrovské množstvo látok, ktoré sú rozpustné v tukoch, ktoré majú pozitívny vplyv na pohybový aparát človeka. Strava, ktorá obsahuje mozzarellu prináša rôzne výhody pre zdravie. Napríklad posilní kostru, stabilizuje krvný tlak, posilňuje imunitný systém, posilňuje nervový systém a dokonca rýchlejšie hojí poranenia a zlomeniny.
FAMÓZNY CAPRESE ŠALÁT S ČILI PAPRIČKAMI
Základom receptu je mozzarella. Oživená je tepelne upravenými čili papričkami. Práve čili papričky majú na svedomí zrýchlenie metabolizmu a tiež znižovanie hladiny krvného cukru.
Ingrediencie do mozzarella šalátu:
- 250 g mozzarelly,
- 250 g paradajky (cherry),
- 15 lístkov čerstvej bazalky,
- 2 PL olivového oleja (extra panenského),
- 2 čili papričky (čerstvé alebo sušené).
Postup:
- Najskôr čili papričky prepichneme a krátko opečieme nasucho na panvici.
- Po tom, čo stmavnú, odstavíme ich z ohňa a na chvíľu prikryjeme – aby zmäkli. Mozzarellu nakrájame na malé kolieska a ukladáme na šalát striedavo s kolieskami paradajok a lístkami bazalky. Nakoniec vylepšíme tanier tenkými pásikmi čili papričiek. Smelo zalejeme olivovým olejom a posolíme.
1 porcia obsahuje:
- Bielkoviny: 26 g
- Tuky: 39 g
- Sacharidy: 7 g
- Energia: 503 kcal
- Vláknina: 3 g
Autor receptu: Mgr. Martin Čupka
ZAPEKANÝ KARFIOL S KURACINOU A MOZZARELLOU
Ingrediencie do zapekaného karfiolu:
- 1 karfiol,
- 1 menšia cibuľa,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 200 g mozzarelly,
- 200 g šampiňónov,
- 1 vajíčko,
- 50 ml paradajkového pyré,
- 1 PL olivového oleja,
- 200 g kuracích pŕs,
- soľ a čierne korenie na dochutenie.
Postup:
- Ako prvé si cibuľu nakrájame a na panvici ju orestujeme. Keď začne chytať zlatistú farbu, pridáme pretlačený cesnak a nakrájanú kuracinu. Posolíme, okoreníme a miešame 5 minút. Následne pridáme nakrájané šampiňóny a premiešame ďalších 3 – 5 minút, kým nezmäknú. V ďalšom hrnci uvaríme karfiol, aby trošku zmäkol. Rozoberieme ho na malé ružičky a v zapekacej mise spolu zmiešame kuracinu so šampiňónmi, karfiolom, nastrúhaným syrom, pridáme paradajkové pyré a rozmiešané vajíčko. Posolíme, okoreníme a zapekáme pri 200 °C približne 20 minút.
1 porcia obsahuje:
- Bielkoviny: 42 g
- Tuky: 22 g
- Sacharidy: 17 g
- Energia: 488 kcal
- Vláknina: 6 g
Autor receptu: PharmDr. Petra Ondrašáková
POHÁNKOVÉ KARÍ S MOZZARELLOU
Pohánka sa kedysi nazývala aj obilím chudobných, dnes patrí k obľúbených prílohám aj v drahších reštauráciách. Z prospešných látok vyniká obsahom rutínu a ten chráni cievy pred poškodením. Netradičná kombinácia s mozzarellou a karí korením príjemne podčiarkne orieškovú chuť pohánky a dodá kvalitné bielkoviny.
Ingrediencie
- ½ šálky lúpanej pohánky
- 1 červená paprika
- 1 mladá cibuľka
- 125 g mozzarelly
- 1 PL strúhaného parmezánu
- 2 PL olivového oleja
- karí a soľ podľa potreby
Postup prípravy
- Najskôr uvaríme pohánku domäkka.
- Na olivovom oleji restujeme mladú cibuľku a pridáme uvarenú pohánku. Potom osolíme, pridáme karí korenie. Toto korenie dodá jedlu výraznú a nezvyčajnú chuť.
- Všetko spolu opekáme, pridáme na malé kúsky pokrájanú červenú papriku. Ešte minútku podusíme a odstavíme z horúcej platne. Kvôli sladšej chuti môžeme pridať aj kukuricu.
- Nakoniec servírujeme s nakrájanou mozzarellou a nastrúhaným parmezánom. Navrch môžeme ešte pokrájať vňať z mladej cibuľky alebo pažítku.
1 porcia obsahuje:
- Energia: 407 kcal
- Bielkoviny: 20 g
- Sacharidy: 36 g
- Tuky: 15 g
- Vláknina: 2 g
Autor receptu: Ing. Veronika Gandi