Vedieť pripraviť zdravú verziu obľúbených vyprážaných fašíriek nikdy nebude na škodu. Jednoduchú a nenáročnú prípravu, ktorú tieto tuniakové fašírky majú, si obľúbiš. Budeš potrebovať minimum ingrediencií, ktoré mávaš bežne doma – a chutný obed alebo večera sú na svete.
Tuniakové fašírky sú vynikajúcim zdrojom bielkovín
Tuniak je vynikajúcim zdrojom bielkovín. Vďaka tejto výhode je vynikajúcou potravinou pre ľudí, ktorí sa aktívne venujú cvičeniu alebo pre ľudí, ktorí držia diétu.
Tuniakové fašírky obsahujú vďaka tuniaku veľa omega-3 mastných kyselín, ktoré majú prospešné účinky na zdravie srdca, mozgu, očí, zlepšujú pokožku a bojujú proti chronickým zápalom.
Okrem omega-3 mastných kyslín v ňom nájdeme aj omega-6 mastné kyseliny, niektoré vitamíny a minerály. Z vitamínov ide o vitamín A, vitamín B12, vitamín B6, niacín, tiamín a riboflavín. Z minerálov sú to fosfor, draslík, horčík, selén a sodík.
Prečo sú potrebné bielkoviny pre ľudské telo?
Ľudské telo bez bielkovín dobre fungovať nemôže. Prečo ich potrebujeme a v ktorých potravinách ich nájsť?
Bielkoviny sú základnou stavebnou jednotkou orgánov, svalov, súčasťou hormónov a enzýmov. Obnovujú a tvoria bunky a regenerujú tkanivá. Príjem bielkovín v strave je preto nevyhnutný. Ich výhodou je, že po jedle plnom bielkovín sa cítiš dlhšie sýta.
Zdroje bielkovín sú rastlinné a živočíšne. Ideálne je kombinovať oba zdroje. Medzi zdroje živočíšnych bielkovín patrí mäso, ryby, morské plody, vajcia, mlieko a mliečne výrobky. Medzi rastlinné zdroje bielkovín patrí sója, strukoviny, výhonky, orechy, semienka, huby, quinoa, zelený hrášok, brokolica alebo špenát.
Nedostatok bielkovín brzdí rozvoj, spomaľuje a zastavuje rast, zmenšuje telesnú váhu a znižuje pracovnú schopnosť.
Autor receptu: Veronika Barová
Výživové hodnoty na jednu porciu :
Energia: 425 kcal
Sacharidy: 6 gramov
Bielkoviny: 38 gramov
Tuky: 8 gramov
Vláknina: 6 gramov
Ingrediencie
Postup prípravy