Vianoce sa nezadržateľne blížia a ich neodmysliteľnou súčasťou sú vianočné koláče. V každom kúte Slovenska je množstvo rôznych zvykov a platí to aj pre pečenie a recepty. Ak si z ktoréhokoľvek kúta Slovenska, vyskúšaj tento recept na vianočné pečivo.
Túto kombináciu chutí si zamiluješ, či už si zo západu, z východu alebo zo stredu Slovenska. Okrem toho, že sú vynikajúce, klasické ingrediencie sú nahradené zdravšími a viac fit verziami.
Mandľová múka: ideálna na bezlepkové maškrty
Mandľová múka je obľúbená surovina bezlepkového pečenia. Na rozdiel od rôznych iných alternatív múky je mandľová múka vlhká a omnoho chutnejšia.
Je zdrojom zdravých tukov, ktoré tvoria viac než polovicu jej zloženia. Nezanedbateľné je aj množstvo vlákniny, ktorá je dôležitá pre zdravé trávanie. Zaujíma ťa vláknina viac? Klikaj na tieto články:
- Vláknina rozpustná a nerozpustná, jej benefity + jedálniček
- Vláknina a chudnutie: dokážeme sa zbaviť tuku vďaka jednoduchej zmene jedálnička?
Ďalej je kvalitná mandľová múka super zdrojom bielkovín, ktoré potrebuješ pre správny rast, udržiavanie, regeneráciu a fungovanie svalov. Zároveň obsahuje nízky obsah sacharidov a tým pádom aj cukru.
Vitamín E je jedným z najdôležitejších antioxidantov a mandľová múka sa môže pýšiť jeho vysokým obsahom. Antioxidanty pomáhajú telu bojovať s voľnými radikálmi, ktoré spôsobujú zvýšenie rizika vzniku rôznych chorôb a aj tzv. oxidačný stres.
Obsahuje aj podstatne veľké množstvo horčíka, ktorý ti pomôže zbaviť sa stresu a únavy, no dokáže aj kontrolovať hladinu cukru v krvi, čo ocenia najmä cukrovkári a znižuje tiež vysoký krvný tlak.
Zdravie ti pomôže udržať aj mangán, meď, fosfor, zinok a vápnik, čo sú minerály, ktoré môžeš čerpať napríklad práve z mandľovej múky.
Mandle udržujú zdravé srdce, stabilnú hladinu cukru v krvi, pomáhajú redukovať hmotnosť, udržujú zdravé kosti a zuby, zlepšujú zdravie mozgu, udržujú zdravú pokožku.
Domáca mandľová múka
Doma vyrobená mandľová múka, ktorú môžeš použiť do rôznych receptov nie len na vianočné pečivo ti ušetrí nemálo peňazí. Ako na to? Potrebuješ 1 a 1/2 šálky mandlí bez šupky. Vlož ich do mixéra a mixuj v 10 sekundových intervaloch. Po každých desiatich sekundách skontroluj či sú všetky mandle rozmixované na prah – múku.
Pozor! Nemixuj ich príliš dlho, aby ti nevzniklo mandľové maslo.
Xylitol známy aj ako brezový cukor má menej kalórií, no rovnakú sladivosť ako klasický cukor
Brezový cukor (xylitol) sa vyrába z brezovej šťavy. Má konzistenciu ako kryštálový cukor. Pripisuje sa mu veľa pozitívnych účinkov, a to najmä to, že aj napriek sladivosti má málo kalórií a nízky glykemický index.
Bežne sa pridáva do žuvačiek bez cukru, cukríkov, sladkostí pre diabetikov…
Xylotil je rafinované sladidlo, takže neobsahuje žiadne vitamíny, minerálny a ani bielkoviny.
Aké sú výhody brezového cukru?
- nízky glykemický index.
- menej kalórií.
- nezvyšuje hladinu priameho cukru v krvi.
- neobsahuje fruktózu.
- neprekysľuje organizmus.
- pozitívne ovplyvňuje trávenie.
- neprispieva k vytváraniu zubného kazu.
- je relevantnou náhradou za klasický cukor.
V prípade, že budeš pociťovať problémy s trávením, zníž denné konzumované množstvo tejto náhrady cukru. V nadmernom množstve ti môže spôsobiť plynatosť, nadúvanie alebo hnačku. Brezový cukor je úplne bezpečný, pokiaľ to s ním nebudeš moc preháňať.
V prípade, ak ešte stále nemáš všetky darčeky, pozri si naše tipy na fit vianočné darčeky.
Autor receptu: denik_z_domaci_kuchyne
Vianočné pečivo: výživové hodnoty na 1 dávku:
Energia: 1215 kcal
Sacharidy: 64 gramov
Bielkoviny: 33 gramov
Tuky: 68 gramov
Vláknina: 12 gramov
Ingrediencie
Postup prípravy
Zdroj: www.zdravopedia.sk, www.nasezdravie.sk