Tento recept na zapekané cestoviny ti ukáže, že jesť zdravo a fit sa dá veľmi jednoducho. Stačí, ak zvolíš správne ingrediencie. V našom prípade sú v hlavnej úlohe špaldové cestoviny a cuketa.
Zapekané cestoviny
Prečo si vybrať špaldové cestoviny namiesto cestovín zo pšeničnej múky? Prvým dôvodom je, že sú zdravšou alternatívou. Obsahujú viac výživných látok, minerálov, vlákniny a majú nižší glykemický index. Špalda obsahuje viac minerálnych látok, vitamínov skupiny B a je lepšie stráviteľná ako bežné pšeničné cestoviny. Špaldové cestoviny majú vačší obsah bielkovín. Majú podstatne nižší obsah jednoduchých cukrov ako pšeničné cestoviny a sú vhodné aj pri diéte. Sú bohaté na vitamíny skupiny B, vitamíny A a E, pričom obsahujú aj vzácne minerálne látky ako fosfor, draslík, horčík, vápnik, zinok, selén, meď, železo. Špalda podporuje trávenie a prečisťuje črevá, čím stimuluje imunitný systém. Ešte stále to nie je dosť výhod pre špaldové cestoviny? Ak máš doma pšeničné cestoviny rýchlo ich vymeň za špaldové.
Cuketa
Hlavnou súčasťou zapekaných cestovín je cuketa. Cuketa má málo kalórií a veľa živín. Cuketa zbavuje telo zápalu, zlepšuje trávenie, udržuje zdravý krvný tlak, zdravé oči, zvyšuje energiu, pomáha redukovať hmotnosť, pomáha liečiť astmu, chráni pred rakovinou. Udržuje zdravú a mladistvú pokožku, posilňuje kosti a zuby.
Ako vybrať vhodnú cuketu?
TIP: Vieš, ako si vybrať v obchode tú správnu cuketu? Šupka dobrej a čerstvej cukety by mala byť pevná a lesklá, bez akýchkoľvek mäkkých miest čí farebných škvŕn. V šupke mladej cukety sa nachádza množstvo živín, vitamínov aj minerálov. Preto mladú cuketku, ktorá ešte nemá jadierka, môžeš pripravovať k pokrmu aj so šupkou, samozrejme dobre umytou.
Ďalšie skvelé, rýchle a fit recepty nájdeš na našej stránke FITLAVIA.SK.
Tento recept je z našej knihy Zdravo jem, aj šetriť viem.
Autor receptu: Ing. Veronika Gandi
Výživové hodnoty na 1 porciu:
Energia: 723 kcal
Sacharidy: 82 gramov
Bielkoviny: 34 gramy
Tuky: 27 gramov
Ingrediencie
Postup prípravy