Úvod » Blog » Fit recepty » Zapekaný karfiol s kuracinou a hubami, ktorý si obľúbi celá rodina

Zapekaný karfiol s kuracinou a hubami, ktorý si obľúbi celá rodina

Petra Ondrašáková
zapekaný karfiol s kuracinou a hubami

Kto by nemal rád zapekané cestoviny, však? Je to skvelé jedlo, ktoré pripravíš aj v dňoch, kedy máš prázdnu chladničku. Ak by si chcela odľahčenú verziu, skús vymeniť cestoviny za karfiol a získaš nutrične hodnotnejšiu vitamínovú bombu s menším množstvom kalórii! A to sa určite oplatí!

Karfiol: zázračná zelenina plná skvelých benefitov?

Karfiol k nám pricestoval až z ďalekého Stredomoria, odkiaľ najskôr putoval do Talianska. Časom sa táto chutná zelenina rozšírila do celého sveta.

Poznáš ho podľa charakteristickej bielej ružice, ktorú tvorí niekoľko kvetných stoniech. Vznikne tak, že stonka prestane rásť, začne sa vetviť, stratí typickú zelené farbu a vytvoria už spomínanú bielu ružicu. Zaujímavé, však?

Karfiol je bohatým zdrojom vlákniny. O tom, prečo je dôležitá, si prečítaš v týchto článkoch:

Ale to ani zďale nie je všetko! Obsahuje aj veľa vitamínu C, K a vitamínov skupiny B. Z minerálov to je draslík, magnézium, mangán a fosfor. Všetko sú to látky potrebné pre správne fungovanie organizmu, napríklad také magnézium ti okrem iného zabezpečí lepší spánok a taktiež ti pomôže zvládať stres!

Karfiol je okrem toho nabitý antioxidantnmi. Tie bojujú proti voľným radikálom v tele a tak účinne zvládnu oxidačný stres.

Zapekaný karfiol je skvelý pri chudnutí, lebo obsahuje oveľa menej kalórií

Karfiol je výborná zelenina, ktorú je možné v obchodoch dostať takmer počas celého roka. Ide o účinného bojovníka proti rakovine. Taktiež posilňuje imunitný systém a zásobí telo množstvom vitamínov a minerálov.

Najmä pri chudnutí však oceníš, že 100 gramov karfiolu obsahuje iba 30 kcal a až 3 gramy vlákniny!

Zapekaný karfiol a brokolica? Nezničiteľné kombo!

Malý tip, ktorý ti pred varením dáme, že pridať k nášmu receptu ešte aj voliteľnú brokolicu je skutočne dobrý nápad! Nielen, že mierne obzvláštni celú chuť a dodá viac farieb, navyše sa postará o ďalší prísun dôležitých látok.

Môžeš to spraviť tak, že dáš polovičnú dávku uvedeného množstva karfiolu a druhú polovicu zabezpečí brokolica. A prečo je tá brokolica taká skvelá? Pre toto:

  • Opäť skvelý zdroj vlákniny
  • Obsahuje vitamín A, K, B a D
  • Má viac vitamínu C ako pomaranč
  • Nájdeš v nej kyselinu listovú
  • Super zdroj bielkovín, čo ocenia najmä vegetariáni a vegáni

Autor receptu: Mgr. Petra Ondrašáková

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Energia: 488 kcal

Sacharidy: 17 gramov

Bielkoviny: 42 gramov

Tuky: 22 gramov

Vláknina: 6 gramov

zapekaný karfiol, Zapekaný karfiol s kuracinou a hubami, ktorý si obľúbi celá rodina
Vytlačiť
Počet porcií: 3 Čas prípravy:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 x hodnotené )

Ingrediencie

  • 1 karfiol,
  • 1 menšia cibuľa,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 200 g mozzarelly,
  • 200 g šampiňónov,
  • 1 vajíčko,
  • 50 ml paradajkového pyré,
  • 1 PL olivového oleja,
  • 200 g kuracích pŕs,
  • soľ a čierne korenie na dochutenie.

Postup prípravy

  1. Cibuľu nakrájame a na panvici ju orestujeme. Keď začne chytať zlatistú farbu, pridáme pretlačený cesnak a nakrájanú kuracinu. Posolíme, okoreníme a miešame 5 minút.
  2. Následne pridáme nakrájané šampiňóny a premiešame ďalších 3 – 5 minút, kým nezmäknú.
  3. V ďalšom hrnci uvaríme karfiol, aby trošku zmäkol. Rozoberieme ho na malé ružičky a v zapekacej mise spolu zmiešame kuracinu so šampiňónmi, karfiolom, nastrúhaným syrom, pridáme paradajkové pyré a rozmiešané vajíčko.
  4. Posolíme,okoreníme a zapekáme pri 200 °C približne 20 minút.

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať