Úvod » Blog » Fit recepty » Zdravá bábovka z ovsených vločiek: Sladká dobrota bez výčitiek

Zdravá bábovka z ovsených vločiek: Sladká dobrota bez výčitiek

PharmDr. Paťka Janáčková
Image by freepik

Bábovka z ovsených vločiek je pre teba skvelým riešením, ak hľadáš zdravú alternatívu klasického koláča. Náš recept kombinuje výhody ovsených vločiek, ktoré sú bohaté na vlákninu a živiny, s jemnou a nadýchanou textúrou bábovky. Je ideálna na raňajky, desiatu alebo ako sladký dezert k šálke čaju či kávy. Navyše, príprava je rýchla a jednoduchá, takže si ju môžeš dopriať aj vtedy, keď máš málo času. Poďme sa pozrieť, ako ju pripraviť!

Bábovka z ovsených vločiek: Plná vlákniny a živín

Ovsené vločky sú skvelá potravina s množstvom zdravotných výhod, preto sa stali obľúbenou súčasťou jedálnička mnohých z nás. Vieš, čo ti ich konzumácia prinesie?

A môžeme sa pustiť do pečenia! 

Bábovka z ovsených vločiek, Zdravá bábovka z ovsených vločiek: Sladká dobrota bez výčitiek

Bábovka z ovsených vločiek

Vytlačiť
Počet porcií: 10 Čas prípravy:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 4.7/5
( 15 x hodnotené )

Ingrediencie

  • 3 vajíčka,
  • 225 g ovsených vločiek,
  • 60 g vlašských orechov,
  • 1 prášok do pečiva,
  • 10 g škorice,
  • 90 g trstinového cukru,
  • 120 ml olivového oleja,
  • 120 ml polotučného mlieka,
  • 10 g kakaa,
  • 250 g tvarohu jemného hrudkovitého 1,7 %,
  • sladidlo podľa preferencií,
  • štipku soli,
  • čokoláda, nasekané orechy.

Postup prípravy

  1. Ovsené vločky rozmixujeme na múku, následne zomelieme aj orechy.
  2. V jednej miske vyšľaháme so
    štipkou soli bielky na tuhý sneh.
  3. V druhej miske zmiešame zomleté vločky, orechy, prášok do pečiva,
    škoricu, cukor a kakao.
  4. Následne pridáme žĺtky, olej a mlieko. Vypracujeme cesto a potom doň opatrne
    zašľaháme tuhý sneh z bielkov. Túto zmes dobre spojíme a opatrne nalejeme do bábovkovej formy,
    ktorú predtým vymastíme a vysypeme (napr. kokosom alebo hrubou múkou, prípadne bezlepkovou).
  5. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C cca 45 – 55 minút (záleží na rúre). Ak sa nám zdá, že povrch je
    už priveľmi prepečený, bábovku zakryjeme alobalom. Dlhou špajľou skúšame, či je už cesto upečené.
    Ak ju vytiahneme lepkavú – ešte treba piecť. Ak ju vytiahneme suchú – bábovka je upečená.
  6. Po upečení
    necháme mierne vychladnúť, silikónovou stierkou opatrne uvoľníme bábovku od stien formy, položíme
    na ňu tanier a preklopíme ju.
  7. Nakoniec bábovku ozdobíme rozpustenou čokoládou a orieškami a nakrájame na 10 rovnakých kúskov.
  8. Podávame s tvarohom zmiešaným so sladidlom pre doplnenie bielkovín a zvýšenie sýtosti bábovky.
Bábovka z ovsených vločiek, Zdravá bábovka z ovsených vločiek: Sladká dobrota bez výčitiek

https://www.freepik.com/free-photo/high-angle-chocolate-cake-concept_11383473.htm#fromView=search&page=2&position=48&uuid=c99f8cd3-7789-4122-9686-ec09fbed75e9

Autor: Fitlavia

Nutričné hodnoty (1 ks z 10)

  • kcal: 338,
  • bielkoviny: 11 g,
  • sacharidy: 27,8 g,
  • tuky: 19,8 g.

Tak čo, zaujal ťa recept na bábovku a máš chuť na ďalšie zdravé FIT jedlá? Náš receptár nájdeš jednoduchým kliknutím SEM. 

Ďalšie skvelé recepty nájdeš aj v našich knihách, spoločne s tipmi ako ušetriť na nákupe potravín či ako sa zdravšie stravovať:

 

 

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať