Bábovka z ovsených vločiek je pre teba skvelým riešením, ak hľadáš zdravú alternatívu klasického koláča. Náš recept kombinuje výhody ovsených vločiek, ktoré sú bohaté na vlákninu a živiny, s jemnou a nadýchanou textúrou bábovky. Je ideálna na raňajky, desiatu alebo ako sladký dezert k šálke čaju či kávy. Navyše, príprava je rýchla a jednoduchá, takže si ju môžeš dopriať aj vtedy, keď máš málo času. Poďme sa pozrieť, ako ju pripraviť!
Bábovka z ovsených vločiek: Plná vlákniny a živín
Ovsené vločky sú skvelá potravina s množstvom zdravotných výhod, preto sa stali obľúbenou súčasťou jedálnička mnohých z nás. Vieš, čo ti ich konzumácia prinesie?
- Sú bohaté na vlákninu, podporujú trávenie a zdravie čriev,
- pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu, prispievajú k zdraviu srdca a ciev,
- obsahujú mnoho vitamínov, minerálov – béčka, zinok, horčík, železo či selén, vďaka ktorým podporujú imunitný systém a celkové zdravie,
- podporujú pocit sýtosti a pomáhajú pri redukcii hmotnosti,
- neutrálne, dajú sa využiť na sladko aj na slano, do rôznych receptov, smoothie, kaší či polievok,
- rýchle na prípravu, čo využijú najmä nestíhači.
A môžeme sa pustiť do pečenia!

Ingrediencie
- 3 vajíčka,
- 225 g ovsených vločiek,
- 60 g vlašských orechov,
- 1 prášok do pečiva,
- 10 g škorice,
- 90 g trstinového cukru,
- 120 ml olivového oleja,
- 120 ml polotučného mlieka,
- 10 g kakaa,
- 250 g tvarohu jemného hrudkovitého 1,7 %,
- sladidlo podľa preferencií,
- štipku soli,
- čokoláda, nasekané orechy.
Postup prípravy
- Ovsené vločky rozmixujeme na múku, následne zomelieme aj orechy.
- V jednej miske vyšľaháme so
štipkou soli bielky na tuhý sneh. - V druhej miske zmiešame zomleté vločky, orechy, prášok do pečiva,
škoricu, cukor a kakao. - Následne pridáme žĺtky, olej a mlieko. Vypracujeme cesto a potom doň opatrne
zašľaháme tuhý sneh z bielkov. Túto zmes dobre spojíme a opatrne nalejeme do bábovkovej formy,
ktorú predtým vymastíme a vysypeme (napr. kokosom alebo hrubou múkou, prípadne bezlepkovou). - Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C cca 45 – 55 minút (záleží na rúre). Ak sa nám zdá, že povrch je
už priveľmi prepečený, bábovku zakryjeme alobalom. Dlhou špajľou skúšame, či je už cesto upečené.
Ak ju vytiahneme lepkavú – ešte treba piecť. Ak ju vytiahneme suchú – bábovka je upečená. - Po upečení
necháme mierne vychladnúť, silikónovou stierkou opatrne uvoľníme bábovku od stien formy, položíme
na ňu tanier a preklopíme ju. - Nakoniec bábovku ozdobíme rozpustenou čokoládou a orieškami a nakrájame na 10 rovnakých kúskov.
- Podávame s tvarohom zmiešaným so sladidlom pre doplnenie bielkovín a zvýšenie sýtosti bábovky.

https://www.freepik.com/free-photo/high-angle-chocolate-cake-concept_11383473.htm#fromView=search&page=2&position=48&uuid=c99f8cd3-7789-4122-9686-ec09fbed75e9
Autor: Fitlavia
Nutričné hodnoty (1 ks z 10)
- kcal: 338,
- bielkoviny: 11 g,
- sacharidy: 27,8 g,
- tuky: 19,8 g.
Tak čo, zaujal ťa recept na bábovku a máš chuť na ďalšie zdravé FIT jedlá? Náš receptár nájdeš jednoduchým kliknutím SEM.
Ďalšie skvelé recepty nájdeš aj v našich knihách, spoločne s tipmi ako ušetriť na nákupe potravín či ako sa zdravšie stravovať:
- Zdravo jem, aj šetriť viem
- Necukrím, chudnem
- 107 neodolateľných smoothie receptov
- Kulinársky trojlístok