Sviečková na smotane patrí medzi naše tradičné jedlá, ktoré obľubuje takmer každý z nás. Jej originálna verzia s množstvom smotany a knedlíkom nie je zrovna najzdravšia, a tak vám ponúkame inšpiráciu na zdravší recept. Vyskúšajte našu alternatívu bez laktózy a uvidíte, že si ju zamiluje celá rodina.
Sviečková – kto by ju nemiloval?
Sviečková obsahuje množstvo zeleniny, ktorá naše telo zásobí poriadnou dávkou vitamínov, minerálov a vlákniny. Vyniká obsahom betakaroténu, ktorý sa v našom tele premieňa na vitamín A a je dôležitý napríklad pre zdravie slizníc, očí a pokožky.
Nutričné hodnoty na 1 porciu:
Energia: 429 kcal
Bielkoviny: 16 gramov
Sacharidy: 33 gramov
Tuky: 8 gramov
Vláknina: 14 gramov
Autor receptu: Mgr. Petra Ondrašáková
Ingrediencie
- 200 g mrkvy,
- 100 g petržlenu,
- 70 g zeleru,
- 40 g cibule,
- 1 PL masla,
- 200 g kuracích pŕs,
- 1 ČL dijonskej horčice,
- 2 bobkové listy,
- 3 ks celého čierneho korenia,
- 3 ks nového korenia,
- 80 ml kokosového mlieka (môže byť aj kravské),
- 100 – 150 ml vody,
- soľ na dochutenie.
Postup prípravy
1. Na masle opražíme dozlatista nakrájanú cibuľu, pridáme nastrúhanú mrkvu, petržlen, zeler, koreniny a necháme dusiť vo vode.
2. Medzitým si kuracie prsia posolíme, posypeme čiernym korením a orestujeme na kvapke masla z každej strany.
3. Keď zelenina zmäkne, vyberieme korenie a bobkový list a vymixujeme dohladka. Pridáme horčicu, kokosové mlieko, dochutíme a ohrejeme.
4. Podávame s mäsom a celozrnnými cestovinami.