Potrebuješ tip na zdravú večeru alebo zdravý obed? Chceš aby to bolo rýchle a jednoduché? Tak potom vyskúšaj zeleninové karbonátky z cukety! Momentálne je sezóna cukety v plnom prúde, preto určite nájdeš na trhu aj cuketu priamo zo záhrady aj v prípade, že bývaš v bytovke.
Ak nemáš rada cuketu, tak skús recept s karfiolom. Zeleninové karbonátky z karfiolu sú tak isto ako cuketové veľmi chutné, zdravé a nenáročné na prípravu a čas. Tak ešte váhaš či si ich pripravíš?
Zeleninové karbonátky z cukety
Cuketa je bohatá na antioxidanty, ktoré pomáhajú zbaviť telo voľných radikálov a nadmerného zápalu. Zlepšuje trávenie, pretože odvodňuje, odkysľuje, detoxikuje črevá. Má nízky obsah tuku, sodíka a vysoký obsah vlákniny a draslíka. Vďaka tomu udržuje zdravý krvný tlak. Pomáha zvýšiť produkciu energie v tele. Pomáha redukovať hmotnosť, pretože má nízky obsah kalórií a vysoký obsah vody. Cuketa obsahuje karotenoidy, ktoré udržujú zdravú a mladistvú pokožku.
Ingrediencie na cuketové karbonátky (na 10 ks) :
- 600 g cukety,
- 160 g tuniaka,
- 2 vajíčka,
- mandľová múka,
- soľ, bylinky podľa chuti, cesnak.
Postup na karbonátky:
- Cuketu nakrájame na drobno. Potom ju postláčame aby sme z nej dostali prebytočnú vodu.
- Pridáme tuniaka, vajíčka a bylinky so soľou a cesnakom.
- Vytvarujeme placky, ktoré obalíme v mandľovej múke.
- Pečieme 45- 55 min na 200°C.
Autor receptu: eat_your_fears
Zeleninové karbonátky z karfiolu
Karfiol má minimum kalórií, no vyvoláva pocit sýtosti preto je vhodný pri chudnutí. Odvodňuje organizmus. Je výborný zdroj vitamínov, minerálov a stopových prvkov, ktoré zlepšujú trávenie. Pomáha zmierňovať problémy so srdcom. Je zdrojom vitamínu K, ktorý zlepšuje zdravie kostí.
Ingrediencie na karfiolové karbonátky (na 7 ks):
- 250 g uvareného karfiolu
- 140 g eidamu
- 80 g slaniny
- mandľová múka
- soľ, bylinky podľa chuti, cesnak
Postup na karbonátky:
- Uvarený karfiol zbavíme prebytočnej vody.
- Pridáme nastrúhaný eidam, nakrájanú slaninu a bylinky so soľou a cesnakom.
- Vytvarujeme placky a obaľujeme v mandľovej múke.
- Pečieme 45- 55 min na 200°C.
Autor receptu: eat_your_fears