Úvod » Blog » Zdravie » 3 recepty na cestoviny, ktoré si zamiluješ

3 recepty na cestoviny, ktoré si zamiluješ

maria grossova
zeleninové cestoviny

Cestoviny sa najčastejšie vyrábajú z múky, vody a vajec. Už v starovekom Grécku si ľudia vychutnávali chuť cestovín. Samozrejme nemali toľko druhov a tvarov. Boli to jednoduché trhance cesta, ktoré nechali uschnúť na slnku a potom ich uvarili. Ako takmer pri všetkom, každá minca má dve strany. Platí to aj pri cestovinách. Môžeš si pripraviť ich zdravšiu aj menej zdravú variantu.

Podľa toho z akej múky sú cestoviny, poznáme niekoľko druhov a to napríklad amarantové, semolinové, pohánkové alebo špaldové. 

Podľa tvaru poznáme tiež niekoľko druhov cestovín. Najčastejšie sú to penne, špagety, farfalle (motýliky), fusilli (vretienka), ravioly (plnené taštičky) alebo gnocchi (knedličky zo zemiakového vesta). Menej používané u nás sú conchiglie (veľké mušle), orzo (tzv. slovenská ryža) alebo cannelloni (veľké trúbky) a mnohé ďalšie.

cestoviny, 3 recepty na cestoviny, ktoré si zamiluješ

ŠPALDOVÉ CESTOVINY S KURACÍM MÄSKOM

Špaldové cestoviny sú zdravšou alternatívou klasických cestovín. Majú vyšší obsah bielkovín, vlákniny a sú bohaté na živiny (železo, horčík, draslík, zinok, vitamíny B1, B2, A a E). Kombinácia s mäskom a paradajkami je osviežujúca a výborne ťa zasýti.

cestoviny, 3 recepty na cestoviny, ktoré si zamiluješ

Ingrediencie na špaldové cestoviny:

  • 150 g kuracích pŕs,
  • 125 g celozrnných špaldových cestovín,
  • 100 g sušených paradajok,
  • 1 ČL sušenej bazalky,
  • 5 strúčikov cesnaku,
  • 1 ČL sójovej omáčky s nižším obsahom
  • sodíka (alebo Tamari sójová omáčka),
  • štipka čierneho korenia,
  • štipka soli.

Postup:

  1. Kuracie prsia si umyjeme vo vode a nakrájame na malé kúsky. Pridáme 2 PL oleja zo sušených paradajok, sušenú bazalku, prelisovaný cesnak, sójovú omáčku, čierne korenie, soľ a necháme odstáť.
  2. Do hrnca dáme zovrieť vodu. Osolíme, pridáme cestoviny a necháme variť 3 – 6 minút.
  3. Precedíme. Na panvici si rozohrejeme 1 PL oleja zo sušených paradajok a orestujeme mäso. Keď je takmer hotové, pridáme sušené paradajky nakrájané na malé kúsky.
  4. Nakoniec pridáme cestoviny a ešte všetko spolu niekoľko minút opekáme.

1 porcia obsahuje:

  • Energia: 465 kcal
  • Bielkoviny : 33 g
  • Tuky: 8 g
  • Sacharidy: 65 g
  • Vláknina: 6 g

Autor receptu: Ing. Veronika Gandi

ZELENINOVÉ ŠPAGETY

Špagety na zdravší spôsob. Cuketa nemá výraznú chuť a spolu s pestom nabitým dobrými tukmi, bielkovinami a super chuťou tvorí výborné jedlo na spestrenie jedálnička.

cestoviny, 3 recepty na cestoviny, ktoré si zamiluješ

Ingrediencie na zeleninové špagety:

  • 2 šálky cherry paradajok,
  • 2 PL olivového oleja,
  • 2 cukety,
  • 3 PL tekvicových semienok,
  • soľ a čierne korenie na dochutenie.
  • Bazalkové pesto
  • 2/3 šálky čerstvej bazalky,
  • 1/3 šálky vlašských orechov,
  • 1 strúčik cesnaku,
  • 3 PL olivového oleja,
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • soľ a čierne korenie.

Postup:

  1. Suroviny na pesto zmixujeme v mixéri. Dochutíme soľou a korením. Predhrejeme rúru na 180 °C a 10 minút pečieme cherry paradajky.
  2. Škrabkou na zeleninu či špiralizérom urobíme z cukety špagety. Zmiešame ich s olivovým olejom, dochutíme soľou a korením.
  3. Následne ich posypeme paradajkami, semienkami a pestom.

1 porcia obsahuje:

  • Energia: 500 kcal
  • Bielkoviny : 12 g
  • Tuky: 42 g
  • Sacharidy: 15 g
  • Vláknina: 6 g

Autor receptu: Ing. Veronika Gandi

CÍCEROVÉ CESTOVINY SO ŽLTOU CUKETOU A BYLINKAMI

Plný tanier cestovín nepatrí k najdiétnejším jedlám. O to viac to platí, ak sa snažíš redukovať hmotnosť. Výbornou náhradou sú cestoviny zo strukovín.  Cícerové alebo šošovicové cestoviny sa z kalorickej bomby na tanieri premenia na zdroj bielkovín. Pri varení môžeš zmiešať ražné aj cícerové cestoviny – zachováš chuť klasických cestovín, no recept obohatíš o prospešné látky zo strukovinových cestovín.

cestoviny, 3 recepty na cestoviny, ktoré si zamiluješ

Ingrediencie na cícerové špagety:

  • 80 g cícerových cestovín,
  • 30 g ražných cestovín,
  • 130 g žltej cukety,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 1 PL olivového oleja,
  • pažítka, bazalka, soľ.

Postup:

  1. Cestoviny uvaríme v jemne osolenej vode.
  2. Na olivovom oleji restujeme cesnak s cuketou.
  3. Primiešame cestoviny a nasekané bylinky. Osolíme podľa chuti a podávame.

1 porcia obsahuje:

  • Energia: 443 kcal
  • Bielkoviny : 24 g
  • Tuky: 14 g
  • Sacharidy: 67 g
  • Vláknina: 10 g

Autor receptu: Mgr. Zuzana Líšková

Oslovili ťa naše recepty? Všetky nájdeš v našej skvelej kuchárskej knihe NECUKRÍM, CHUDNEM!, kde nájdeš viac ako 100 receptov bez cukru.

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať