Úvod » Blog » Fit recepty » Tekvicové špagety – zeleninová bomba na tanieri

Tekvicové špagety – zeleninová bomba na tanieri

maria grossova
tekvicové špagety

V prípade, že sa nevieš donútiť dostať do svojho jedálnička zeleninu tento recept je pre teba ako stvorený. Zameniť obyčajné špagety za tie tekvicové nie je vôbec náročné. Či už si vegetariánka alebo mäsožravec tekvicové špagety ti budú určite chutiť. Ak si ešte o špagetovej tekvici nepočula nebuď smutná, býva bežne dostupná v ktoromkoľvek supermarkete. V prípade, že si milovníčka špagiet môžes vyskúšať aj náš recept na cuketové špagety alebo cviklové špagety.

Prečo prívlastok špagetová?

Vysvetlenie je jednoduché. Prívlastok špagetová dostala práve preto, že po tepelnej úprave sa vnútro tejto tekvice rozpadne na vlákna, ktoré nápadne pripomínajú špagety. Tak ako sú výborné tekvicové špagety, je vhodná aj na zapekanie a plnenie. Chuť sa nemení a ostáva stále perfektná.

Tekvicové špagety

Zamenením obyčajných špagiet za tekvicové získaš okrem skvelej chuti aj mnoho benefitov pre tvoje zdravie a telo. 100 g tekvice obsahuje 26 kalórií, 0,1 g tukov, 7 g sacharidov, 0,5 g vlákniny a 1 g bielkovín.  Dužina z tekvice je bohatá na vodu aj vlákninu a preto podporuje trávenie. V tekvici sa nachádza množstvo karotenoidov, ako je betakarotén, ktorý je skvelý pre pokožku. Tekvicové špagety by mali do svojho jedálnička pridať aj tehotné ženy, pretože obsahuje kyselinu listovú, vitamín A, zinok i bielkoviny, ktoré podporujú narastajúce potreby dieťaťa. Chránia budúcu mamičku aj plod. Ďalšou výhodou tekvice je, že má vysoký obsah draslíka, vitamínu C a vlákniny, ktoré sú spojené so srdcovými výhodami. Tekvica vyplavuje z organizmu škodliviny, reguluje hospodárenie organizmu s vodou a pomáha zmenšovať tukové vankúšik, aj preto by si sa mala s tekvicou v kuchyni kamarátiť. V neposlednom rade sú tekvicové špagety plné živín, ktoré posilňujú imunitu. Majú vysoký obsah betakaroténu, ktorý sa v tele mení na vitamín A, ktorý posilňuje imunitný systém a pomáha v boji proti infekciám.

Autor receptu: low_carb_s_andie

Výživové hodnoty na 2 porcie:

Energia: 744 kcal

Sacharidy: 112 gramov

Bielkoviny: 36 gramov

Tuky: 17 gramov

Vláknina: 5 gramov

tekvicové špagety, Tekvicové špagety – zeleninová bomba na tanieri

Tekvicové špagety

Vytlačiť
Počet porcií: 2 Čas prípravy:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 x hodnotené )

Ingrediencie

  • špagetová tekvica,
  • stredná cibuľa,
  • 100 g 92% kuracej šunky,
  • zelená paprika,
  • 2 ks paradajok,
  • 250 ml smotany na varenie,
  • jarná cibuľka,
  • tuk (maslo),
  • soľ ,
  • rozmarýn,
  • čierne korenie.

Postup prípravy

  1. Tekvicu si rozkrojíme, potrieme rozpusteným maslom a dáme piecť na 170°C cca 30 min.
  2. Cibuľu si nakrájame na mesiačiky, osolíme a orestujeme na masle.
  3. Pridáme na pásiky nakrájanú šunku, na pásiky nakrájanú papriku a na kocky nakrájané paradajky.
  4. Chvíľu restujeme a pridáme polku smotany. Akonáhle je paprika mäkká, odstavíme.
  5. Keď je tekvica hotová vnútro vydlabeme vidličkou a tak vyrobíme špagety.
  6. Pridáme ich ku zmesi, zalejeme zbytkom smotany a varíme do úplného zmäknutia surovín.

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať