Červené víno očarí svojou chuťou a dokáže vytvoriť prijemnú atmosféru. Hodí sa na rodinné oslavy, firemné večierky či pokojný večer s knihou a teplou dekou. V zime zase poteší jeho varená varianta. Okrem svojej chuti ti však dokáže ponúknuť mnoho iných výhod. Aké má zdravotné účinky na telo?
Červené víno: nápoj princezien
Červené víno je druh vína z tmavo sfarbených odrôd viniča. Mladé vína spoznáš vďaka ich intenzívnej fialovej farbe, zrelé sú typické svojou tehlovočervenou farbou a staré vína si nepomýliš vďaka hnedej farbe.
Víno je obľúbeným nápojom už tisícky rokov, ale nikto si nemôže byť istý, ako vlastne vzniklo. Podľa starej perzskej bájky jedna krásna princezná raz stratila priazeň kráľa. Nedokázala ustáť tú hanbu a rozhodla sa ukončiť svoj život zjedením pokazeného hrozna v nádobe.
Namiesto očakávanej smrti sa opila a potom omdlela. Po zobudení zistila, že všetky problémy v jej živote zmizli. Skazené hrozno jedla potom už stále a jej nálada sa zmenila natoľko, že si priazeň kráľa opäť získala.
Samozrejme táto rozprávka nerozpráva o skutočnom objavení vína, no nemá ďaleko od pravdy: takéto náhodné objavy vína sa pravdepodobne odohrali vo viacerých krajinách rozličným ľuďom. Víno je teda len šťastná náhoda.
Ako sa vyrába červené víno? Krok po kroku
Červené víno sa vyrába z fialového hrozna, ktoré musí byť najskôr pozbierané v správny čas. To je vtedy, keď je hrozno dokonale zrelé. Pokiaľ vinár zber nenaplánuje správne, môže to úplne zničiť výslednú chuť a kvalitu vína.
Drvenie hrozna a odstránenie stopiek
Pred kvasením je potrebné odstrániť z hrozna stopky a rozdrviť ho. Pokiaľ sú stopky úplne zrelé, môžu vínu poskytnúť prospešné triesloviny. V opačnom prípade pokazia celkovú chuť vína a je potrebné ich odstrániť.
Hrozno sa následne rozdrví a v nádobe na kvasenie je pripravené na ďalší krok. Vinári pridajú oxid siričitý, aby zabránili množeniu nechcených organizmov. V tomto štádiu je možné upraviť kyslosť a obsah cukru.
Schladenie a kvasenie vína
Pred zahájením fermentačného procesu, inak povedaného kvasenia, je potrebné schladenie. Chladné teploty umožňujú pomalý priebeh reakcií bez rizika poškodenia, ktoré by mohlo nastať pri prehriatí.
Potom sa môže začať fermentácia. Je to činnosť kvasiniek pohlcujúcich cukor a ako vedľajší produkt vylučujú alkohol, oxid uhličitý a teplo. V prípade červeného vína sa hrozno kvasí pri vysokej teplote 20 – 32 stupňov minimálne päť dní.
Vyššie teploty sú zodpovedné za rozpad hroznových šupiek na bunkovej úrovni a tým sa uvoľňuje charakteristická farba a aromatické látky červeného vína.
Lisovanie vína
Po piatich dňoch kvasenia príde je hrozno pripravené na lisovanie, či už ručne alebo pomocou strojov.
Potom víno zreje vo veľkých dubových kadiach alebo sudoch či v nerezových tankoch. Môže to trvať niekoľko mesiac a dokonca aj rokov. Čím dlhšie víno zreje, tým je drahšie. Počas tohto kroku niektorí vinári pridávajú do vín rôzne dochucovadlá.
Fľaškovanie vína
Následne je potrebné dať už len víno do fľaše. Kvalitu vína vieme určiť aj podľa toho, v akej nádobe sa nachádza. Kvalitnejšie vína sú uzatvorené korkovou zátkou. Skrutkovacie uzávery automaticky neznamenajú nižšiu kvalitu, no zvyčajne sú pre menej náročných. (1)
Účinky červeného vína
Napriek tomu, že sa teraz dočítaš o úžasných benefitoch, ktoré ti víno môže ponúknuť, netreba zabúdať na to, že obsahuje aj alkohol, ktorý je pre zdravie vo veľkých množstvách nebezpečný. O lepšej variante obyčajného červeného vína sa dočítaš neskôr v tomto článku.
Dôležité je spomenúť tiež fakt, že väčšina výhod má červené víno len vďaka hroznu.
Tu je niekoľko účinkov červeného vína na tvoje telo:
-
BOHATÉ NA ANTIOXIDANTY
Hrozno je plné antioxidantov vrátane resveratrolu, ktorý znižuje bolesti kĺbov, pomáha pri cukrovke zvýšením citlivosti na inzulín a tiež slúži preventívne voči rakovine.
Nealkoholické zložky červeného vína, akými sú napríklad polyfenoly, majú silné antioxidačné vlastnosti a priaznivo pôsobia na oxidačný stres v ľudskom tele. Oxidačný stres je nerovnováha medzi antioxidačnou kapacitou bunky a voľných radikálov, čo môže viesť od poškodenia buniek až po ich smrť.
Antioxidanty sú spojené aj so znižovaním zápalov v tele, zrážania krvi, srdcových chorôb a rakoviny. (2, 3, 4 )
-
ZDRAVIE SRDCA
Pravidelná konzumácia vína v rozumnom množstve môže viesť k zdravšiemu srdcu najmä vďaka polyfenolom. Je spojená so znížením rizika smrti na srdcové ochorenia, vrátanie srdcového infarktu, až o 30%.
Dokáže tiež znížiť vysoký krvný tlak.
Je to veľmi tenká hranica a prehnané pitie vína ti môže spôsobiť väčšie riziko srdcových chorôb. Čítaj ďalej a dozvieš sa, koľko pohárov vína ti vôbec neuškodí. (5, 6, 7)
-
SPRÁVNE FUNGOVANIE MOZGU A NERVOVEJ SÚSTAVY
Červené víno pôsobí proti poklesu kognitívnych funkcií, vzniku demencie, vrátane Alzheimerovej choroby a vaskulárnej demencie, spomaľuje zhoršovanie miernych kognitívnych poškodení. Zdá sa, že v tomto smere vedia viac benefitovať ženy ako muži. (8)
-
DLHŠÍ A ŠŤASTNEJŠÍ ŽIVOT
Spomínaš si ešte na princeznú z perzskej bájky na začiatku článku? Jedením pokazeného hrozna sa jej výrazne zlepšila nálada. Štúdie potvrdili, že konzumácia červeného vína naozaj znižuje depresie. Naopak, veľmi časté a prehnané pitie vína zvyšuje riziko vzniku depresie, takže všetko vždy s mierou. (9)
Pitie vína je tiež spojené so znížením rizika chronických chorôb. Pevné zdravie je rovné dlhšiemu životu, no stále treba myslieť na správne množstvo. (10)
Aký je rozdiel medzi červeným a bielym vínom?
Rozdiel medzi červeným a bielym vínom je očividný a vyplýva hneď z ich názvov. Farba vína je ovplyvnená tým, či je hrozno v procese výroby zbavené šupiek alebo nie.
Pri výrobe bieleho vína sa počas odstraňovania stopiek dajú preč aj šupky. Práve šupky stoja za výslednou farbou, pretože obsahujú pigment zafarbujúci víno dočervena. Okrem toho sú plné účinných látok akými sú resveratrol a triesloviny.
Z toho vyplýva, že biele víno má menší obsah týchto zdraviu prospešných látok.
Pohár červeného vína denne pre zdravie: pozor, hranica je tenká
Konzumovanie vína ti nikdy nespôsobí problémy, pokiaľ budeš dodržiavať odporúčané dávkovanie. Rovnako, ako môže priniesť množstvo výhod, dokáže spôsobiť rovnako veľa komplikácii a nebude to nič príjemné.
Ak denne vypiješ jeden alebo dva poháre vína, nespôsobí ti žiadne komplikácie. Samozrejme je vhodné, ak si do týždňa zaradíš deň či dva úplne bez alkoholu.
Odvrátená stránka červeného vína: ako škodí červené víno?
Za všetkými problémami, ktoré ti prehnaná konzumácia červeného vína môže spôsobiť, stojí alkohol. Tu je zoznam najčastejších:
- PRIBERANIE: ľudia často zabúdajú na to, že alkoholické nápoje sú plné kalórii, ktoré im zvýšia kalorický príjem a to spôsobí priberanie čo môže viesť až k obezite
- ALKOHOLIZMUS: časté pitie alkoholu ti môže spôsobiť závislosť na alkohole a preto je potrebné, aby si bola obozretná a počúvala aj svoje okolie
- OCHORENIA PEČENE: napriek tomu, že pečeň má najväčšiu schopnosť regenerácie, nie je nesmrteľná. Dlhodobo zvýšená konzumácia alkoholu a tukov ti môže poškodiť pečeň natoľko, že ti úplne prestane pracovať a to vedie ku smrti.
- VYSOKÝ KRVNÝ TLAK
- ZVYŠUJE RIZIKO RAKOVINY
- SRDCOVÝ INFARKT
Napriek tomu sa nemusíš úplne vzdať obľúbenej chuti vína. Počula si už o nealkoholickom víne?
Nealkoholické víno: chuť a výhody ostávajú!
Nealkoholické víno sa od bežného vína moc nelíši. Proces výroby je takmer totožný – len pred naplnením do fliaš je potrebný jeden krok navyše, v ktorom sa odstráni alkohol.
Chutia takmer totožne, výhody nealkoholického vína sú tiež podobné ako obyčajného červeného vína a čo viac, absencia alkoholu ho ukrátila o nežiaduce účinky!
Vhodné je pre všetkých, ktorý z nejakého dôvodu nechcú piť alkohol: strach z alkoholizmu, tehotenstvo alebo niekomu skrátka nechutí.
O nealkoholickom víne máme zvlášť článok, tak si ho nenechaj ujsť.
Kedy sa alkoholu nielen z červeného vína určite vyhnúť?
Napriek tomu, aké skvelé výhody má pre ľudský organizmus červené víno netreba zabúdať na to, že kvôli alkoholu nebude nikdy najlepšou pomôckou na ceste za zdravím. Obzvlášť, ak sa nachádzaš v jednej z nasledujúcich skupín:
- Si tehotná
- V histórii tvojej rodiny sa vyskytuje alkoholizmus
- Máš už existujúce ochorenia pečene alebo pankreasu
- Máš problémy so srdcom
- Pravidelne konzumuješ lieky