Banány sú dostupné po celý rok, patria medzi najobľúbenejšie ovocie a sú výborné nielen samotné, no tiež do smoothie či zdravých dezertov. Sú bohaté na draslík, ktorý sa podieľa na dobrom zdraví srdca, vlákninu a tiež mnoho vitamínov. Ich pravidelná konzumácia zlepšuje zdravie srdca, krvný tlak, hustotu kostí, trávenie.
Ako skladovať banány, aby vydržali dlho čerstvé?
Ak kupuješ väčšie množstvo banánov, vyber si také, kde je časť už dozretá a časť ešte potrebuje dozrieť. Doma ich vybaľ zo sáčku a skladuj pri izbovej teplote.
Chceš, aby dozreli čím skôr? Umiestni ich do hnedého papierového vrecka spolu s dozretým jablkom alebo iným dozretým ovocím.
Ak chceš, aby, naopak, hneď nedozreli, obaľ stopku priehľadnou fóliou.
Ak máš dozreté banány, ďalšie dozrievanie vieš spomaliť tak, že ich oddelíš od seba – môžeš ich tiež umiestniť k inému nedozretému ovociu.
Ak máš veľa dozretých banánov a nevieš čo s nimi, ošúp ich a daj zamraziť vo vzduchotesných vreckách.
Ako sa vyhnúť sčernaniu?
Banány ľahko zčernejú, keď ich uložíš do chladničky – ide o tropické ovocie, ktoré nie je zvyknuté na chlad. Avšak vtedy ide najskôr iba o zčernanie šupky, banán však zostane neporušený a dokonca dlhšie vydrží, takže, ak už máš moc dozreté banány, môžeš spomaliť ich dozrievanie uložením do chladničky.