Úvod » Blog » Výživa » Bielkoviny » Arašidové maslo: skvelá fitness pochúťka s množstvom výhod

Arašidové maslo: skvelá fitness pochúťka s množstvom výhod

Viktória Janáčková
arašidové maslo

Arašidové maslo je obľúbenou pochúťkou mnohých ľudí, ktorí naň nedajú dopustiť. Mnoho z nás však ani netuší, aké benefity konzumácia tejto orieškovej nátierky prináša. Aké sú to a kto by sa mu mal radšej vyhnúť?

Arašidové maslo, Arašidové maslo: skvelá fitness pochúťka s množstvom výhod

Ako sa vyrába arašidové maslo?

Správne arašidové maslo by malo byť spracované výlučne z arašidov. Tie sa následne melú, kým sa z nich nestane pasta.

Arašidy sú často pred pomletím pražené, čo ale nijako neuberá na ich výživovej hodnote, môžu len trochu zlepšiť celkovú arómu. Pozor si daj jedine v prípade, ak tvoje arašidové maslo obsahuje okrem pražených arašidov aj ďalšie prímesy, ako napríklad zbytočne veľa soli či palmový alebo iný tuk.

Čo by si mala zvážiť pri kúpe arašidového masla?

Veľa výrobcov pridáva do masiel okrem arašidov aj cukry či tuky. Týmto krokom sa môže obsah arašidov v masle znížiť až na 85%.  Preto radšej pozorne čítaj zloženie na obale.

Na internete je však veľmi veľa stránok, ktoré predávajú kvalitné arašidové maslo a nemala by si mať problém nájsť to, čo ti najviac vyhovuje.

Čo obsahuje arašidové maslo?

Kvalitné arašidové maslo, bez pridaných zložiek, je plné živín, ktoré môžu prospieť nášmu zdraviu.

Obsahuje tri hlavné makroživiny:

Ďalej v ňom nájdeme aj:

  • vlákninu
  • omega-6 mastné kyseliny
  • vitamíny E a skupiny B
  • minerály: horčík, fosfor, zinok, meď, mangán

Ako prospieva arašidové maslo nášmu zdraviu?

  • PODPORUJE CHUDNUTIE

Necháp ma zle, nie je to tak, že arašidové maslo dokáže nejako čarovne spáliť všetok tuk, ktorého sa chceš zbaviť. Energetickú bilanciu neoklameš.

Konzumácia arašidového masla ale môže znížiť apetít a ľudia, ktorí ho pravidelne konzumujú, majú s menšou pravdepodobnosťou nadváhu. (1,2)

Tiež vysoký obsah bielkovín môže pomôcť pri kontrolovaní váhy vďaka ich vysokému sýtiacemu efektu.

  • ZNIŽUJE RIZIKO RAKOVINY PRSNÍKA

Mladým ženám, ktoré konzumovali arašidové maslo alebo orechy minimálne dvakrát týždenne, sa znížilo riziko rakoviny o 39 %. (3)

  • ZDRAVŠIA PLEŤ

A to práve vďaka obsahu vitamínu E, ktorý ťa ochráni pred škodlivými účinkami ultrafialového žiarenia.

Mononenasýtené tuky v arašidovom masle ti navyše pomôžu udržať pokožku vláčnu a prirodzene žiarivú.

Ak ťa problematika zdravej pleti zaujíma bližšie, prečítaj si náš článok o vitamínoch pre pleť.

A tu je pár ďalších skvelých benefitov:

  • ZNIŽUJE KRVNÝ TLAK A CHOLESTEROL (4)
  • PODPORUJE ZDRAVIE SRDCA (5)
  • KONTROLUJE HLADINU CUKRU V KRVI (6)Arašidové maslo, Arašidové maslo: skvelá fitness pochúťka s množstvom výhod

Temná stránka arašidového masla: čo zvážiť a kedy sa mu vyhnúť?

VŠETKÉHO VEĽA ŠKODÍ: POZOR NA NEŽIADUCE PRIBERANIE

Arašidové maslo je plné makroživín, čo má aj nevýhody: je to vysoko kalorická potravina, čo pri vysokej konzumácii ľahko zvýši tvoj denný príjem kalórii.

Pri vyváženom jedálničku sa ale nemusíš báť, len si daj pozor, aby sa z jednej lyžičky tejto orieškovej pochúťky nestala polovica balenia.

ALERGIA NA ARAŠIDY? VYHNI SA MU VEĽKÝM OBLÚKOM!

Je to celkom bežné ochorenie, najmä u detí.

Medzi prvé príznaky patrí zvracanie, hnačka, žihľavka, opuchy pier, tváre hrdla a kože. V najhorších prípadoch môže dôjsť k anafylaktickému šoku, čo je život ohrozujúci stav, kedy je potrebné použiť adrenalínovú injekciu. (7)

Alergickú reakciu spôsobuje konzumácia arašidov, výrobkov obsahujúcich arašidy či dokonca vdýchnutie čiastočiek obsahujúcich arašidy.

Nemusíme teda zdôrazňovať, že v prípade alergikov je nutné sa arašidom vyhýbať.

POZOR NA AFLATOXÍNY

Arašidy rastú v podzemí, kde sa často dostávajú do styku s plesňou zvanou Aspergillus, ktorá je zdrojom aflatoxínov. Tieto látky sú vysoko karcinogénne, spájané hlavne s rakovinou pečene, spomaleným rastom u detí a mentálnou retardáciou. (8, 9)

Ľudí krátkodobé účinky aflatoxínov neohrozia, no nikto si nie je istý, čo sa stane po prekročení tejto hranice.

Našťastie, pri spracovávaní arašidov na arašidové maslo sa znižuje množstvo aflatoxínov takmer o 90%. (10)

Domáce arašidové maslo? Takto si ho jednoducho vyrobíš.

Potrebuješ iba arašidy, trochu oleja (kokosového alebo iného), štipku soli výkonný mixér. Arašidy môžeš pred mixovaním opražiť na panvici, zabezpečíš tak lepšiu arómu.

Môžeš pridať aj med pre sladšiu chuť, kúsky čokolády, kakao či obľúbené čokoládové maslo. Experimentovaniu sa naozaj nekladú medze!

Ako si arašidové maslo najradšej vychutnáš ty? Budeme radi, ak sa s nami podelíš v komentároch.

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať