Úvod » Blog » Fit recepty » Jesenná bábovka z gaštanov

Jesenná bábovka z gaštanov

maria grossova
bábovka

Spomínaš si, ako voňala bábovka od babičky? Upeč si bábovku v novom šate – s gaštanovým pyré a ricottovou náplňou.

Bábovka z gaštanového pyré

Len málokto vie, že gaštany sú veľkým zdrojom vitamínu C, E a vitamínov skupiny B.  Gaštanové pyré si môžeš pripraviť aj doma a ušetriť tak zbytočný cukor, ktorý je často pridávaný do polotovarov. Veľkou výhodou je, že neobsahuje takmer žiadny tuk, čo z neho robí potravinu, ktorá za pomerne malé množstvo kalórií jedlo osladí a zároveň nepridá tuky (na rozdiel od čokolády alebo obľúbených čokoládovo-orieškových krémov).

Ako si pripravíš domáce gaštanové pyré? Vyskúšaj tento jednoduchý recept

250 gramov jedlých gaštanov narežeš ostrým nožom – v tom užšom mieste, do kríža. Dáš variť na hodinu do hrnca tak, aby boli ponorené do vody. Po hodine ich ochladíš a ošúpeš. Dáš do mixéra, pridáš 75 gramov xylitolu a rozmixuješ. Keď je hmota už na oko rozmixovaná, pridáš ďalších 75 gramov xylitolu, vanilkový cukor a rumovú arómu.

bábovka, Jesenná bábovka z gaštanov

Ricotta neobsahuje veľa tuku, čo z nej robí skvelý mliečny výrobok aj do diéty

Je ľahko stráviteľná, čo znamená, že nezaťažuje tráviaci trakt. Má vysoký obsah bielkovín a nízky obsah tukov.

V kuchyni ju môžeš použiť ako náhradu masla, syru, šľahačky alebo aj majonézy či mascarpone.

Kokosová múka dodá bábovke lahodnú chuť

Kokosová múka je bohatá na vlákninu, bielkoviny a živiny pre správne fungovanie ľudského tela. Podporuje správne fungovanie metabolizmu, pomáha udržať zdravú hladinu glukózy v krvi a zlepšuje trávenie.

Xylitol osladí, no ušetrí kalórie

Xylitol je brezový cukor. Sladivosťou je takmer rovnaký ako bežný cukor, ale má iba 2/3 kalórií. K vstrebaniu nepotrebuje inzulín, čo znamená, že je vhodný pre diabetikov. Nemá škodlivé účinky na zuby, naopak, znižuje tvorbu zubného povlaku. Podporuje rast zdravej črevnej mikroflóry.

Ďalšie skvelé, rýchle a fit recepty nájdeš na našej stránke FITLAVIA.SK.

Tento recept je z našej knihy NECUKRÍM, CHUDNEM! kde je množstvo inšpirácie na chutné jedlá bez cukru, ktoré určite chceš zaradiť do svojho jedálnička.

Autor receptu: Romana Henželová

Gaštanová bábovka výživové hodnoty na 1 porciu:

Energia: 247 kcal

Sacharidy: 40 gramov

Bielkoviny: 8 gramy

Tuky: 11 gramov

Vláknina: 3 gramov

bábovka, Jesenná bábovka z gaštanov

Gaštanová bábovka s ricottou

Vytlačiť
Počet porcií: 6 Čas prípravy:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 4.0/5
( 2 x hodnotené )

Ingrediencie

  • 300 g gaštanového pyré
  • 30 g mandľového masla
  • 2 vajcia
  • štipka soli
  • 40 g xylitolu
  • 20 g kakaa
  • 20 g kokosovej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 250 g ricotty
  • 2 PL medu
  • 1 PL vody

Postup prípravy

  1. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh.
  2. Vo veľkej mise vyšľaháme gaštanové pyré, cukor a žĺtky, potom prisypeme sypké suroviny a na koniec zamiešame sneh z bielkov, podľa potreby riedime vodou.
  3. Cesto vylejeme do vymastenej bábovkovej formy (cca 16 cm priemer na vrchu) vysypanej kokosovou múkou. Pečieme približne 45 – 50 minút na 175 °C.
  4. Po vychladnutí korpus prerežeme a naplníme vymiešanou ricottou s medom.

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať