Úvod » Blog » Výživa » Banány: skutočne obsahujú veľa sacharidov? Zisti, prečo ich zaradiť do jedálnička

Banány: skutočne obsahujú veľa sacharidov? Zisti, prečo ich zaradiť do jedálnička

Erika Zajacová
banány

Banány majú pre naše zdravie mnoho zdravotných benefitov. Vedeli už pred tisíckami rokov, kedy banány využívali pri liečbe mnohých ochorení. V modernej medicíne sa stále viac skúma využitie banánov ako doplnkovej liečby v prípade infekcií, cukrovky, hnačky, vysokého cholesterolu či hypertenzie.

Výživové hodnoty banánov

Jeden kus banánu obsahuje približne 110 kcal. Často vznikajú obavy o jeho vysokom obsahu sacharidov – jeden kus má 26 gramov, z toho 23 gramov sú cukry.

Je pravda, že banány sú v porovnaní s iným ovocím bohatým zdrojom sacharidov. Stále však platí, že na 100 gramov pevného podielu obsahujú 70 gramov vody.banány, Banány: skutočne obsahujú veľa sacharidov? Zisti, prečo ich zaradiť do jedálnička

Sacharidy pochádzajú poväčšine z fruktózy, ktorá tak prudko nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Glykemický index zelených banánov je iba okolo 30 (100 je najviac – má ho čistá glukóza), zrelé banány sa pohybujú okolo GI 60. Ak banány skombinuješ napríklad v ovsenej kaši s komplexnými sacharidmi a tukom, ich glykemický index ešte znížiš.

Jeden banán pokryje 33% dennej odporúčanej dávky vitamínu B6

Banány obsahujú aj celé spektrum vitamínov: vitamín C, B1, B2, B3, B5, B9 (kyselina listová), vitamín E aj A. Jedným kusom banánu získaš tretinu odporúčanej dennej dávky pyridoxínu (vitamín B6), ktorý zabezpečuje plynulý chod metabolizmu.

V 100 gramoch banánu nájdeš 380 mg draslíka, za zmienku stojí aj obsah horčíka, kobaltu, medi, síry, fosforu či železa. 

Okrem toho obsahujú veľa antioxidantov, dopamín a katechíny (ktoré sa nachádzajú napríklad aj v zelenom čaji).

Banány majú vysoký obsah vlákniny

Jeden banán obsahuje približne 3 gramy vlákniny.  Po zjedení sa v našom čreve správajú ako rozpustná vláknina. Za deň by sme mali prijať približne 25 gramov vlákniny (cca 10 gramov na 1000 kcal).

Vláknina pomáha správnej funkcii čriev: podporuje formovanie stolice, nasáva do čriev vodu a slúži ako potrava pre prospešné črevné baktérie.

Aký vplyv majú banány na naše zdravie?

  • pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi (vďaka obsahu pektínu a vlákniny)
  • zlepšujú trávenie
  • podporujú zdravie srdca a ciev
  • vďaka vysokému obsahu draslíka pomáhajú pri liečbe vysokého krvného tlaku
  • pomáhajú pri chudnutí (zaženú chuť na sladké za minimum kalórií a súčasne zasýtia)
  • obsiahnuté antioxidanty bojujú proti oxidačnému stresu
  • podporujú zdravie obličiek
  • neobsahujú cholesterol (a ani žiadne tuky)banány, Banány: skutočne obsahujú veľa sacharidov? Zisti, prečo ich zaradiť do jedálnička

Kedy a ako jesť banány?

Banány bezpochyby patria do zdravého jedálnička. Sú obľúbené vďaka ich všestrannému využitiu:

  • zdravá a rýchla desiata, ktorá má praktické „balenie“ a môžeš si ju vziať všade so sebou
  • súčasť raňajkovej kaše (ovsená, ryžová…)
  • prírodné sladenie do pečenia (osladí koláče, lievance, palacinky…)
  • domáca zmrzlina (po zamrazení ich rozmixuj s mliekom a trochou medu)
  • chutné jednohubky (napríklad máčané v horkej čokoláde)
  • predtréningové jedlo (približne hodinu pred cvičením)
  • potréningové jedlo (rýchlo doplní energiu)

Dostala si chuť na banán? Vyskúšaj tento netradičný zdravý recept na zmrzlinu!

banány, Banány: skutočne obsahujú veľa sacharidov? Zisti, prečo ich zaradiť do jedálnička

Domáca banánová zmrzlina s arašidovým maslom

Vytlačiť
Počet porcií: 8 Čas prípravy:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 x hodnotené )

Ingrediencie

  • 3 zrelé banány (najlepšie také, ktorým už začala hnednúť šupka)
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 2 PL kvalitného kakaa
  • 2 lyžice práškového arašidového masla (môžeme použiť aj obyčajné)
  • trochu mlieka (na vylepšenie konzistencie)

Postup prípravy

  1. Banány nakrájame na kolieska a dáme zamraziť aspoň na 3 – 4 hodiny.
  2. Keď sú banány úplne zmrazené, vložíme ich do mixéra a rozmixujeme na jemnú hmotu.
  3. Pridáme vanilkový extrakt, kakao a arašidové maslo.
  4. Pokračujeme v mixovaní, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
  5. Ak je zmrzlina príliš hustá, môžeme priliať trochu mlieka alebo rastlinného nápoja.

Náš tip: ak chceš do zmrzliny pridať bielkoviny, môžeš do nej primiešať tvaroh. Neodporúčame pridávať proteínový prášok – zmrzlina bude príliš sladká. Do úvahy pripadá neochutený proteín – rovnakú službu však urobí aj spomínaný tvaroh.

 

 

 

 

 

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať