Úvod » Blog » Zdravie » Cesnaková polievka trochu netradične

Cesnaková polievka trochu netradične

maria grossova
cesnaková polievka

Všetci poznáme tradičnú takzvanú „cesnačku“. Naša cesnaková polievka nie je úplne tradičná no jej chuť je skvelá. Je obohatená o veľké množstvo zeleniny a obzvláštnená cícerom. Práve tieto ingrediencie dodajú skvelú chuť a vitamíny navyše.

Cesnaková polievka

Ak máš svoju obľúbenú zeleninu, môžeš ju do polievky pridať aj keď nie je v recepte napísaná. Skvele by sa do nej hodil aj petržlen, zeler či kaleráb. Ak máš doma medvedí cesnak, tak ho neváhaj tiež použiť. Okrem zeleniny sa k tejto polievke hodí aj syr, ktorý jej dodá bielkoviny.

Cesnak

Má svoju jedinečnú chuť aj vôňu. Táto intenzívna vôňa sa po konzumácii vylučuje dychom cez pľúca i vyparovaním cez pokožku, pretože jeho zmes účinných látok sa rýchlo dostáva do krvi. Stimuluje biele krvinky vďaka čomu podporuje imunitu. Pomáha pri liečbe rakoviny mozgu, kože, prsníka, žalúdka aj hrubého čreva. Látky obsiahnuté v cesnaku liečia poruchy trávenia (nadúvanie, črevné problémy, črevné kŕče a zápchu). Posilňuje srdce aj krvný obeh.

Cícer

Cícer je mimoriadne výživná strukovina, ktorá obsahuje množstvo vitamínov aj minerálov. Telu dodáva vitamíny skupiny B a aj vitamíny A, C, E, či K. Z minerálov v ňom nájdeš draslík, železo, horčík, fosfor a okrem toho aj prospešné omega– 3  a omega-6 mastné kyseliny.

Zemiaky

Sú bohatým zdrojom minerálov a stopových prvkov, ako napríklad draslík, horčík, zinok, vápnik, fosfor, železo, meď, sodík a chróm. Majú štyrikrát viac vitamínu C než jablká alebo hrušky. Majú skoro 80% vody a okrem toho sú bohaté na výživné škroby.

Mrkva

Pravidelnou konzumáciou mrkvy pomáhaš svojmu mozgu (skvalitniť kognitívne schopnosti a zlepšiť pamäť), znižuješ riziko vzniku rakoviny a zlepšuješ ochranu pečene.

Brokolica

Mnohí svetovo uznávaní odborníci na výživu ju zaraďujú medzi desať najzdravších potravín. Preto ju nezabudni zaradiť do svojho jedálnička aj ty, napríklad v našej cesnakovej polievke 🙂

Ďalšie skvelé, rýchle a fit recepty nájdeš na našej stránke FITLAVIA.SK.

Tento recept je z našej knihy Zdravo jem, aj šetriť viem

Autor receptu: Lucia Knihová

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Energia: 107 kcal

Sacharidy: 15 gramov

Bielkoviny: 4 gramy

Tuky: 4 gramov

cesnaková polievka, Cesnaková polievka trochu netradične

Cesnaková polievka

Vytlačiť
Počet porcií: 4 Čas prípravy:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 2 x hodnotené )

Ingrediencie

  • 2 menšie očistené zemiaky (cca 150 g)
  • 2 stredné očistené mrkvy (cca 100 g)
  • 1/3 brokolice (cca 150 g)
  • 50 g cíceru z nálevu (scedeného a prepláchnutého)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 kocka zeleninového bujónu
  • 1 lyžica olivového oleja (10 ml)
  • soľ, korenie, petržlenová vňať, lahôdková cibuľka

Postup prípravy

  1. Na troche oleja si najskôr opečieme na kocky nakrájané zemiaky a mrkvu. Osolíme a okoreníme.
  2. Potom podlejeme vodou (cca 2 l – podľa toho, akú hustú chcete mať polievku).
  3. Necháme zovrieť a potom pridáme aj kocku bujónu.
  4. Pridáme aj na malé kúsky rozobratú brokolicu a povaríme.
  5. Keď sú zemiaky mäkké, pridáme aj prepláchnutý cícer, popučený cesnak a necháme už len prehriať.
  6. Pred podávaním posypeme petržlenovou vňaťou alebo lahôdkovou cibuľkou.

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať