Úvod » Blog » Fit recepty » Chilli con carne – mexická pochúťka hotová za pár minút

Chilli con carne – mexická pochúťka hotová za pár minút

Petra Ondrašáková
CHILLI CON CARNE

Miluješ chuť mexickej kuchyne rovnako ako aj my? V tom prípade ti budú už len z čítania tohto článku tiecť sliny! Chilli con carne je taký guláš pôvodom z amerického Texasu, ktorý ti zahreje bruško a poriadne nažhaví tvoje chuťové poháriky. Často je zaraďované aj do mexickej kuchyne.

Najčastejšie obsahuje čili papričky, hovädzie mäso, paradajky, fazuľu, cesnak, cibuľu či rascu.

Odkiaľ sa chilli con carne vzalo?

História tohto pokrmu nie je jasná, pretože existuje niekoľko rôznych teórii, ktoré popisujú vznik tejto pochúťky.

Nám sa páči príbeh o tom, že do Ameriky doniesli chilli con carne tzv. „Chilli Queens“, čo by sme doslovne preložili ako čili kráľovné. Tie podávali toto jedla na vojenskom námestí už v 60. rokoch 19. storočia. V každom prípade záznamy tvrdia, že tento chutný pikantný guláš bol už dávno známym a obľúbeným pokrmom.

Zo všetkých teórii však vieme posúdiť, že chilli con carne je výsledkom zmiešania mnohých národov a kultúr, ku ktorému došlo vďaka migrácii.

My sme ti pripravili chutný a výživný recept na prípadu tohto skvelého jedla!

Táto pochúťka je skvelým zdrojom bielkovín!

Mäso a strukoviny sú skvelými zdrojmi životu potrebných bielkovín. F. Engels raz povedal: „Život je vo svojej podstate osobitnou formou existencie bielkovín.“ 

Bielkoviny sú potrebné pre rast, zachovanie a regeneráciu svalov, čím sa starajú aj o správne fungovanie pohybového aparátu. Podieľajú sa tiež na tvorbe enzýmov, ktoré sa nazývajú aj ako biokatalyzátory. Aby sme ťa zbytočne nezaťažovali chémiou, stačí ti vedieť, že enzýmy sú potrebné pre rôzne reakcie v tele, ktoré zabezpečujú jeho správne fungovanie. 

Dôležitosť bielkovín pre svaly je všeobecne známy fakt, no málokto vie, že bielkoviny sú veľmi dôležité aj pre správne fungovanie imunitnej sústavy. Trápi ťa slabá imunita? Okrem dostatočného množstva bielkovín si skús pozrieť tieto články:

Okrem toho sú potrebné aj pre hormonálnu sústavu a pomôcť ti môžu pri chudnutí a to tým, že ťa nasýtia na dlhšiu dobu a tak pocítiš hlad omnoho neskôr!

Ak ťa zaujíma, aká je najlepšia strava na chudnutie, určite klikni sem. Ale neboj sa, bielkoviny sú veľmi dôležité aj pri priberaní, o čom sme tiež pripravili článok: Ako pribrať zdravo? Takto to pôjde ľahko

Očarí aj množstvom vlákniny

Strukoviny, kukurica, cesnak, cibuľa, paprika, mrkva či paradajky. 

Všetky tieto ingrediencie sú bohaté na vlákninu, ktorú hľadáme najmä v zelenine, ovocí či ovsených vločkách a iných pšeničných a ovsených potravinách.

Vláknina je veľmi dôležitá pre zachovanie zdravých čriev, môže ti pomôcť zbaviť sa nafukovania a plynatosti a tiež pomáha kontrolovať hladinu cukru v krvi.

O vláknine sa oplatí určite vedieť viac, k čomu ti pomôžu tieto články:

Chilli con carne uspokojí aj náročných

Ide o prekvapivo dobrú kombináciu chutí, ale čo viac, je to veľmi výživné jedlo.Výborne sa k nemu hodí napríklad ryža.

Ak máš rada fit receptíky, vyskúšaj tiež napríklad túto mrkvovú  alebo cviklovú polievočku.

chilli con carne, Chilli con carne – mexická pochúťka hotová za pár minút

CHILLI CON CARNE

Vytlačiť
Počet porcií: 6 Čas prípravy:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 3 x hodnotené )

Ingrediencie

  • 300 g hovädzieho mäsa,
  • 150 g fazule či cícera,
  • 150 g kukurice,
  • 2 PL kokosového oleja či bravčovej masti,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • 2 ks žltej cibule,
  • 3 ks papriky (zelenej, žltej, červenej),
  • 2 ks mrkvy,
  • 400 g lúpaných/pasírovaných paradajok,
  • jalapeňo papričky (voliteľné).
  • Marináda
  • 1 ČL morskej soli, 1 ČL čili prášku,
  • 1 ČL rímskej rasce, 1 ČL oregána,
  • 2 bobkové listy, 1 ČL koriandra,
  • 1 ČL červenej papriky, 1 ČL kakaového prášku.

Postup prípravy

  1. Všetko korenie na marinádu okrem soli si rozdrvíme.
  2. Pridáme kokosový olej a marinujeme mäso nakrájané na stredné kocky, ideálne aspoň 20 minút.
  3. Nakrájame si zeleninu na približne rovnako veľké kusy ako mäso.
  4. Mäso prudko opečieme v hrnci na silnom ohni, aby sa uzatvorilo a pekne skaramelizovalo.
  5. Následne pridávame zeleninu, postupne od cibule, cez cesnak, papriku až po paradajky.
  6. Všetko spolu orestujeme cca 10 minút.
  7. Pridáme strukoviny vopred namočené aspoň na 12 hodín.
  8. Podlejeme vodou a necháme dusiť aspoň 50 minút.

1 porcia obsahuje:

  • Energia: 354 kcal
  • Bielkoviny: 19 g
  • Tuky:  12 g
  • Sacharidy: 41 g
  • Vláknina:  7 g

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať