Úvod » Blog » Chudnutie » Chlorella: prečo a ako ju zaradiť do jedálnička?

Chlorella: prečo a ako ju zaradiť do jedálnička?

Viktória Janáčková
chlorella prášok tablety imunita

Chlorella je najviac spájaná s detoxikáciou organizmu, spaľovaním tukov či ako zdroj energie. Je považovaná za akúsi superpotravinu, ktorá by nemala chýbať v nikoho jedálničku. Prečo je to tak, a ako ju môžeme jednoducho zaradiť do jedálnička?

Čo je to chlorella?

Chlorella je zelená sladkovodná riasa. Verejnosť ju pozná najmä ako doplnok výživy, kde sa najviac používa Chlorella pyrenoidosa a Chlorella vulgaris, no jej využitie siaha aj do kozmetického priemyslu.

V súčasnosti sa pestuje najmä v ázijských krajinách. Jej pestovanie pre komerčné účely začalo v 60. rokoch 20. storočia v Japonsku.

Ako užívať chlorellu?

Odporúčaná denná dávka je 5 g pre priemerného dospelého človeka. Najčastejšie sa užíva 3x denne, najlepšie 30 min pred jedlom. Môžeme ju užívať dlhodobo.

chlorella, Chlorella: prečo a ako ju zaradiť do jedálnička?

Čo chlorella obsahuje?

Podobne ako spirulina, chlorella je tiež bohatá na bielkoviny: v 100g nájdeme až 60 g bielkovín. Keď sa však pozrieme na denné dávkovanie,  veľa bielkovín prostredníctvom chlorelly svojmu telu nedodáme. Ani zďaleka však nie sú to jediné, čo z chlorelly môžeme získať.

Mikronutrienty (1) a iné látky, ktoré v chlorelle môžeme nájsť, sú:

  • Vitamíny skupiny B: podporujú činnosť nervového systému, významnú úlohu majú pri zdravej pokožke, vlasoch a nechtoch a napríklad aj pre správne fungovanie srdcovej a svalovej činnosti
  • Vitamín Cmá antioxidačné účinky, podieľa sa na tvorbe hormónov, je nevyhnutný pre svaly, kosti, cievy i kožu
  • Železo: tvorba červených krviniek, súčasť krvného farbiva, podieľa sa na výrobe energie a raste
  • Draslík: zabezpečuje kardiovaskulárne zdravie, znižuje krvný tlak, stará sa o zdravie kostí, svalov a obličiek
  • Sodík: podieľa sa na správnej mozgovej a svalovej činnosti, prospieva pokožke a tráveniu
  • Vápnikzáklad zubov a kostí, podieľa sa na srdcovej činnosti a zabezpečuje správne fungovanie svalov a nervovej sústavy
  • Antioxidanty: tie sú potrebné na boj tela s voľnými radikálmi, ktoré zvyšujú riziko vzniku rôznych ochorení a taktiež spôsobujú oxidačný stres – chceš o antioxidantoch vedieť viac? Prečítaj si tento článok!
  • Omega-3 mastné kyseliny: tie sa starajú o veľmi veľa funkcii a zlepšujú tak celkové zdravie – dokonca majú vplyv aj na rast a vývin detí, chceš vedieť ako? Klikni sem.

Aké má chlorella účinky?

  • Podporuje imunitný systém (1)
  • Znižuje hladinu cholesterolu (2)
  • Znižuje krvný tlak (2)
  • Reguluje hladiny cukru v krvi (3)
  • Stará sa o zdravie pečene (4)
  • Môže zlepšiť aeróbnu vytrvalosť (zlepšiť kondičku) (5)
  • Môže zmierniť PMS (6)
  • Zabraňuje rozvoju kognitívnych chorôb (7)

Taktiež sa uvádza, že podporuje trávenie, nebolo to však dokázané žiadnymi štúdiami.

Temná stránka chlorelly: pozor na alergické reakcie

Počas výskumov nenašli vedci žiadne vedľajšie účinky u myší. Nebol preukázaný žiaden vplyv na poškodenia ich pečene, srdca alebo činnosti obličiek. (8)

Vedci však varujú, že ak spozorujeme alergické reakcie, mali by sme hneď vyradiť chlorellu z jedálnička.

Najčastejšie vedľajšie účinky sú problémy s trávením – hnačka, nevoľnosť, plynatosť, zelená stolica alebo kŕče. Chlorella spôsobujú zvýšenie citlivosti pokožky na slnečné žiarenie – na to si daj pozor aj vtedy, ak ju používaš v rámci kozmetiky, ako sa dozvieš nižšie v tomto článku.

Niektoré vírusy napádajú zelené riasy. Štúdia naznačuje, že jeden vírus zelených rias môže ovplyvniť pamäť a ďalšie kognitívne funkcie ľudského mozgu.

Najlepšie je pri spozorovaní hocijakých vedľajších účinkov kontaktovať svojho lekára a porozprávať sa s ním, nie hľadať riešenie na internete.

V akej forme chlorellu môžeme nájsť?

Na trhu je dostupná vo forme tabliet, kvapiek či prášku.

  • Tabletky sú asi najpraktickejšie: ľahko ich vieme nosiť so sebou a tiež sa s nimi najľahšie sleduje denná dávka.
  • Prášok sa dá skvelo využiť v rôznych jedlách, napríklad do koláčov, rôznych nátierok, taktiež ho možno pridať do smoothie a pod. Môže slúžiť aj ako zelené farbivo.

Ako môžeme chlorellu využiť?

V prípade tabliet veľa možností na využitie nemáme, no chlorellu vo forme prášku môžeme skvelo využiť v kuchyni.

  1.     SÚČASŤ BEŽNÝCH JEDÁL

Môžete ju pridať do úplne normálnych jedál, ktoré denne pripravujete: do polievok, ryže, zemiakov… nebojte sa experimentovať. Svoje jedlá takto ľahko obohatíte o živiny, ktoré v chlorelle môžeme nájsť.

  1.     SMOOTHIE

Existuje nespočetne veľa kombinácii na prípravu smoothie. Môžete ho pripraviť so svojho obľúbeného ovocia a obohatiť ho chlorellou v práškovej forme alebo môžete začať skúšať niečo nové. Je to len na vás!

  1.     DOMÁCA KOZMETIKA

Chlorella má veľmi dobré účinky aj na pleť práve vďaka tomu, že obsahuje zlúčeninu nazývanú Chlorella Growth Factor alebo CFG. Je to jedinečný rastový faktor, ktorý, ako vyplýva z názvu, nájdeme len v chlorelle. Tento faktor dokáže pomôcť pri podpore opravy tkanív a bunkovej obnove, čím napríklad urýchľuje hojenie podráždenej pokožky.

Tiež vďaka obsahu nukleových kyselín môže podporiť „mladší“ vzhľad pokožky a antioxidanty a minerály sa zase postarajú o sviežu pleť.

Stačí zmiešať chlorellu s kokosovým olejom alebo obyčajnou vodou a máte na svete skvelú domácu pleťovú masku.

Používaš v domácej kuchyni či kozmetike chlorellu nejakým iným spôsobom? Môžeš nám o tom dať vedieť v komentároch, kde sa dá inšpirovať vďaka skúsenostiam iných žien.

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať