Cholesterol sa radí medzi lipidy – chemické látky, ku ktorým sa zaraďujú aj oleje a tuky. Je to voskovitá látka, ktorú tvoja pečeň produkuje prirodzene. Je nevyhnutnou súčasťou bunkových membrán, steroidných hormónov a vitamínu D. Ak máš problém s vysokým cholesterolom, tak ho budeš chcieť znížiť. Vieš ako na to?
Čo je cholesterol?
Cholesterol je vo vode nerozpustný, takže nie je možné ho prenášať samostatne v krvi. Tvoja pečeň však produkuje lipoproteíny, ktoré zaisťujú transport cholesterolu do rôznych častí tela.
Lipoproteíny sú častice tvorené bielkovinami a tukmi. Dokážu v sebe držať cholesterol a triglyceridy (ďalší typ lipidov) a prenášať ich prostredníctvom krvi do jednotlivých buniek. Medzi dve najzastúpenejšie formy patria lipoproteíny s nízkou hustotou (LDL) a lipoproteíny s vysokou hustotou (HDL).
Ak sa v tvojej krvi nachádza príliš veľa LDL cholesterolu (cholesterolu prenášaného pomocou LDL), dá sa povedať, že máš ,,vysoký cholesterol“. Neliečený vysoký cholesterol, môže viesť k mnohým zdravotným problémom, vrátane srdcového infarktu alebo mozgovej príhody.

Obrázok z Pixabay
Vysoký cholesterol zvyčajne nie je sprevádzaný žiadnymi príznakmi. Preto je dôležité jeho hladiny v krvi pravidelne kontrolovať.
LDL cholesterol, alebo ,,zlý cholesterol”
Lipoproteín s nízkou hustotou (LDL) sa často nazýva „zlý cholesterol“. Prenáša cholesterol z krvi do buniek ciev. Ak je hladina LDL častíc v tvojej krvi príliš vysoká, tak sa cholesterol začne hromadiť na stenách ciev.
Nahromadeniny cholesterolu sú známe ako aterosklerotický plak (ateróm). Tento plak môže viesť k zužovaniu tepien a obmedzeniu prietoku krvi, čo môže mať za následok vznik krvných zrazenín. Ak krvná zrazenina zablokuje tepnu v srdci alebo mozgu, nastane patologický stav, ktorý sa v lekárskej terminológii nazýva infarkt.
HDL cholesterol, alebo ,,dobrý cholesterol”
Lipoproteín s vysokou hustotou (HDL) sa často nazýva „dobrý cholesterol“. Pomáha prenášať cholesterol z buniek do pečene, ktorá hrá kľúčovú úlohu v jeho odbúravaní. Takýmto spôsobom pomáha zabraňovať hromadeniu cholesterolových plakov v cievach tvojho tela.
Ak máš v krvi správnu hladinu HDL cholesterolu, znižuješ tým u seba riziko vzniku krvných zrazenín, srdcových ochorení a mozgovej príhody.
Triglyceridy a ich rozdiel
Triglyceridy sú ďalším typom lipidov, avšak od cholesterolu sa mierne líšia. Tvoje telo totiž využíva cholesterol na tvorbu buniek a hormónov, zatiaľ čo triglyceridy využíva ako zdroj energie.
Keď skonzumuješ viac kalórií, ako tvoje telo dokáže využiť, premení tieto kalórie na triglyceridy a uloží ich do tukových buniek. Pre transport triglyceridov v krvi sa taktiež využívajú lipoproteínové častice.
Ak pravidelne prijímaš nadbytočne veľa kalórií, môže sa v tvojom tele hladina triglyceridov zvýšiť. To môže viesť ku zvýšenému riziku vzniku niekoľkých zdravotných problémov, vrátane srdcových ochorení a mozgovej príhody.
Tvoj lekár ti môže pomocou jednoduchého krvného testu zmerať hladinu triglyceridov a cholesterolu v krvi.
Tabuľka hladiny cholesterolu
Nebezpečné hladiny cholesterolu sa v tejto dobe už neurčujú úplne podľa tabuľkových hodnôt, ale skôr ako kombinácia viacerých rizikových faktorov.
Pre priemernú dospelú osobu je však klasifikácia hladín cholesterolu nasledujúca (hodnoty sú uvádzané v mmol/l):
Celkový cholesterol | HDL cholesterol | LDL cholesterol | |
Norma | 3-5 | nad 1,5 | pod 3 |
Vysoký | nad 5 | – | nad 3,5 |
Nízky | – | pod 1 | – |
Vo väčšine prípadov je vysoký cholesterol „tichým zabijakom“. Spravidla nevyoláva žiadne príznaky. Mnoho ľudí si ani neuvedomuje, že má vysoký cholesterol, kým sa u nich nevyvinú vážne komplikácie, ako napríklad srdcový infarkt alebo mozgová príhoda.
Aj práve preto je dôležité chodiť na preventívne prehliadky. Ak máš viac ako 20 rokov, spýtaj sa svôjho lekára, či by si nemal podstúpiť preventívnu kontrolu hladinu cholesterolu.
Príčiny vysokého cholesterolu
Konzumácia príliš veľkého množstva potravín s vysokým obsahom cholesterolu a nasýtených tukov môže zvýšiť riziko vzniku vysokého cholesterolu. K vysokej hladine cholesterolu môžu prispieť aj ďalšie faktory životného štýlu. Medzi tieto faktory patrí najmä nízka fyzická aktivita a fajčenie.
Na tvoje hladiny cholesterolu v krvi má veľký vplyv aj tvoja genetika. Gény sa prirodzene prenášajú z rodičov na potomstvo. Niektoré gény poskytujú telu pokyny pre spracovávanie cholesterolu a tukov. Ak trpia tvoji rodičia vysokou hladinou cholesterolu, je pravdepodobné, že v určitom veku ňou budeš trpieť aj ty.
V zriedkavých prípadoch je vysoký cholesterol spôsobený familiárnou hypercholesterolémiou. Táto genetická porucha bráni tvojmu telu odstraňovať LDL častice. Podľa Národného výskumného ústavu pre ľudský genóm má väčšina dospelých trpiacich týmto ochorením hladinu celkového cholesterolu nad 7,8 mmol/l a hladinu LDL nad 5,17 mmol/l.
Riziko vzniku vysokého cholesterolu a súvisiacich komplikácií je taktiež vyššie pri ochoreniach ako je cukrovka a hypotyreóza.
Rizikové faktory pre vysoký cholesterol
Zvýšené riziko vysokého cholesterolu máš ak:
- trpíš nadváhou alebo obezitou
- sa stravuješ nezdravo
- máš nedostatok pohybu
- fajčíš tabakové výrobky
- sa vysoký cholesterol vyskytuje v tvojej rodine
- trpíš cukrovkou, ochorením obličiek alebo hypotyreózou
Komplikácie spôsobené vysokým cholesterolom
Ak sa vysoký cholesterol nelieči, môže sa hromadiť v tvojich cievach vo forme aterosklerotického plaku. V priebehu času môžu takéto nahromadeniny zúžiť tvoje cievy. Tento vážny stav sa označuje ako ateroskleróza.
Ateroskleróza môže obmedziť prietok krvi cievami. Taktiež zvyšuje riziko vzniku nebezpečných krvných zrazenín.
Ateroskleróza môže mať za následok mnoho život ohrozujúcich komplikácií, ako napríklad:
- mozgová príhoda
- zástava srdca
- bolesť hrudníka
- vysoký krvný tlak
- periférne vaskulárne ochorenie
- chronické ochorenie obličiek
Vysoký cholesterol môže tiež spôsobiť nerovnováhu žlče, čo zvyšuje riziko vzniku žlčových kameňov.
Ako znížiť cholesterol?
Lekári pre dosiahnutie a udržiavanie zdravých hladin cholesterolu odporúčajú rôzne zmeny životného štýlu.
Medzi časté odporúčania zníženia cholesterolu patrí:
- obmedzenie príjmu potravín s vysokým obsahom cholesterolu, nasýtených tukov a trans tukov
- konzumácia chudých bielkovín, ako je kuracie mäso, ryby a strukoviny
- konzumácia rôznych potravín s vysokým obsahom vlákniny, ako je ovocie, zelenina, či celozrnné výrobky
- obmena vyprážaných jedál za pečené, grilované a dusené jedlá
- obmedzenie fast-foodu a nezdravých jedál
Konzumácia rýb a iných potravín, ktoré obsahujú omega-3 mastné kyseliny, môže tiež pomôcť znížiť hladinu LDL. Medzi potraviny bohaté na omega-3 patrí losos, makrela a sleď, vlašské orechy, mandle, mleté ľanové semiačka a avokádo.
Nemusíš sa báť, že by si cholesterolu mohol príjmať nedostatok. Tvoje telo si ho totiž dokáže samo doprodukovať-
Jedlá s vysokým obsahom cholesterolu
Cholesterol sa nachádza v živočíšnych produktoch, ako je mäso, vajcia a mliečne výrobky.
Medzi produkty s vysokým obsahom cholesterolu patria:
- mastné kusy červeného mäsa
- pečeň a iné mäso z orgánov
- vajcia, hlavne žĺtky (avšak 3 vajcia denne sú naprosto v poriadku)
- mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku, ako napríklad plnotučné syry, mlieko, zmrzlina a maslo
- spracované potraviny vyrobené z kakaového masla, palmového oleja alebo kokosového oleja
- hlboko vyprážané jedlá, ako sú zemiakové lupienky, cibuľové krúžky a vyprážané kuracie mäso
- niektoré pečivo ako sušienky a muffiny
Týchto jedál sa však netreba vzdať úplne. Ak ich budeš konzumovať len občas a s mierou, tvoj cholesterol to nijak výrazne neovplyvní.
Lieky na cholesterol? Znížiť ho môžete aj bez nich
V niektorých prípadoch je možné znížiť hladinu cholesterolu bez užívania liekov, a to napríklad zdravou stravou, pravidelným pohybom, či nefajčením.
Podľa niektorých ľudí môžu pri znižovaní cholesterolu napomôcť aj:
- cesnak
- hloh
- astragalus (kozinec)
- červená kvasnicová ryža
- doplnky rastlinných sterolov a stanolov
- ovsené otruby, ktoré sa nachádzajú v ovsených vločkách a ovse
- psyllium, ktoré sa nachádza v šupke semena psyllia
- mleté ľanové semienka
Úroveň dôkazov podporujúcich tieto tvrdenia sa však líši. Americký úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) neuznáva žiadny z týchto produktov na liečbu vysokého cholesterolu. Je potrebný ďalší výskum, aby sa zistilo, či môžu byť uvedené potraviny naozaj nápomocné pri liečbe tohto stavu.
Pred užitím akýchkoľvek bylinných alebo výživových doplnkov sa vždy poraď so svojím lekárom. V niektorých prípadoch môžu interagovať s inými liekmi, ktoré užívaš.
Ako predísť vysokému cholesterolu
Genetické rizikové faktory vysokého cholesterolu nemožno ovplyvniť. Je však možné ovládať faktory spôsobené životným štýlom.
Pre zníženie rizika vysokého cholesterolu:
- Jedz výživnú stravu s nízkym obsahom cholesterolu a živočíšnych tukov a s vysokým obsahom vlákniny
- Vyvaruj sa nadmernej konzumácii alkoholu
- Udržuj si zdravú hmotnosť
- Pravidelne cvič
- Vyhýbaj sa fajčeniu
Liečbu cholesterolu nechajte na lekárov
Ak sa vysoký cholesterol nelieči, môže spôsobiť vážne zdravotné problémy alebo dokonca smrť. Správna liečba ti však môže pomôcť tento stav zvládnuť a v mnohých prípadoch dokáže pomôcť predísť komplikáciám.
Ak ťa zaujíma, či nemáš vysoký cholesterol, požiadaj svojho lekára, aby ti skontroloval hladinu cholesterolu v krvi. Ak ti diagnostikuje vysoký cholesterol, prekonzultuj s ním možné spôsoby liečby.
Ak chceš znížiť riziko komplikácií spôsobených vysokým cholesterolom, osvoj si spomínané návyky zdravého životného štýlu a drž sa plánu liečby, ktorú ti odporučil tvoj lekár. Správne vyvážená strava, pravidelné cvičenie a vyhýbanie sa tabakovým výrobkom ti môžu pomôcť dosiahnuť a udržať zdravú hladinu cholesterolu.