Úvod » Blog » Fit recepty » Domáci kváskový chlieb od expertky na kváskovanie

Domáci kváskový chlieb od expertky na kváskovanie

Petra Ondrašáková

Učíme sa od najlepších

Najznámejšia expertka na kváskovanie u nás, Naty Žúreková Štefková si pre vás pripravila recept na domáci kváskový chlieb. Viac o tom, ako si urobiť kvások, všetko, čo potrebuje vedieť začiatočník o kváskovaní, a aj o zdravotných benefitoch kváskového chleba, nám porozprávala v tomto článku.

Ako na dokonalý kváskový chlieb?

kváskový chlieb, Domáci kváskový chlieb od expertky na kváskovanie

Láska a vzťah k chutnému a kvalitnému jedlu je základom zdravia. Kváskovanie do tejto oblasti dokonale spadá. Chutný chlieb plný zdravia vieme pripraviť len z múky, vody a soli. Nič viac netreba, pretože aj kvások je len múka a voda.

Aj napriek chudobnému zloženiu chutí malým aj veľkým.  Jeho chuť je plná a sýta. A to, že je základný, nie je len v potravinách. Hodí sa totiž ku všetkému.

Chlebík, ktorý je vhodný od prvých príkrmov.

kváskový chlieb, Domáci kváskový chlieb od expertky na kváskovanie

Základný kváskový chlieb

Vytlačiť
Počet porcií: 1 bochník Čas prípravy: Cooking Time:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 4.1/5
( 8 x hodnotené )

Ingrediencie

  • Na štartér potrebujeme:
  • 120 g špaldovej chlebovej múky,
  • 1 PL materského kvásku,
  • 120 g vody.
  • Následne potrebujeme:
  • 380 g špaldovej chlebovej múky,
  • 2 ČL soli,
  • 180 g vody

Postup prípravy

Štartér: 

Suroviny v miske zmiešame spolu, prekryjeme fóliou alebo sáčikom, aby zmes neobschla a necháme pri izbovej teplote kvasiť 9- 12 hodín.

Potom:

  1. Do pohára si odvážime vodu, pridáme do nej soľ a poriadne rozmiešame. Snažíme sa soľ vo vode rozpustiť.
  2. Osolenú vodu vlejeme do vykvaseného štartéra. Premiešame, štartér tak rozriedime.
  3. Do misky si odvážime múku. Zapracovávame ju po tretinách do rozriedeného štartéra. Vytvoríme tak kompaktné cesto.
  4. kváskový chlieb, Domáci kváskový chlieb od expertky na kváskovanieVymiesime dohladka. S cestom sa dobre pracuje, je tvárne, poddajné, takmer nelepivé. Ručné miesenie je u tohto receptu veľkým relaxom.
  5. Vymiesené cesto dáme do misy, prekryjeme fóliou, aby cesto neobschlo a necháme oddychovať 2-3 hodiny.
  6. Počas tejto doby cesto dvakrát premiesime, vždy po hodine.
  7. Následne cesto premiestnime na pracovnú dosku. Múky na pomúčenie stačí len máličko.
  8. Cesto v rukách premiesime a vytvarujeme podľa tvaru ošatky či nádoby, v ktorej bude finálne kvasiť.
  9. Pri stáčaní cesta dbáme na to, aby všetky spoje cesta boli sústredené na jednom mieste. To nám zabezpečí, že sa nebude praskať počas pečenia v rúre.
  10. Vytvarovaný bochník cesta dáme do škrobom vysypanej ošatky spojom nahor a prekryjeme fóliou.
  11. Necháme bochník zdvojnásobiť objem, podľa sily a teploty to potrvá 1,5- 3 hodiny.
  12. Rozohrejeme si rúru na 250°C s tým, že do stredu dáme rozpáliť plech, na ktorom budeme piecť a na dno rúry dáme plech alebo nádobu na zaparenie.
  13. Po dosiahnutí teploty počkáme ešte 5- 10 minút, aby boli plechy poriadne rozžhavené. K rúre si pripravíme hrnček vody.
  14. Vykvasený bochník vyklopíme na papier na pečenie, ostrým nožom alebo žiletkou ho vkusne narežieme a prenesieme do rúry.
  15. Pred zatvorením dvierok rúry na spodný plech vylejeme pripravený hrnček vody. Voda zasyčí, premení sa na paru. Rýchlo dvierka zatvoríme. Takto pečieme 10 minút.
  16. Následne rúru otvoríme, vyberieme plech s vodou a teplotu stiahneme na 200°C. Dopekáme 20 minút.
  17. Po vyjmutí chleba z rúry naň zospodu zaklopeme. Zvuk musí byť jasne dutý. Inak bochník vrátime ešte na pár minút na dopečenie.
  18. Upečený chlieb dáme vychladnúť na mriežku.

Dobrú chuť!

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať