Úvod » Blog » Fit recepty » Jesenná hokkaido polievka, ktorá zasýti aj zahreje iba z pár ingrediencií

Jesenná hokkaido polievka, ktorá zasýti aj zahreje iba z pár ingrediencií

maria grossova
polievka z hokkaido tekvice

Hokkaido polievka sa stala hitom v jesenných jedálničkoch už dávnejšie. Počas celej jesene na ňu narazíš hádam v každej dobrej reštaurácii alebo v časopisoch, ktoré ponúkajú rôzne varianty tejto teplej a zdravej pochúťky. Náš recept na hokkaido polievku je taký dobrý a k tomu taký jednoduchý, že ho musíš vyskúšať.

Prečo zaradiť polievky do jedálnička?

Je hneď niekoľko dôvodov prečo zaradiť polievky do jedálnička – a to nielen v jesennom či zimnom období.

Polievky ťa zasýtia na dlhšie ako pevná strava alebo voda. Ak si dáš na obed polievku, nebudeš potrebovať popoludňajší snack. Väčšinou majú málo kalórii a preto sú vhodné aj pri redukcii hmotnosti.

Vďaka polievke zvyšuješ svoj denný príjem zeleniny. Pri prechladnutí pomôže chutný vývar alebo zeleninová polievka. Sú zdravé a zahrejú telo. Pripravíš ich za pár minút a nezruinujú tvoju peňaženku, keďže sa často dajú urobiť zo zvyškov, ktoré nájdeš pohodené v chladničke.

Pomôžu ti aj s dostatočnou hydratáciou, čo môže byť pre niektorých ľudí problémové. A určite vieš, že dehydratácia je životu nebezpečný stav.

Ak hľadáš inšpiráciu na prípravu polievky, skús našu brokolicovú, šošovicovú, hráškovú alebo mrkvovú.

hokkaido polievka, Jesenná hokkaido polievka, ktorá zasýti aj zahreje iba z pár ingrediencií

Hokkaido polievka bola kedysi jedlom chudobných

Kedysi tekvica patrila medzi jedlá chudobných a tiež  bola určená pre dobytok. Teraz, vďaka liečivým účinkom na ľudský organizmus, sa stáva vyhľadávanou lahôdkou aj v tých najlepších reštauráciách.

Hokkaido je jedinou tekvicou, ktorá sa nemusí šúpať, pretože jej šupka obsahuje také množstvo vitamínov, že by bola škoda vyhodiť ich. Hokkaido polievka je vitamínová bomba.

Pravidelnou konzumáciou hokkaido tekvice bojuješ proti infarktu alebo mŕtvici. Obsahuje veľa vlákniny, preto ti pomôže so zlepšením trávenia, s čím súvisí zmiernenie nafukovania či plynatosti. Vlákninu sa oplatí ozaj poznať lepšie, preto si určite nezabudni prečítať aj tieto články:

Ďalšou výhodou pri chudnutí je, že obsahuje minimum kalórií. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C a minerálnych látok je výbornou prevenciou proti chrípke a prechladnutiu. 

To však nie je všetko. Hokkaido tekvica je super zdrojom vitamínu A a vitamínov skupiny B, kam patrí napríklad aj kyselina listová, ktorá je významná (nielen) pre tehotné ženy.

hokkaido polievka, Jesenná hokkaido polievka, ktorá zasýti aj zahreje iba z pár ingrediencií

Vápnik v hokkaido tekvici sa stará o zdravé a pevné zuby a kosti. Významne vplýva aj na správne fungovanie svalov a buniek. Jeho deficit spôsobuje osteoporózu alebo krivicu. Ako zlepšiť vstrebávanie vápnika? To už sa dozvieš v tomto článku:

Obsahuje aj fosfor, ktorý je dôležitý pre obnovu buniek a tkanív, pre zdravie kostí, zubov, svalov, ciev a tiež nervov. Jeho nedostatok môže signalizovať svalová slabosť, pokles energie, mravčenie v okolí úst a zníženie apetítu.

Draslík je ďalší dôležitý minerál pre správne fungovanie organizmu. Stará sa o homeostázu (rovnováhu), prispieva k celkovému zdraviu buniek, jeho dostatočná hladina zabezpečí zdravé srdce, optimálny krvný tlak a zníži riziko vzniku cukrovky.

Prečisťuje celý organizmus. Zlepšuje zrak aj krvný tlak. Znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Obsahuje mnoho antioxidantov, čo sú látky, ktoré bojujú proti nebezpečným voľným radikálom a tak znižujú riziko vzniku rôznych ochorení ale tiež tzv. oxidačného stresu.

Blahodarne pôsobí pri žalúdočných problémoch, ochoreniach sleziny a žalúdočnej sliznice.

Autor receptu: Jana Krátka

Výživové hodnoty na tri porcie :

Energia: 1111 kcal

Sacharidy: 62 gramov

Bielkoviny: 17 gramov

Tuky: 91 gramov

Vláknina: 10 gramov

hokkaido polievka, Jesenná hokkaido polievka, ktorá zasýti aj zahreje iba z pár ingrediencií

Hokkaido polievka

Vytlačiť
Počet porcií: 3 Čas prípravy:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 x hodnotené )

Ingrediencie

  • 500 g tekvice Hokkaido
  • 1 cibuľa
  • 2 PL maslo
  • 0,5 l vývar alebo voda
  • 250 ml smotany min. 33%
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 sušená chilli paprička
  • čierne korenie
  • soľ

Postup prípravy

  1. Tekvicu umyjeme a aj so šupkou ju nakrájame na menšie kocky.
  2. Cibuľu nakrájame a v hrnci ju na masle posmažíme do sklovita. Pridáme tekvicu a dôkladne premiešame a zo všetkých stran posmažíme.
  3. Po chvíli zalejeme vývarom alebo vodou tak, aby boli všetky kocky tekvice ponorené. Hrniec zakryjeme a varíme kým tekvica nezmäkne.
  4. Keď je tekvica mäkká prilejeme smotanu a tyčovým mixérom rozmixujeme.
  5. Dochutíme soľou, čiernym korením, chilli a prelisovaným cesnakom.

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať