Úvod » Blog » Fit recepty » Hovädzie mäsové guličky: rýchlo a jednoducho aj do zásoby

Hovädzie mäsové guličky: rýchlo a jednoducho aj do zásoby

maria grossova
mäsové guličky v paradajkovej omáčke

Nemáš čas, aby si varila každý deň? Tieto hovädzie mäsové guličky si môžeš urobiť aj do zásoby a dať zamraziť. A čo je jednoduchšie a rýchlejšie, ako vybrať pripravené guličky z mrazničky a nechať ich rozmraziť?

Ďalšia ich výhoda je, že ich nemusíš pripraviť len s omáčkou. Môžeš ich dať napríklad do wrapu so zeleninou alebo ako spestrenie do šalátu.

Hovädzie mäsové guličky dodajú bielkoviny aj železo

Hovädzie mäso obsahuje kvalitné belkoviny, ktoré pomáhajú budovať svalovú hmotu. Má skvelý pomer esenciálnych aminokyselín, obsahuje vitamíny B6 a B12, nasýtené tuky, železo a kreatín.

Bielkoviny sú nevyhnutné na stavbu svalovej hmoty a práve hovädzie mäso obsahuje bielkoviny s vysokou biologickou hodnotou. Vitamíny B6 a B12 prispievajú k správnej tvorbe červených krviniek a fungovaniu imunitného systému.

Okrem toho je skvelým zdrojom tuku. Neľakaj sa – tuk potrebuješ jesť, aby ti správne fungovala hormonálna či nervová sústava. Veľa dievčat, ktoré má problémy s menštruáciou, môže mať len nedostatok tuku. To, samozrejme, nie je pravidlo a v prípade problémovej menštuácie by si mala čo najskôr navštíviť lekára.

Tuky tiež zabraňujú strate tepla a chránia ťa pred mechanickým poškodením, napríklad orgánov. Ukážeme ti to na tomto príklade: ženám sa automaticky ukladá viac tuku do spodného bruška, aby mohol v prípade tehotenstva ochrániť plod. Vhodné množstvo tuku je teda pre celkové zdravie dôležité, na to nezabúdaj.

A čo už vyššie spomínané a veľmi dôležité železo? 

Železo patrí medzi biogénne prvky, čo znamená, že ich náš organizmus potrebuje pre zachovanie správneho fungovania rôznych funkcii. Najviac ho nájdeme v červených krvinkách – preto ti na darovaní nechcú zobrať krv, ak zistia nedostatok železa. Zaujíma ťa železo a jeho nedostatok, tzv. anémia, viac? Tak si nenechaj ujsť tento článok:

A teraz sa už poďme pozrieť na ten super recept, ktorý už určite nadšene očakávaš.

Autor receptu: Monika Vavrečková

Výživové hodnoty:  na 23 guličiek (cca 3-4 porcie)

Energia: 127 kcal

Sacharidy: 34 gramov

Bielkoviny: 128 gramov

Tuky: 68 gramov

hovädzie mäsové guličky, Hovädzie mäsové guličky: rýchlo a jednoducho aj do zásoby
Vytlačiť
Počet porcií: 4 Čas prípravy:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 x hodnotené )

Ingrediencie

  • 500g hovädzieho mletého mäsa
  • 15g ovsenej múky (rozmixované vločky)
  • 1 vajce
  • 2 cibule
  • 1 strúčik cesnaku
  • 200g paradajok
  • paradajkový pretlak
  • rasca, soľ, čierne korenie

Postup prípravy

  1. Všetko okrem paradajok a pretlaku zmiešame a vytvarujeme zo zmesi guličky.
  2. Guličky obalíme v ovsenej múke a na chvíľu dáme na rozohriatu panvicu.
  3. Paradajky a pretlak dáme do zapekacej misy a na to uložíme guličky.
  4. Pečieme v trúbe 10 min na 180 °C.

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať