Úvod » Blog » Zdravie » Kuskus: chutná príloha ovplyvňujúca zdravie?

Kuskus: chutná príloha ovplyvňujúca zdravie?

Viktória Janáčková
Kuskus: chutná príloha ovplyvňujúca zdravie?

Kuskus je druh cestovín pochádzajúcich zo severoafrickej kuchyne. Bežne ho môžeš nájsť v rôznych obchodoch. Jeho veľkou výhodou je rýchla a jednoduchá príprava. Málokto, ale pozná jeho účinky na zdravie. Aké sú to?

Kuskus: odkiaľ prišiel a čo to vlastne je?

V Číne majú ryžu, kuskus je zase typický pre obyvateľov Maghrebu v severozápadnej Afrike, kde je symbolom šťastia, požehnania a hojnosti.

Napriek tomu sú aj ďalšie druhy kuskusu: marocký, izraelský a lisabonský.

Marocký kuskus je veľmi drobný a rýchlo sa varí. Izraelský má veľkosť približne ako korenie, takže jeho príprava trvá dlhšie. Libanonský kuskus je najväčší z nich, skoro ako hrášok.

Kuskus celosvetový obilný produkt v tvare drobných guličiek. Pripravuje sa z krupice tvrdej pšenice rôznymi chemickými a fyzikálnymi úpravami. Farba kuskusu by mala byť žltá, po uvarení by sa jednotlivé guličky na seba nemali lepiť. (1)

Čo obsahuje kuskus?

Kuskus je skvelým zdrojom makroživín, hlavne:

  • Sacharidy: cca 77g na 100g kuskusu
  • Bielkoviny: cca 12.5g na 100g kuskusu

Taktiež v ňom nájdeme množstvo iných látok skvelých pre naše telo (2):

  • Vláknina
  • Selén: ovplyvňuje imunitu, činnosť štítnej žľazy či dokonca dozrievanie a pohyblivosť spermii
  • Vápnik: pre zdravie kostí, zubov a tiež pre správnu prácu svalov
  • Železo: zabezpečuje optimálne fungovanie mozgu, svalov a srdca
  • Magnézium: jeho absencia spôsobuje svalové kŕče, kazenie zubov či poruchy trávenia
  • Fosfor: opravuje tkanivá, stará sa o zdravie zubov, kostí, svalov a obličiek
  • Draslík: vďaka nemu správe fungujú svaly, srdce a nervová sústava
  • Zinok: pomáha pri trávení, fungovaní nervovej sústavy, dôležitý pre správnu funkciu imunitnej sústavy

Ako kuskus ovplyvňuje zdravie?

SELÉN: ZÁZRAK S MNOŽSTVOM BENEFITOV (3, 4)

Selén je dôležitým stopovým prvkom v našom tele. Keď si pozrieš, čo všetko môže ovplyvniť, určite pochopíš, prečo to tak je.

  • Zabezpečuje zdravie srdca
  • Znižuje riziko rakoviny
  • Podporuje imunitný systém
  • Správne fungovanie štítnej žľazy
  • Má skvelé antioxidačné účinky
  • Zlepšenie svalovej hmoty
VLÁKNINA V HLAVNEJ ÚLOHE ZDRAVÉHO TRÁVENIA

Je známe, že vláknina má skvelé účinky na trávenie a to tým, že stimuluje pohyb hladkého svalstva, ktoré jedlo posúva ďalej po tráviacom trakte.

Pomáha tiež vylučovať škodlivý LDL cholesterol von z tela a zároveň prispieva absorpcií HDL cholesterolu v tele.

Zmäkčuje stolicu a pomáha predchádzať zápche, čím môže znížiť riziko nepríjemných črevných stavov, vrátane rakoviny.

Dokonca zvyšuje pocit sýtosti, čo môže využiť každý, kto sa práve snaží zhodiť nejaký ten tuk navyše – je to teda skvelá pomôcka pri chudnutí.

Bližšie informácie o vláknine, ako sa delí, kde ju nájdeš a aké má ešte skvelé benefity pre naše telo, nájdeš v tomto článku.

SKVELÝ ZDROJ RASTLINNÝCH BIELKOVÍN

Pre vegetariánov a vegánov môže byť náročnejšie denne prijať potrebné množstvo bielkovín, pretože ich chcú prijímať len z rastlinných zdrojov.

A poznáš to, všetci svalovci v gyme ti budú tvrdiť, že bez kuracieho to neporastie. Uff, ešteže nemajú pravdu.

Bielkoviny samozrejme pomáhajú pri tvorbe a udržiavaní svalovej hmoty, no to nie je jediný dôvod, prečo si dať pozor na ich dostatočný príjem.

Sú totiž súčasťou úplne všetkého v našom tele. Bielkoviny nájdeme v krvi, v pokožke, v nechtoch či vlasoch, dokonca tvoria súčasť nášho imunitného systému.

Dokonca majú vysoký sýtiaci efekt, čo z nich robí skvelého pomocníka do diéty.

Môžeš ho pripraviť na milión spôsobov!

Kuskus je skvelý v tom, že vyhovie všetkým tvojim chuťovým pohárikom. Má totiž veľmi neutrálnu chuť a môžeš si vybrať, či ho radšej pripravíš ako slaný obed či sladkú kašu.

Naslano môžeš kuskus pripraviť napríklad ako rizoto, výborný je tiež osviežujúci šalát, no najčastejšie sa používa asi ako bežná príloha k jedlu, podobne ako ryža, zemiaky či cestoviny.

Ak si milovníčka sladkého, tiež budeš spokojná. Môžeš z neho pripraviť lahodnú kašu s ovocím, či dokonca je možné z neho upiecť výborné koláče z množstvom živín!

Jeho príprava je tiež veľmi jednoduchá, stačí ho zaliať horúcou vodou a počkať, kým nevsiakne všetku vodu a tým zmäkne a napuchne. Ak ho máš len ako prílohu, tak je pripravený na konzumáciu.

V prípade intolerancie ho radšej vynechaj: pozor na lepok!

Kuskus je vyrobený z krupicovej múky a preto je považovaný za potravinu s naozaj vysokým obsahom lepku.

Pokiaľ vieš, že máš alergiu na lepok, intoleranciu alebo si naň citlivá, zváž jeho konzumáciu.

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať