Kvaka je veľmi príbuzná zemiakom. Preto aj kvaka recepty vyzerajú podobne ako tie zo zemiakov. Môže sa pridať do teplých šalátov alebo byť ako príloha k mäsu. Dá sa z nej urobiť kaša alebo opekaná kvaka. Dokonca sa z kvaky môžu urobiť hranolky. V neposlednom rade sa dá z kvaky urobiť aj cestovina ako šúľance alebo gnochi.
Čo je kvaka?
Kvaka je koreňová zelenina, ktorá nie je moc populárna a známa aj napriek tomu, že bola bežnou súčasťou kuchýň našich starých mám. Má jemnú korenistú chuť a môže pripomínať napríklad kaleráb alebo reďkovku. Je však škoda, že po objavení zemiakov sa dostala do úzadia, pretože obsahuje veľké množstvo telu prospešných látok.
Aké vitamíny obsahuje kvaka?
Kvaka obsahuje veľké množstvo bielkovín, vitamínov (vitamíny A, B, C, E, K) a minerálnych látok ako draslík, fosfor, vápnik, železo, omega 3 a omega 6 kyseliny. Vynikajúca kombinácia zinku, horčíka, draslíka, vápnika a vitamínov robí z kvaky ideálnu zeleninu pre ľudí, ktorí trpia bolesťami kĺbov. Je jednou z najzdravších zelenín na podporu trávenia. Prečisťuje tráviaci trakt, odstraňuje plynatosť. Kvaka je mimoriadna zelenina v poskytovaní vitamínu C , ktorý pomáha zvýšiť imunitu v tele. Udržuje stabilný krvný tlak, bojuje proti starnutiu, podporuje tvorbu červených krviniek a bráni vzniku cukrovky. Dobrá správa je, že pomáha redukovať hmotnosť, pretože neobsahuje veľa kalórií, neobsahuje ani prázdne kalórie a ani veľké množstvo sacharidov. Obsahuje veľa vlákniny, ktorá zabraňuje prejedaniu, reguluje pohyby čriev a udržiava žalúdok plný dlhší čas.
Kvaka recepty
Kvaka hranolky
Kvaka hranolky – nakrájanú kvaku obalíme v olivovom alebo kokosovom oleji, pridáme soľ a korenie a opekáme cca 30 minút na 220 stupňoch.
Plnená kvaka
Plnená kvaka – kvaku nakrájame na plátky tak, aby boli na spodku spojené (neprekrojíme ju úplne). Medzi plátky vložíme syr a kuraciu šunku. Kvaku dáme na plech pokvapkáme olivovým olejom a pečieme na 180°C, kým nie je kvaka mäkká.
Ingrediencie
- 3 kvaky,
- vajíčko,
- 4 strúčiky cesnaku,
- 1 cibuľa,
- pohánková múka,
- soľ,
- majoránka,
- mletá rasca.
Postup prípravy
- Rúru predhrejeme na 190 °C.
- Očistíme kvaky, cibuľu aj cesnak.
- Kvaku a cibuľu nadrobno nakrájame a pretlačíme k nim cesnak.
- Pridáme vajíčko, koreniny podľa chuti a múku podľa potreby (aby vznikla hustá hmota, ktorá drží pokope).
- Na plech si dáme papier na pečenie, a uložíme naň kôpky zmesy a vytvarujeme placky pomocou lyžice.
- Pečieme na 190 °C cca 20 min (do zlatista).
Oslovil ťa tento recepty? Tu nájdeš naše ďalšie recepty: RECEPTY FITLAVIA.
Ak si aj ty rada prelistuješ knihu plnú dobrých nápadov na recepty potom siahni po knihe Necukrím, chudnem, ktorá je plná sladkých receptov bez cukru. Kniha Zdravo jem aj šetriť viem, je kniha plná cenovo dostupných a zdravých receptov. Máš z čoho vyberať