Úvod » Blog » Fit recepty » Mexické rizoto: netradičné spojenie avokáda, paradajok, limetky a ryže

Mexické rizoto: netradičné spojenie avokáda, paradajok, limetky a ryže

Erika Zajacová
mexicke rizoto tanier s rizotom ryza

Zavri oči a vychutnaj si nádych Mexika! Dnes varíme diétne mexické rizoto, ktoré vďaka minimu kalórií hravo napasuješ aj do tej naprísnejšej diéty.

Mexické rizoto je jednoduché a diétne

Čo si predstavíš, keď sa povie Mexiko? U nás je to chilli con carne – a hneď po ňom spojenie avokáda a paradajok. A práve to sme sa rozhodli preniesť aj do rizota. Presvedč sa sama o tom, ako skvelo funguje táto kombináciu s hnedou ryžou.

Avokádo je jedna zo základných surovín mexickej kuchyne

Avokádo patrí medzi zeleninu, ktorá by mala patriť k nášmu pestrému jedálničku v pomerne veľkom množstve – obsahuje predsa veľa vitamínov, minerálov a aj dôležitú vlákninu, ktorá sa stará o zdravé črevá, čím podporuje trávenie a pomôže ti zbaviť sa nafukovania či plynatosti.

Na rozdiel od inej zeleniny je avokádo pomerne kalorické, pretože je skvelým zdrojom „zdravých“ tukov. A že nevieš, čo sú tie zdravé tuky zač? Klikni sem a naprav to.

Tuky potrebujeme pre správne fungovanie hormonálnej sústavy, čo je veľmi dôležité najmä pre ženy kvôli zdravému menštruačnému cyklu. A samozrejme nielen to, mali by sme sa snažiť mať všetko hormóny v poriadku, pretože fungujú na princípe tzv. spätnej väzby, ktorý hovorí o tom, že produkcia a množstvo jedného hormónu ovplyvňuje produkciu a množstvo iného hormónu. Preto si nechceš rozhádzať žiadny z hormónov.

Okrem toho sa starajú aj o správne fungovanie nervov, vytvárajú prostredie rozpustné pre niektoré vitamíny a liečivá, chránia pred mechanickým poškodením a zabraňujú strate tepla.

Aké vitamíny a minerály nájdeme v avokáde?

Avokádo sa okrem iného môže pýšiť aj značným množstvom vitamínu C, ktorý sa postará o dobrú imunitu a tiež podporuje syntézu kolagénu, čo je bielkovina potrebná pre krásnu pokožku.

Vitamín E je silný antioxidant. Antioxidanty sú látky, ktoré ti pomôžu znížiť riziko rôznych chorôb vrátane cukrovky a rakoviny tak, že bojujú proti nebezpečným voľným radikálom.

Vitamín K je veľmi dôležitý pre správne fungovanie pečene a zabezpečenie dobrej zrážanlivosti krvi.

Ďalej obsahuje vitamíny skupiny B, z ktorej má každý inú a veľmi dôležitú funkciu. Patrí medzi ne napríklad aj kyselina listová, o ktorej by si mali prečítať všetci a to najmä tehotné ženy. Spravíš tak kliknutím sem.

Z minerálov v avokáde nájdeme napríklad magnézium, ktoré ti pomôže zatočiť s únavou a stresom. Jeho deficit spôsobuje svalové kŕče.

Táto super zelenina je ďalej zdrojom draslíka, medi a mangánu, čo sú všetko veľmi dôležité minerály, ktoré nám pomáhajú zachovať celkové zdravie.

Limetka tiež očarí svojimi schopnosťami

Toto zelené ovocie sa okrem svojej zelenej farby výzorom príliš nelíši od obľúbeného citróna, ktorým radi napr. v lete dochucujeme nápoje na zaslúžené osvieženie. Limetka je k tomu ešte trochu menej kyslá ako jej žltý bratranec.

Majú veľký obsah antioxidantov, čo sú látky, ktoré ti pomôžu znížiť riziko vzniku rôznych chorôb vrátane cukrovky a rakoviny tým, že bojujú proti nebezpečným voľným radikálom.

Môže sa tiež chváliť značným množstvom vitamínu C, ktorý podporuje nielenže podporuje imunitný systém, ale je kľúčový tiež pre syntézu (tvorbu) kolagénu – to je bielkovina, ktorá ti zaručí pevnú krásnu pokožku a môže oddialiť tvorbu vrások.

S limetkou sa spája aj lepšie vstrebávanie železa. 

Autorka receptu: Mgr. Petra Ondrašáková

Mexické rizoto: nutričné hodnoty na 1 porciu:

Energia: 307 kcal

Sacharidy: 42 gramov

BIelkoviny: 5 gramov

Tuky: 12 gramov

Vláknina: 5 gramov

Máš rada mexickú kuchyňu? Vyskúšaj aj naše famózne chilli con carne.

mexické rizoto, Mexické rizoto: netradičné spojenie avokáda, paradajok, limetky a ryže

Mexické rizoto

Vytlačiť
Počet porcií: 1 Cooking Time:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 x hodnotené )

Ingrediencie

  • 1/2 šálky hnedej ryže,
  • 2 šálky vody,
  • 1/3 malej červenej cibule,
  • 1 ČL limetkovej šťavy,
  • 1/3 avokáda,
  • 1 paradajka,
  • soľ, čierne a kajenské korenie.

Postup prípravy

  1. Vodu privedieme do varu, osolíme a nasypeme premytú hnedú ryžu. Na miernom ohni varíme zakryté 30 – 45 minút (kým ryža nezmäkne).
  2. Do ryže primiešame pretlačené avokádo, na drobno nakrájanú cibuľu, paradajku a dochutíme limetkovou šťavou a korením.

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať