Tiež zbožnuješ krajec čerstvého, chrumkavého chlebíka s dobrou nátierkou? Či už hľadáš nátierky na oslavu, alebo zdravé nátierky na raňajky či večeru, tieto si rozhodne zamiluješ.
Zdravá vajíčková nátierka
S kvalitným chlebíkom (najlepšie kváskový, celozrnný), zeleninou a zdravou nátierkou môžeš odštartovať deň správne. Pochutnaj si na nátierke, ktorá vďaka cottage syru obsahuje množstvo bielkovín a v kombinácii s vajíčkom vynikajúco zasýti a dodá energiu. A uvidíš, že zdravé nátierky môžu chutiť tiež výborne! 🙂
Ingrediencie na 4 porcie:
- 1 biely cottage syr,
- 3 vajíčka,
- 1/2 Lučina syru,
- 3 strúčiky cesnaku,
- 1 pochúťková kyslá smotana,
- pažítka alebo vňať z jarnej cibuľky,
- štipka čierneho korenia,
- štipka soli.
Postup:
- V jednej miske zmiešame cottage syr, Lučinu syr a prelisovaný cesnak.
- Ďalej pridáme uvarené a na drobné kúsky pokrájané vajíčka, pochúťkovú smotanu, pažítku alebo vňať z cibuľky a dochutíme čiernym korením a soľou.
- Všetko poriadne premiešame a necháme chvíľu odstáť v chladničke. Podávame s celozrnným pečivom alebo ako prílohu k čerstvej zelenine.
Zdravá mrkvová pomazánka s cottage syrom
Pochutnaj si na tejto mrkvovej pomazánke s cottage syrom (v obchode si vyberte taký, ktorý nepláva v množstve tekutiny), ktorý obsahuje množstvo bielkovín a potláča chuť na sladké. Tie najlepšie nátierky vôbec nemusia byť nezdravé, o čom vás presvedčí aj táto mrkvová pomazánka.
Ingrediencie na 3 porcie:
- 1 biely cottage syr,
- 1 veľká mrkva,
- 3 strúčiky cesnaku,
- 1 biely grécky jogurt,
- štipka sušenej bazalky,
- štipka soli.
Postup:
- Mrkvu ošúpeme a postrúhame na jemnom strúhadle spolu s cesnakom.
- Pridáme cottage syr, biely jogurt na zjemnenie, sušenú bazalku a štipku soli. V prípade potreby dochutíme inými bylinkami.
- Podávame s celozrnným pečivom.
Lahodná bryndzová nátierka
Probiotiká z bryndze a jogurtu nám uľahčujú trávenie, produkujú živiny (najmä vitamíny skupiny B, kyselinu listovú, vitamín K), mastné kyseliny s krátkym reťazcom a zohrávajú kľúčovú úlohu v otázkach imunity. Veľmi vhodná je ich kombinácia s vlákninou (napr. v mrkve), ktorá sa dokáže dostať v nestrávenej podobe až do hrubého čreva, kde slúži ako výživa pre zdraviu prospešnú črevnú mikroflóru.
Ingrediencie na 4 porcie:
- 250 g bryndze (100% ovčej),
- 30 g masla,
- 2 PL bieleho jogurtu 3,5% tuku,
- 1 PL plnotučnej alebo dijonskej horčice,
- 4 ks mladej cibuľky/pažítky,
- 2 ks mrkvy (voliteľné).
Postup:
- Bryndzu roztlačíme vidličkou spolu s maslom a pridáme ostatné zložky spolu s nakrájanou mladou cibuľkou.
- Mrkvu nastrúhame najemno a pridáme do nátierky.
- Skladujeme v chladničke a v uzatvorenej nádobe – za predpokladu, že nebude skonzumovaná „na počkanie”.
Okrem toho môžeš vyskúšať napríklad aj recept na domáci hummus.
Podeľ sa s nami o tvoje obľúbené recepty na zdravé nátierky v komentároch 🙂 Tieto recepty sú z nášho bestselleru 107 neodolateľných fit receptov.