Úvod » Blog » Fit recepty » Nepečený cheesecake

Nepečený cheesecake

Petra Ondrašáková
cheesecake

Svieža torta, ktorú pripravíš rýchlo a bez pečenia. Tento nepečený cheesecake je jednoduchý recept, ktorý zvládne každá gazdinka a dá sa dozdobiť podľa predstáv – zaručene zoženieš úspech.

Čaká ťa na poslednú chvíľu ohlásená návšteva, alebo si chceš jednoducho osladiť náročný deň? V tom prípade bude tento cheesecake správna voľba.

Na sladenie použijeme med alebo iné sladidlo a zdravé maškrtenie môže začať.

Aké sladidlo si vybrať?

Stévia, med, sorbitol, xylitol či rôzne sirupy… Kto sa v tom má vyznať? Nie je jednoznačné, ktoré sladidlo je najlepšie, treba si o nich však zistiť dostatok informácii, prípadne ich kombinovať a používať všetko v rozumnom množstve. 

Stévia

Stévia je taký drobný kríček, ktorý sa odjakživa používal na sladenie čajov. Je to teda prírodné sladidlo, ktoré má mierne horkastú chuť a preto je dobré nepreháňať to s ňou – niekomu mierne horkosť nebude vôbec prekážať, iný ju ani nespozoruje a poslednému sa bude priečiť. Ideálne bude, ak to odskúšaš a uvidíš, ako ti bude stévia vyhovovať. 

Samotná stévia nesúvisí so zlepšením zdravotného stavu – obmedzenie cukru je to, čo je kľúčové. O tom, prečo je cukor nebezpečný máme dokonca celú knihu Necukrím, chudnem, ale tiež sme pripravili tento článok s odborníkom:

O stévii si viac prečítaš tu: Stévia: prírodné bezkalorické sladidlo, ktoré si obľúbiš

Med

Sladká chuť medu niekomu môže pripomínať vianočnú atmosféru. Med je asi najčastejšie sladidlo, ktoré používa asi každá domácnosť. 

Ak ti med chutí, pokojne ho používaj ďalej. Mnoho ľudí si ale myslí, aký je med zázračný a aké má úžasné účinky… V skutočnosti má zloženie veľmi podobné s cukrom. 

Takže ak si myslíš, že med je to, čo ti pomáha so zdravím, radšej zvoľ nejakú lacnejšiu alternatívu, pretože med žiadne zázraky vďaka svojmu zloženiu neurobí.

Sorbitol

Sorbitol patrí medzi alkoholové cukry.  Prirodzene sa nachádza najmä v ovocí, ale dokážeme ho aj umelo pripraviť.

Čím je sorbitol známy sú pozitívne účinky pre ústnu dutinu – aj preto je možné nájsť ho v zložení žuvačiek a taktiež zubných pást. Nevytvára zubné kazy, ale správne čistenie zubov nenahradí.

Okrem toho ho môžeš poznať ako sladidlo pre diabetikov. 

Ak ťa sorbitol zaujíma viac, máme o ňom napísané už dva články:

Xylitol

Xylitol je tiež známy pod názvom brezový sirup.  Taktiež patrí medzi alkoholové cukry.

Obsahuje menej kalórii ako obyčajný cukor a má zanedbateľný účinok na zvyšovanie hladiny cukru v krvi. Údajne chráni aj pred vznikom zubného kazu – opäť rovnako ako pri sorbitole. 

Ak ťa trápi nafukovanie, radšej sa brezovému cukru vyhni. 

Sú to čisto prázdne kalórie – nie je ich síce veľa, ale je úplne bez vitamínov či minerálov. 

Agávový sirup

Množstvo ľudí stále ospevuje agávový sirup ako najlepšiu náhradu cukru. 

Háčik je v tom, že je tvorený skoro iba z fruktózy, ktorá sa dá spracovaním v pečeni ihneď využiť ako energia. Ak dlhodobo a pravidelne vo veľkých množstvách prijímame fruktózu môže v extrémnom prípade dôjsť až k stukovateniu pečene.

Rovnaký scenár môžeš vidieť aj pri kukuričnom sirupe.

Ak chceš sladiť nejakým sirupom, voľ čakankový sirup. Ten totiž obsahuje aj pomerne veľké množstvo vlákniny. Hlavné zastúpenie u neho nemá glukóza a ani fruktóza, čiže si môže oddýchnuť pečeň a prudko nezvyšuje ani hladinu cukru v krvi. 

cheesecake, Nepečený cheesecake

cheesecake, Nepečený cheesecake

Nepečený cheesecake

Vytlačiť
Počet porcií: 4 Čas prípravy:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 2 x hodnotené )

Ingrediencie

  • Na plnku: 1 nátierkové maslo,
  • 1⁄2 gréckeho bieleho jogurtu,
  • 2-4 PL medu,
  • nastrúhaná kôra z 1 citrónu,
  • 3-4 plátky želatíny (môžete použiť aj práškovú).
  • Na korpus: 80 g celozrnných sušienok,
  • 20 g kokosového oleja,
  • 20 g masla.
  • Na polevu: 100 g mrazeného ovocia,
  • med na dosladenie podľa potreby.

Postup prípravy

1. Želatínu pripravíme podľa návodu na obale. Maslo zmiešame s jogurtom, kôrou, dosladíme medom a primiešame želatínu. Polevu pripravíme ohriatím ovocia na troške vody, keď začne mäknúť odstavíme z ohňa a dosladíme podľa potreby.

3. Sušienky rozdrobíme na jemno a zmiešame s roztopeným olejom a maslom. Malú formu na tortu potrieme maslom, na spod dáme sušienky s maslom a olejom, dobre popritláčame.

4. Následne dáme plnku a necháme 1-2 hodiny v mrazničke, aby plnka stuhla.

5. Uschovávame v chladničke a pred konzumáciou polejeme polevou a dozdobíme podľa chuti (alebo podľa toho čo doma máme 🙂 ).

Viac sladkých fit receptov nájdeš v tomto článku.

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať