Úvod » Blog » Zdravie » Palacinky a ich zdravá, bezlepková, vegetariánska verzia

Palacinky a ich zdravá, bezlepková, vegetariánska verzia

maria grossova
pohánkové palacinky

Palacinky pozná každý z nás veľmi dôverne. Klasické recepty na palacinky sú obľúbené hlavne kvôli svojej sladkej chuti, no nepatria medzi tie najzdravšie a fit. Dobrá správa! Rovnako dobre chutí aj táto varianta palaciniek s pohánkovou múkou, tvarohom a hrozienkami. Tento recept je vhodný najmä v dňoch intenzívneho tréningu na obed alebo na večeru.

palacinky, Palacinky a ich zdravá, bezlepková, vegetariánska verzia

Palacinky z pohánkovej múky pridajú nudnej klasike cenné živiny

Pohánková múka má špecifickú chuť, ale pokiaľ ju použiješ v správnom množstve, chuť jedla priveľmi nezmení a dodá mu množstvo živín.

Pohánka je bohatým zdrojom rutínu

Pohánka patrila medzi jedlo chudobných, no dnes je považovaná za jednu z najzdravších superpotravín. Je nabitá bielkovinami, vlákninou a je skvelá pri chudnutí. Ukrýva v sebe množstvo telu prospešných látok ako: vitamín P (rutín), inerály – vápnik, fosfor, draslík, hročík a železo, nenasýtené mastné kyseliny, vitamíny skupiny B, vitamín E a C a aminokyseliny.

palacinky, Palacinky a ich zdravá, bezlepková, vegetariánska verzia

Vďaka rutínu pohánka lieči zápaly, vysoký krvný tlak a znižuje riziko vzniku rakoviny. Je vhodnou potravinou pri prevencii vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Pomáha znižovať krvný tlak, reguluje hladinu tukov v krvi. Jej pravidelné zaradenie do jedálnička je vhodné pre všetkých, ktorí sa zaujímajú o svoje zdravie.

Ak chceš pohánku zaradiť do svojho jedálnička, no chýbajú ti recepty a nápady, ako ju pripraviť, skús naše recepty: pohánkové rizoto s cuketou hotové za pár minút, pohánkový šalát s bryndzou a zeleninou alebo pohánkovú kašu s ovocím.

Tvaroh obohatí palacinky o bielkoviny

Tvaroh je výživnou a plnohodnotnou potravinou s nízkym počtom kalórii. Jeho nutričná hodnota je veľmi bohatá, preto je tvaroh dokonalou potravinou pri cvičení alebo pri redukovaní hmotnosti.

Je bohatý na vápnik, draslík, horčík, mangán, zinok, meď, železo, cholín a selén. Z  vitamínov v ňom nájdeš vitamín A, B (B6, B12), C, D a E.  Nachádzajú sa v ňom aj omega-3 a omega-6 nenasýtené mastné kyseliny.

palacinky, Palacinky a ich zdravá, bezlepková, vegetariánska verzia

Tvaroh bojuje proti osteoporóze a znižuje cholesterol v krvi. Je ľahko stráviteľný a zároveň zasýti na dlhší čas. Podporuje trávenie, regeneruje a pomáha budovať svalstvo, vyživuje kosti, kĺby a svaly,  upokojuje nervový systém.

Riccota je ideálnou nízkokalorickou náhradou tvarohu

Tvaroh môžeš nahradiť aj riccotou. Tak isto ako tvaroh obsahuje veľa bielkovín a nezaťažuje trávenie. Patrí medzi mliečne výrobky s najnižším obsahom tukov.

Sušené hrozienka

Obsahujú vitamín C, E a vitamíny skupiny B. Okrem spomínaných vitamínov v nich nájdeš aj draslík a kyselinu listovú.

palacinky, Palacinky a ich zdravá, bezlepková, vegetariánska verzia

  • čistia telo a udržujú zdravie srdca a ciev
  • zlepšujú metabolizmus
  • zlepšujú prácu obličiek a pľúc
  • zabraňujú usadzovaniu tuku v tele
  • zlepšujú pamäť a sústredenie
  • zlepšujú kvalitu spánku

Tento recept a mnoho ďalších nájdeš v knihe Necukrím, chudnem, v ktorej 12 odborníkov spojilo svoje vedomosti, skúsenosti a obľúbené recepty, aby ti ukázali, ako si dopriať sladké bez toho, aby ťa tvoje chute ovládali.

Autor receptu: Mgr. Martin Čupka

Pohánkové palacinky : výživové hodnoty na 1 porciu:

Energia: 378 kcal

Sacharidy: 69 gramy

Bielkoviny: 28 gramov

Tuky: 6 gramov

Vláknina: 5 gramov

palacinky, Palacinky a ich zdravá, bezlepková, vegetariánska verzia

Zdravé palacinky

Vytlačiť
Počet porcií: 2 Čas prípravy:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 4.3/5
( 3 x hodnotené )

Ingrediencie

  • 150 g alebo 12 PL pohánkovej múky
  • 1 vajíčko
  • 1,5 – 2 dl vody
  • štipka morskej alebo himalájskej soli
  • 250 g mäkkého tvarohu alebo ricotty
  • 30 g sušených hrozienok
  • voliteľné: srvátkový proteínový koncentrát, jablčná vláknina, xylitol, škorica, kakao, kokosový olej

Postup prípravy

  1. Múku spolu s vajíčkom, vodou a soľou zmixujeme dohladka. S množstvom vody narábame citlivo, aby sme dosiahli ideálnu konzistenciu.
  2. Keď je cesto hotové, robíme klasické palacinky. V prípade kvalitnej teflónovej panvice nepoužívame žiadny olej, resp. použijeme malé množstvo kokosového oleja.
  3. Medzičasom si spolu vymiešame tvaroh a hrozienka, ktoré predtým opláchneme v teplej vode. Voliteľné ingrediencie pridávame podľa osobných preferencií.
  4. Tvarohovú zmes natrieme na palacinky a zabalíme ich do rolky alebo trojuholníka.

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať